search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 11:18
MENU CLOSE

«Πόρτα» και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στα «ανατολίτικα παζάρια» του Ερντογάν

10.07.2023 21:48
erdogan-gens-nato-1-new

Ενώ ΗΠΑ, Τουρκία και Σουηδία βρέθηκαν πολύ κοντά σε συμφωνία για την είσοδο της τελευταίας στο ΝΑΤΟ, ο Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε μια κίνηση που ξεπερνά κάθε διπλωματική πρακτική. Λίγες ώρες πριν προσγειωθεί στο Βίλνιους απαίτησε την ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η Τουρκία δεν θα έπρεπε να συνδέει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με τη δική της φιλοδοξία να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτίμησε σήμερα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ.

Οι ΗΠΑ δεν αποφασίζουν ποιες χώρες θα γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογράμμισε εξάλλου ο Μίλερ, τονίζοντας ότι αυτό το ζήτημα «θα πρέπει εν τέλει να λυθεί μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας».

Την παραμονή της διήμερης συνόδου του NATO στο Βίλνιους ο Τούρκος πρόεδρος έθεσε έναν νέο όρο για να άρει το βέτο του στην ένταξη της Σουηδίας στο Σύμφωνο: την επανέναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών. 

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, οργάνωσε μια συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον στο Βίλνιους, η οποία όμως διακόπηκε ώστε να συζητήσει ο Ερντογάν πρώτα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Σύμφωνα με την Άγκυρα, ο Ερντογάν πρόκειται να συναντηθεί στο Βίλνιους και με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον οποίο θα συζητήσει κυρίως «την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ».

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν έχει επικοινωνήσει τρεις φορές τις τελευταίες ημέρες με τον Τούρκο ομόλογό του, τον Χακάν Φιντάν, ώστε να πείσει την Τουρκία να άρει το βέτο, ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Η Τουρκία επιθυμεί επίσης να αγοράσει μαχητικά F-16 από τις ΗΠΑ, ένα αίτημα που προσκρούει όμως στην αντίθεση του Κογκρέσου.

Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριζαν πάντα τις προσδοκίες της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και συνεχίζει να τις υποστηρίζει, ανακοίνωσε νωρίτερα ο Λευκός Οίκος, προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις αυτές είναι ένα θέμα μεταξύ της Τουρκίας και της Ένωσης των 27 κρατών μελών.

«Το επίκεντρό μας είναι στη Σουηδία, η οποία είναι έτοιμη να ενταχθεί στη Συμμαχία του ΝΑΤΟ», δήλωσε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Με σαφώς πιο επιεική στάση προς την Άγκυρα, και προτεραιότητα τη διεύρυνση της Συμμαχίας, εμφανίστηκε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ. «Υποστηρίζω τη φιλοδοξία της Τουρκίας να γίνει μέλος της Ε.Ε. Την ίδια ώρα όμως πρέπει να θυμόμαστε ότι στη Μαδρίτη συμφωνήσαμε σε συγκεκριμένους όρους τους οποίους θα έπρεπε να εκπληρώσει η Σουηδία για να γίνει πλήρες μέλος της Συμμαχίας. Και η Σουηδία έχει εκπληρώσει αυτούς τους όρους» είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Άλλο η διεύρυνση της ΕΕ, άλλο η διεύρυνση του ΝΑΤΟ

Απάντηση στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε νωρίτερα και εκπρόσωπος της Κομισιόν σχετικά με τον όρο που έβαλε για να άρει το βέτο της Τουρκίας στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η Ντάνα Σπίναντ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η διεύρυνση του ΝΑΤΟ και η ένταξη νέων μελών σε αυτό είναι διαφορετική διαδικασία από αυτή της διεύρυνσης της ΕΕ».

Παράλληλα, επισήμανε ότι «η ΕΕ έχει μια πολύ συγκεκριμένη διαδικασία διεύρυνσης με πολύ πολύ ξεκάθαρο σύνολο βημάτων, τα οποία πρέπει να ακολουθήσουν όλες οι υποψήφιες χώρες, ακόμα και όσες εύχονται να γίνουν υποψήφιες χώρες».

Γερμανία: Η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη, αλλά εδώ και καιρό δεν έχει ανοίξει κανένα κεφάλαιο

«H Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη (στην Ευρωπαϊκή Ένωση), αλλά γνωρίζετε ότι στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων δεν έχει ανοίξει εδώ και καιρό κανένα νέο κεφάλαιο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Σεμπάστιαν Φίσερ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη θέση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για την ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Χόφμαν δήλωσε ότι κατανοεί το υπόβαθρο της ερώτησης, αλλά επισήμανε ότι η είδηση (ενν. σχετικά με τη διασύνδεση από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν της συγκατάθεσής του για την για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του στην ΕΕ) έγινε γνωστή μόλις πριν από λίγο και περιορίστηκε να αναφέρει ότι «συντάσσεται με την απάντηση» από τον εκπρόσωπο του υπ. Εξωτερικών.

Η Τουρκία υπέβαλε αίτημα ένταξης στην ΕΕ το 1987 και το 1999 ανακηρύχθηκε υποψήφια προς ένταξη χώρα. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν επισήμως το 2005, αλλά μετά «τη συνεχιζόμενη οπισθοδρόμηση σε θέματα δημοκρατίας, κράτους δικαίου και θεμελιωδών δικαιωμάτων», η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέστειλε τον Ιούνιο του 2018 τη διαδικασία.

Στην προγραμματική συμφωνία για τον σχηματισμό του κυβερνητικού συνασπισμού το 2021, τα τρία κόμματα (SPD, Πράσινοι, FDP), αναφέρουν: «Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος για τη Γερμανία και γείτονας της ΕΕ, με τον οποίο διατηρούμε πολύπλευρες σχέσεις. Για αυτόν τον λόγο έχουμε ειδικό ενδιαφέρον για καλή σχέση με την Τουρκία. Η δημοκρατία, το κράτος δικαίους και η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιδεινώνονται εδώ και αρκετό καιρό στην Τουρκία. Για αυτόν τον λόγο, δεν επιθυμούμε ούτε να ανοίξουμε ούτε να κλείσουμε κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Η απελευθέρωση του καθεστώτος των ταξιδιωτικών θεωρήσεων και η επέκταση της Τελωνειακής Ένωσης είναι εφικτές μόνο όταν η Τουρκία πληροί τις απαιτούμενες προϋποθέσεις».

Διαβάστε επίσης:

ΝΑΤΟ: Ξεκίνησε η συνάντηση Στόλτενμπεργκ – Ερντογάν – Κρίστερσον 

Ρωσία: Συνάντηση Πούτιν-Πριγκόζιν μετά την ανταρσία – «Είμαστε στρατιώτες του αρχηγού του κράτους», είπαν οι διοικητές της Wagner

Κομισιόν σε Ερντογάν: Άλλο η διεύρυνση της ΕΕ, άλλο η διεύρυνση του ΝΑΤΟ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 11:15