search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 15:37
MENU CLOSE

Πόλεμος στην Ουκρανία: 500 μέρες βαρβαρότητας και στο βάθος… ομίχλη

08.07.2023 06:00
oukrania 500 imeres polemos – new

Πεντακόσιες μέρες συμπληρώθηκαν χθες από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι οιωνοί δεν είναι καθόλου καλοί για την συνέχεια.

Ουδεμία πλευρά δείχνει έτοιμη να βάλει το όπλο παρά πόδα, δίνοντας χρόνο στην λογική και διπλωματική πηγή δήλωσε στο Ποντίκι ότι δυστυχώς αυτός ο πόλεμος φθοράς θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τον χειμώνα. Όταν οι Αμερικανοί μπουν στην τελική ευθεία για τις προεδρικές εκλογές ίσως αλλάξουν κάποιες ισορροπίες. Μέχρι τότε τον πρώτο λόγο θα τον έχουν τα όπλα.

Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ ως Πόντιος Πιλάτος με νύχια γαμψά

Δεν είναι τυχαίο που την 500ή ημέρα του πολέμου ο Λευκός Οίκος αποφασίζει την αποστολή στην Ουκρανία βομβών διασποράς, που εκτός από αμφιλεγόμενα έχουν απαγορευτεί με βάση διεθνή σύμβαση την οποία υπέγραψαν περισσότερες από 120 χώρες- όχι όμως οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Ουκρανία…

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Στόλτεμπεργκ, ερωτηθείς για το θέμα των βομβών διασποράς, πήρε τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου: «Το ΝΑΤΟ δεν έχει θέση για το θέμα», είπε, «αποφασίζουν οι κυβερνήσεις και όχι το ΝΑΤΟ». Πάντως για να μην φανεί περιστερά, ο Στόλτενμπεργκ υπενθύμισε ότι «είμαστε αντιμέτωποι με έναν άγριο πόλεμο, να θυμόμαστε ότι αυτή τη βαρβαρότητα αντανακλάται και οι βόμβες διασποράς χρησιμοποιούνται και από τις δύο πλευρές». Κατά τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ «και η Ρωσία χρησιμοποίησε βόμβες διασποράς για να εισβάλει σε μία χώρα. Και η Ουκρανία χρησιμοποιεί βόμβες διασποράς για να αμυνθεί». 

Ένα ζήτημα (που πέρασε σε δεύτερη μοίρα αυτές τις 500 μέρες του πολέμου) είναι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Οι δεύτερες σκέψεις για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Κι όσο περνά ο καιρός επανεξετάζονται κάποιες θέσεις που προβλήθηκαν ως θέσεις αρχών από την Βορειοατλαντική Συμμαχία, δίνοντας σε κάποιο βαθμό και το πρόσχημα στο Κρεμλίνο για να εισβάλλει. Χαρακτηριστικό είναι ότι το περιοδικό Foreign Affairs, το οποίο βεβαίως δεν απηχεί τις θέσεις της Μόσχας, δημοσιεύει ένα σκληρό άρθρο για την θέση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Με το άρθρο αυτό επισημαίνεται ότι οι κίνδυνοι από μία πιθανή ένταξη της Ουκρανίας στην Συμμαχία είναι περισσότεροι από τα ωφέλη. Και μεταξύ αυτών ο κίνδυνος να βρεθεί η Δύση κοντά σε μία πυρηνική σύγκρουση με την Ρωσία.

Ο Τζάστιν Λόγκαν, διευθυντής σπουδών άμυνας και εξωτερικής πολιτικής στο Ινστιτούτο Cato Institute, και ο Τζόσουα Σίφρινσον, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Μέριλαντ επισημαίνουν ότι «η αποδοχή της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα δημιουργούσε την προοπτική μίας ζοφερής επιλογής μεταξύ ενός πολέμου με την Ρωσία και των καταστροφικών συνεπειών που συνεπάγεται ή της υποχώρησης και της υποτίμησης της εγγύησης ασφαλείας του ΝΑΤΟ σε όλη τη συμμαχία. Στην σύνοδο κορυφής του Βίλνιους οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα ήταν συνετό να αναγνωρίσουν αυτές τις προοπτικές και να κλείσουν την πόρτα στην Ουκρανία».

Και για να χρυσώσει το χάπι στο Κίεβο, ο γενικος γραμματέας του ΝΑΤΟ είπε ότι η εναρκτήρια σύνοδο του συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ουκρανίας, που θα γίνει στο Βίλνιους, είναι συνάντηση “ισότιμων μερών” και προβλέπει ότι όλα τα μέλη, περιλαμβανόμενης της Ουκρανίας, μπορούν να ζητούν έκτακτες συναντήσεις σε περίπτωση που απειληθούν και θα λαμβάνονται οι αρμόζουσες πρωτοβουλίες. «Η γενική ιδέα είναι ότι δημιουργούμε ένα μηχανισμό, όπου κάνουμε πράγματα μαζί, αποφασίζουμε μαζί, συσκεπτόμαστε για διάφορα θέματα που αφορούν στην ασφάλειά μας. Κι αυτό φέρνει την Ουκρανία πιο κοντά στο ΝΑΤΟ», είπε ο Στόλτενμπεργκ. Καλή η προσπάθεια να κατευνάσει την απογοήτευση του Κιέβου.

