search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 20:31
MENU CLOSE

Φωτιά στη Ρόδο: Μάχη σε 4 μέτωπα – Έκλεισε ο αρχαιολογικός χώρος της Καμείρου

19.07.2023 17:04
fotia rodos 66- new
Photo: Δημοκρατική Ρόδου

Μαίνεται ανεξέλεγκτη η μεγάλη πυρκαγιά που καίει δασική έκταση από το απόγευμα της Τρίτης στη Ρόδο.

Πριν από λίγη ώρα, ξεκίνησαν ξανά οι ρίψεις νερού από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα, οι οποίες είχαν διακοπεί προσωρινά λόγω του πυκνού καπνού που δυσχέραινε το έργο των πιλότων. Παράλληλα συνεχίζονται οι προσπάθειες των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων και στα τέσσερα μέτωπα της φωτιάς στο νησί της Ρόδου.

Μέχρι αυτή τη στιγμή η κατάσταση εξακολουθεί να είναι δύσκολη και εκφράζονται εύλογες ανησυχίες για το μέγεθος της καταστροφής.

 Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, λόγω της εξέλιξης της δασικής πυρκαγιάς στην κεντρική Ρόδο, προέβη σε προληπτική απομάκρυνση επισκεπτών και εργαζομένων από τον αρχαιολογικό χώρο της Καμείρου, σήμερα, Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023, έως το τέλος του ωραρίου λειτουργίας του χώρου (20:00)

Στον πυροσβεστικό σταθμό Απολλώνων συνεδριάζει αυτή την ώρα το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Δωδεκανήσου για τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης και αποκατάστασης των συνεπειών της δασικής πυρκαγιάς.

Photo: Δημοκρατική Ρόδου

Σε ό,τι αφορά όσους εγκατέλειψαν τα χωριά Διμυλιά, Σάλακο, Ελεούσα λόγω της προληπτικής εκκένωσης, ο Δήμος γνωστοποίησε πως βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα κλιματιζόμενοι χώροι για τη φιλοξενία του κόσμου.

Όπως επίσης ανακοινώθηκε, το πρωί της Πέμπτης θα βρίσκονται στο νησί 7 ακόμα πυροσβεστικά οχήματα για να συνδράμουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Photo: Δημοκρατική Ρόδου

Την ίδια ώρα, λόγω των αναζωπυρώσεων στα πύρινα μέτωπα της Ρόδου, νέο μέτωπο έχει ξεσπάσει προς το χωριό Έμπονα και  πέρασε τον Προφήτη Ηλία. Από την Πολιτική Προστασία δόθηκε εντολή εκκένωσης για τα χωριά Ελεούσα, Σάλακος, Διμυλιά, Προφήτη Ηλία προς Κολύμπια αλλά και για το ξενοδοχείο Έλαφος.

Photo: Δημοκρατική Ρόδου

Η φωτιά που ξεκίνησε από τον Απόλλωνα, κινείται με δυτική κατεύθυνση από τον Αττάβυρο στην περιοχή της Σαλάκου και καίει δάσος με πεύκα και κυπαρίσσια. Υπάρχει διακοπή κυκλοφορίας στον δρόμο Έμπονα προς Άγιο Ισίδωρο και από Απόλλωνα και Σάλακο προς Έμπονα.

Όπως είπε στην ΕΡT Νοτίου Αιγαίου ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Νεκτάριος Κλωστάκης, το μέτωπο είναι μεγάλο και σε διαφορετικά σημεία. Παρά το γεγονός ότι οι άνεμοι έχουν κοπάσει, οι φλόγες ξεπηδούν σε δύσβατες περιοχές που δεν υπάρχει πρόσβαση επίγειων δυνάμεων. Όλες οι ισχυρές δυνάμεις που είναι διαθέσιμες και έχουν έρθει από Σάμο και Κρήτη, εθελοντές και πολίτες δίνουν μάχη για να ελεγχθούν τα μέτωπα.

Ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Ευστρατίου έδωσε εντολή να επιστρατευτούν όλα τα οχήματα που εργάζονται σε εργολαβίες της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο και να βρεθούν στο μέτωπό της πυρκαγιάς.

Δραματική έκκληση για εθελοντές κάνει μέσω του Facebook ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου και μέλος της Ομάδας Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών, Παναγιώτης Εγγλέζος. Καλεί τους πολίτες των χωριών κοντά στη φωτιά να είναι σε ετοιμότητα, σημειώνοντας ότι η φωτιά κατευθύνεται προς τους πρόποδες του Προφήτη Ηλία. «Θα καούν τα πάντα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Συνολικά επιχειρούν 6 εναέρια μέσα και περισσότεροι 120 πυροσβέστες και εθελοντές πολίτες και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αναμένεται η έλευση δύο ακόμη αεροπλάνων. Από το Λιμενικό ανακοινώθηκε πως υπάρχουν διαθέσιμα 5 περιπολικά αλλά και ιδιωτικά σκάφη, σε περίπτωση που χρειαστεί να επέμβουν στις περιοχές που απειλεί η φωτιά.

Το βράδυ της Τρίτης οι δασοπυροσβεστικές δυνάμεις της Ρόδου έδωσαν ολονύχτια μάχη για να αντιμετωπίσουν τη φωτιά η οποία μαινόταν ανεξέλεγκτη σε δασική περιοχή.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας τραυματίστηκε ο πρώην πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Απολλώνων Β. Πιπέρης ο οποίος συνδράμοντας στις προσπάθειες κατάσβεσης υπέστη εγκαύματα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με ανακοινώσεις τους, Αυτοδιοίκηση και εθελοντικές ομάδες κάνουν έκκληση για βοήθεια για την αντιμετώπιση της φωτιάς και κυρίως όσων διαθέτουν μηχανήματα έργου. Η πολιτική προστασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου αναφέρει πως είναι σε διαδικασία επίταξης όλων των μηχανημάτων έργων καθώς και των υδροφόρων, προκειμένου να συνδράμουν στο έργο της πυρόσβεσης.

Διαβάστε επίσης:

Ξανακλείνει τα πάρκα εν μέσω καύσωνα η Περιφέρεια Αττικής

«Καμπανάκι» από την Πυροσβεστική: Πολύ υψηλός ο κίνδυνος φωτιάς και την Πέμπτη – Χάρτης με τις περιοχές που κινδυνεύουν

Καρέ – καρέ οι φωτιές σε Σαρωνίδα, Λουτράκι, Δερβενοχώρια – Εντυπωσιακό timelapse από δορυφόρο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 20:29