search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 04:43
MENU CLOSE

Ολλανδία: Το πρώτο «χωριό άνοιας» είναι γεγονός (photos)

11.07.2023 10:17
Phtoto: Hogeweyk

Μοιάζει με μια τυπική ολλανδική πόλη όμως δεν είναι. Λίγο πιο έξω από το Άμστερνταμ υπάρχει μια πόλη με θέατρο, παμπ, σούπερ μάρκετ και μερικά διώροφα σπίτια. Το χαρακτηριστικό που την κάνει μοναδική δεν είναι η γραφικότητά της αλλά οι κάτοικοί της. Πολλοί κάτοικοι της πόλης δεν έχουν ιδέα ότι ζουν στο πρώτο «χωριό άνοιας» στον κόσμο

Από το 2009 το Χόγκεβικ, το οποίο βρίσκεται σε ένα προάστιο του Άμστερνταμ, έχει στόχο να «χειραφετήσει τα άτομα με άνοια και να τα εντάξει στην κοινωνία».

Η κοινότητα, η οποία χρηματοδοτείται από την ολλανδική κυβέρνηση και εξυπηρετεί σήμερα 188 κατοίκους σε 27 σπίτια, σηματοδότησε την εξέλιξη των παραδοσιακών γηροκομείων. Οι κάτοικοι του Χόγκεβικ, οι οποίοι πάσχουν όλοι από άνοια, κινούνται ελεύθερα στο χωριό και αλληλεπιδρούν με άλλους ασθενείς καθώς και με το εκπαιδευμένο προσωπικό – νοσηλευτές, γιατρούς, ψυχολόγους και φυσιοθεραπευτές. Στο σούπερ μάρκετ, για παράδειγμα, οι κάτοικοι μπορούν να αγοράσουν τρόφιμα, σαμπουάν ή μια καρτ ποστάλ, αλλά δεν υπάρχουν πραγματικά χρήματα. Τα σπίτια, τα οποία φιλοξενούν έξι ή επτά κατοίκους, διαθέτουν σαλόνι, κουζίνα, ιδιωτικά υπνοδωμάτια, πλυντήριο και εξωτερικό χώρο, ενώ το υποστηρικτικό προσωπικό είναι διαθέσιμο μέρα και νύχτα.

Το 2009 που άνοιξε το Χόγκεβικ 35.000.000 άνθρωποι παγκοσμίως ζούσαν με άνοια και Αλτσχάιμερ. Σήμερα αυτός ο αριθμός ξεπερνάει τα 55.000.000 και ο ΠΟΥ αναμένει ότι θα φθάσει τα 78.000.000 μέχρι το 2030.

«Οι αριθμοί αυξάνονται καθώς ο πληθυσμός γερνάει», εξηγεί η δρ Ταρούν Ντούα, επικεφαλής της μονάδας Brain Health στο Τμήμα Ψυχικής Υγείας και Χρήσης Ουσιών του ΠΟΥ. Η ίδια προειδοποίησε ότι η ιατρική κοινότητα βρίσκεται «πολύ πίσω στην εξεύρεση μιας θεραπείας για την άνοια έως το 2025».

Την τελευταία δεκαετία, καθώς οι περιπτώσεις άνοιας έχουν αυξηθεί παγκοσμίως, δημιουργούνται όλο και περισσότερα τέτοια χωριά ή μικροπόλεις για τους ηλικιωμένους. Η Νορβηγία, η Αυστραλία αλλά και οι ΗΠΑ κινούνται πειραματικά προς την κατεύθυνση να δημιουργήσουν και άλλα τέτοια κέντρα – αν και στην Αμερική η προσπάθεια μπορεί να είναι αρκετά πιο δύσκολη από ότι στην Ευρώπη καθώς το οικονομικό βάρος πέφτει κυρίως στους ασθενείς.

Διαβάστε επίσης:

«Παραθυράκι» Μενέντεζ για πώληση F-16 στην Τουρκία: Συζητώ με την κυβέρνηση Μπάιντεν

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Η ατζέντα, τα παζάρια και τα αγκάθια

Γαλλία: Εξαφανίστηκε 2χρονος από μικρό χωριό – Με σκυλιά, drones και θερμικές κάμερες οι έρευνες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 01:34