search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 13:18
MENU CLOSE

Φωτιές: Συνεχείς αναζωπυρώσεις στα μέτωπα – ‘Ερχεται βοήθεια από Ρουμανία, Σλοβακία και Πολωνία

19.07.2023 15:22
fotia loutraki

Για τρίτο 24ωρο μαίνονται οι πυρκαγιές στη χώρα μας, με τα πλέον επικίνδυνα μέτωπα να είναι αυτά της Ρόδου και των Μεγάρων.

Ειδικότερα, η φωτιά στα Μέγαρα πλησιάζει απειλητικά τον οικισμό της Βλυχάδας ενώ δύσκολο είναι το μέτωπο και στη Ρόδο με συνεχείς αναζωπυρώσεις χωρίς όμως προς το παρόν η φωτιά να απειλεί σπίτια.

Μάχη με τον άνεμο δίνουν πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές στα πύρινα μέτωπα που είναι σε εξέλιξη στη Δυτική Αττική και στο Λουτράκι.

Στις 11:09 το πρωί της Τετάρτης, οι κάτοικοι στον οικισμό Κανδήλι κοντά στη Νέα Πέραμο, δέχτηκαν μήνυμα μέσω του 112 να εγκαταλείψουν προς τα Μέγαρα, καθώς οι φλόγες πλησίαζαν επικίνδυνα τα σπίτια. Όπως έγινε γνωστό με την Πυροσβεστική, παρ’ ότι οι ισχυρές δυνάμεις κάνουν συνεχή κατάσβεση της φωτιάς, στο συγκεκριμένο σημείο συνεχώς αναζωπυρώνεται.

Η κατάσταση στα πύρινα μέτωπα 

  • ΜέγαραΕπικίνδυνες αναζωπυρώσεις. Απειλούνται σπίτια στον οικισμό της Βλυχάδας. Στη λεωφόρο Καταδρομών και τον Τιτάνα επικεντρώνονται οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων. Κλειστή η παλιά εθνική οδός Ελευσίνας – Θηβών
  • Λουτράκι: Αναζωπύρωση στην περιοχή του Πανοράματος. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων. Το μέτωπο κινείται  ανατολικά του Αγίου Χαραλάμπους. Σε απόσταση ασφαλείας από τα διυλιστήρια μετά από ολονύχτια μάχη. Ανοίγει και κλείνει η Εθνική οδός Αθηνών – Κορίνου
  • ΡόδοςΔύσκολο το μέτωπο. Eντολή εκκένωσης για τα χωριά ΕλεούσαΣάλακοςΔιμυλιάΠροφήτη Ηλία προς Κολύμπια αλλά και για το ξενοδοχείο Έλαφος. Μεγάλες αναζωπυρώσεις. Δεν απειλεί προς το παρόν σπίτια η φωτιά.
  • Οινόη: Δύσκολη η κατάσταση στα βορειοδυτικά και ιδιαίτερα στην Αγία Σωτήρα, στη  Στεφάνη και την Οινόη, όπου οι αναζωπυρώσεις είναι μεγάλες. Δεν απειλούνται σπίτια στην Οινόη.

Ενημέρωση από τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής

Βοήθεια από Ρουμανία, Σλοβακία και Πολωνία αναμένεται να φτάσει αύριο και την Παρασκευή στην Ελλάδα ύστερα από αίτημα που υπέβαλε η χώρα προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να συνδράμουν στην αντιμετώπιση των μεγάλων δασικών πυρκαγιών που μαίνονται, όπως ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος, Γιάννης Αρτοποιός.

Ειδικότερα, όπως είπε, «η χώρα μας υπέβαλε αίτημα βοήθειας προς τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων που θα διαθέτουν και πυροσβεστικά οχήματα».

Στο αίτημά της Ελλάδας ανταποκρίθηκαν η Ρουμανία, η οποία θα διαθέσει πεζοπόρα τμήματα με 40 πυροσβέστες, 5 υδροφόρα οχήματα και ακόμη 10 πυροσβέστες με 5 πυροσβεστικά οχήματα που θα φτάσουν στη χώρα μας αύριο. Η Σλοβακία, η οποία θα διαθέσει πεζοπόρα τμήματα με 31 πυροσβέστες και 15 υδροφόρα οχήματα που θα φτάσουν στη χώρα μας την Παρασκευή. Η Πολωνία η οποία θα διαθέσει πεζοπόρα τμήματα με 149 πυροσβέστες και 49 υδροφόρα οχήματα που θα φτάσουν στη χώρα μας και αυτοί την Παρασκευή.

Υπενθυμίζεται ότι από χθες έχουν έρθει στη χώρα μας επίσης μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη από Ιταλία και Γαλλία.

Αναφορικά με τις πυρκαγιές ο κ. Αρτοποιός τόνισε ότι στην πυρκαγιά που έχει εξελιχθεί στη Δυτική Αττική και ξεκίνησε τη Δευτέρα από τα Δερβενοχώρια επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος 9 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα εκ των οποίων 2 για τον συντονισμό τους.

Επίσης στην ευρύτερη περιοχή του Λουτρακίου επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος 3 αεροσκάφη, 2 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για το συντονισμό.

Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα στη Ρόδο εξελίσσεται πλέον στο κέντρο του νησιού. Για αυτό το λόγο εκδόθηκε μήνυμα από το 112 προκειμένου να εκκενωθούν οι οικισμοί Ελεούσα, Σάλακος και Διμυλιά. Εκεί επιχειρούν 103 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 28 οχήματα ενώ από αέρος επιχειρούν 3 αεροσκάφη, 4 ελικόπτερα.

Όπως είπε, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αναμένεται αύριο Πέμπτη σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Κορινθία και Αργολίδα. «Οι συνθήκες παραμένουν δύσκολες. Όλες οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας σε συνεργασία με τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για τον περιορισμό των πυρκαγιών. Είναι απαραίτητη η προσοχή όλων μας», σημείωσε ο κ. Αρτοποιός.

Διαβάστε επίσης:

Δυστύχημα στα Τέμπη: Απολογείται πρώην γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Δικτύων του ΟΣΕ

Δύο ελληνικές παραλίες στις 15 καλύτερες της Ευρώπης (photos)

Κρήτη: Ξεδιπλώνεται το φρικιαστικό έγκλημα – Βρέθηκαν και τα σπλάχνα του διαμελισμένου άνδρα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 13:18