Όμως ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δεν έκρυψε την ενόχλησή του και μίλησε για έλλειψη ενότητας, που εξηγεί την αποτυχία παροχής εγγυήσεων ότι η χώρα του θα ενταχθεί στην Βορειοατλαντική Συμμαχία. «Νομίζω ότι δεν υπάρχει επαρκής ενότητα στο θέμα αυτό», είπε ο Ζελένσκι, πριν μεταβεί στην Τουρκία, η οποία έχει αναγάγει σε τέχνη την κωλυσιεργία να ανάψει το πράσινο φως για την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας. Κατά τον Ζελένσκι η κλειστή πόρτα του ΝΑΤΟ συνιστά «απειλή για την ισχύ της συμμαχίας και είναι πολύ σημαντικό θέμα για την ασφάλεια όλου του κόσμου». 

Παρασκήνιο με ορίζοντα τις κάλπες

Παρά την τακτική του Ζελένσκι από τη μια να εκλιπαρεί για όπλα και να εκφράζει συγχρόνως ενόχληση γιατί δεν γίνεται δεκτή η χώρα του στο ΝΑΤΟ μετά βαϊων και κλάδων, στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού καταρτίζονται σχέδια με ορίζοντα κάλπης. Ήτοι, όσο πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές και οι Δημοκρατικοί δέχονται ισχυρότερες πιέσεις από τους Ρεπουμπλικάνους και τον Ντόναλντ Τραμπ, θα γίνονται στο παρασκήνιο προσπάθειες για να κλείσει το κεφάλαιο Ουκρανία. Δεν  μπορεί να πάει σε προεδρικές εκλογές ο Τζο Μπάιντεν με τον πόλεμο να συνεχίζεται, γιατί θα υποστεί πανωλεθρία.

Εξ ου και η αποκάλυψη του NBC για μυστική συνάντηση πρώην Αμερικανών αξιωματούχων με τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, στην Νέα Υόρκη, τον Απρίλιο, σε αναζήτηση μιας χαραμάδας για διάλογο.

Από αμερικανικής πλευράς ήταν εκεί ο Ρίτσαρντ Χάας, πρώην διπλωμάτης και απερχόμενος πρόεδρος του συμβουλίου εξωτερικών σχέσεων, δύο πρώην σύμβουλοι του Λευκού Οίκου και πρώην αξιωματούχοι του Πενταγώνου. Από την άλλη πλευρά ήταν ο Λαβρόφ και άνθρωποι της απόλυτης εμπιστοσύνης του Κρεμλίνου. Πόσες τέτοιες συναντήσεις έχουν γίνει παραμένει άγνωστο, αλλά σίγουρα τουλάχιστον ένας από τους Αμερικανούς αξιωματούχους έκανε ένα ταξίδι στην Ρωσία. Σίγουρο είναι και κάτι ακόμα: ότι ο Λαβρόφ δεν θα έμπαινε στον κόπο να συνομιλήσει με πρώην αξιωματούχους από τις ΗΠΑ, εκτός κι αν έχουν κάποιο ΟΚ από επίσημα κανάλια.

Πρώην δυτικός αξιωματούχος σχολίασε στον Guardian ότι ακόμα κι αν ο Αμερικανός αξιωματούχος που μετέβη στην Μόσχα «δεν είχε εξουσιοδότηση για την επίσκεψη, αυτό δείχνει πως κάποιοι ρεαλιστές στην Ουάσινγκτον θέλουν να κάνουν συμφωνία με την Ρωσία για το κεφάλι της Ουκρανίας».

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, περιορίστηκε να σχολιάσει στο CBS ότι ο Λευκός Οίκος είχε ενημερωθεί για τις ανεπίσημες συζητήσεις, αλλά «αυτές οι συζητήσεις δεν έγιναν με την ενθάρρυνση μας και δεν τις υποστηρίξαμε ενεργά». 

Διαβάστε επίσης:

Πνίγηκε βουτώντας σε ποτάμι για να δει αν θα τη σώσει ο σκύλος της

EasyJet: Κατέβασε από αεροπλάνο 19 επιβάτες γιατί δεν μπορούσε να απογειωθεί λόγω… βάρους (Video)

Σάλος στην Ιταλία: 22χρονη καταγγέλλει ότι βιάστηκε από τον ράπερ γιο του προέδρου της Γερουσίας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 15:37