search
ΤΕΤΑΡΤΗ 22.05.2024 01:25
MENU CLOSE

Αναβιώνει το ιστορικό «Ξενία» Χίου από τον Όμιλο Τσάκου

19.07.2023 15:40
xenia_chios_1907_1460-820_new
credit: politischios.gr

Το 2024 η εταιρεία Avlum SA θα λειτουργήσει με 24 δωμάτια το ξενοδοχείο «Ξενία» Χίου, σχεδόν τρία χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης μίσθωσης του ακινήτου από την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ).

Υπενθυμίζεται πως το ιστορικό κτίριο «Ξενία» στη Χίο κατασκευάστηκε στον κεντρικό παραλιακό δρόμο της Χίου το 1958 από τον Αρχιτέκτονα Κώστα Σταμάτη ως μέρος του κρατικού προγράμματος το οποίο στόχευε την ανάδειξη του φυσικού κάλλους της Ελλάδας σε παγκόσμιο επίπεδο, υπό την εποπτεία του Ε.Ο.Τ. Το πρόγραμμα είχε τεθεί σε λειτουργία από το 1953 έως το 1967 και προέβλεπε τη δημιουργία μιας σειράς ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων (ξενοδοχεία, μοτέλ, Τουριστικά Περίπτερα και οργανωμένες πλαζ), κατά μήκος των Εθνικών Οδών, αρχαιολογικών χώρων ή σημείων εξαίρετου φυσικού κάλλους.

Συνολικά, χτίστηκαν πάνω από 50 ξενοδοχεία και δομές, η επιτυχία των οποίων τη δεκαετία του ’60 ήταν τεράστια. Ωστόσο, από τη δεκαετία του ’80 και μετά, τα ξενοδοχεία πέρασαν στη φάση παρακμή τους και εγκαταλείφθηκαν, καθώς δε μπορούσαν να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες που είχε διαμορφώσει ο μαζικός τουρισμός. Μάλιστα, τουλάχιστον τρία έχουν κατεδαφιστεί και αρκετά έχουν αλλάξει χρήση.

Το 2012, όσα κτίρια «επιβίωσαν» και δεν κατεδαφίστηκαν, ανάμεσά τους και το «Ξενία» στην Χίο, χαρακτηρίστηκαν ως Μνημεία από το Υπουργείο Πολιτισμού, καθώς αποτελούν δείγματα της μοντέρνας αρχιτεκτονικής του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα και της πρώτης συντονισμένης κρατικής προσπάθειας για τη δημιουργία πρότυπων τουριστικών υποδομών στην Ελλάδα. 

Λίγα χρόνια αργότερα, τον Νοέμβριο του 2018, η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ) ξεκίνησε ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς για τη μίσθωση 13 ξενοδοχείων «Ξενία», προτάσσοντας τη φορά την επαναλειτουργία τους έναντι του οικονομικού οφέλους.

Στο πλαίσιο αυτό, η διαγωνιστική διαδικασία για το «Ξενία» στη Χίο ολοκληρώθηκε στις 25 Ιουλίου 2019 και η εταιρεία Avlum SA, η οποία αποτελεί μέλος του ομίλου των Παναγιώτη και Νίκου Τσάκου, υπέγραψε την σύμβαση 1η Οκτωβρίου 2020.

Σε ανακοίνωση της, η εταιρεία Avlum, επισημαίνει:

«H εταιρεία Avlum SA, μέλος του ομίλου εταιρειών Τσάκος, ανακοινώνει την ολοκλήρωση της αδειοδοτικής διαδικασίας για την επισκευή, αποκατάσταση και επαναλειτουργία του ιστορικού ξενοδοχείου «Ξενία Χίου».

Το ξενοδοχείο ιδιοκτησίας της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) μισθώθηκε  απο την Avlum SA, με μακροχρόνια μίσθωση μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας το 2020.

Η μελέτη αποκατάστασης και επαναλειτουργίας του ξενοδοχείου που έλαβε τις απαιτούμενες εγκρίσεις από το κεντρικό συμβούλιο νεωτέρων μνημείων (ΚΣΝΜ), το συμβούλιο αρχιτεκτονικής, την εφορεία νεωτέρων μνημείων και την υπηρεσία δόμησης του δήμου Χίου από το 2021 έως και σήμερα, περιλαμβάνει την λειτουργία 24 δωματίων, κοινόχρηστων χώρων, χώρους εστίασης και αναψυχής.Χρειάστηκαν περισσότερο από τρία χρόνια για την ολοκλήρωση της αδειοδοτικής διαδικασίας με την εταιρεία Avlum SA να θέτει πλέον στόχο την προσθήκη του Ξενία Χίου στο τουριστικό portfolio της Χίου για την χρονιά 2024».

Διαβάστε επίσης:

Grivalia Hospitality: «91 Athens Riviera» θα ονομάζεται το «Glamping and Members Club» στη Βούλα – Τι περιλαμβάνει και πότε θα λειτουργήσει

Τα σχέδια της Lamda Development μετά την απόκτηση της μαρίνας mega yacht στην Κέρκυρα

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Ο όμιλος ONEX εγκαινιάζει μία από τις πιο σύγχρονες δεξαμενές στη χώρα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 22.05.2024 01:24