search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 16:52
MENU CLOSE

Πύρινη λαίλαπα «σαρώνει» τη χώρα – Εκτός ελέγχου η φωτιά στη Δυτική Αττική – «Βροχή» τα 112, συνεχείς εκκενώσεις οικισμών

20.07.2023 18:47
fotia-ditiki-atiiki-1-new

Δραματική μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες στη Δυτική Αττική, μετά τη μεγάλη αναζωπύρωση της πυρκαγιάς ανάμεσα σε Μέγαρα και Μάνδρα λίγο πριν τις 4 μμ της Πέμπτης. Συνεχίζεται η μάχη και στη Λακωνία και τη Ρόδο, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τη φωτιά που κατακαίει δάση και περιουσίες για τέταρτη ημέρα. Νέα φωτιά ξέσπασε και στην Βλαχέρνα ΆρταςΓια δυναμικά μέτωπα πυρκαγιάς και ακραίες συνθηκες έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής. 22 αεροσκάφη στην κατάσβεση στο μέτωπο της Δυτικής Αττικής.

Πύρινα μέτωπα από την περιοχή ανάμεσα στη Μαγούλα και στη Μάνδρα έως και την Οινόη έχουν αναπτυχθεί τις τελευταίες ώρες, μετά τις μεγάλες αναζωπυρώσεις της φωτιάς που εκδηλώθηκε τη Δευτέρα 17/7 στα Δερβενοχώρια και επεκτάθηκε στη Δυτική Αττική, στην Αγία Σωτήρα, το Μελετάκι και το Πουρνάρι. Η έκταση της φωτιάς είναι πλέον πολύ μεγάλη, γεγονός που αποτυπώνεται και από τον αριθμό των αεροσκαφών που επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή (11 αεροπλάνα και 11 ελικόπτερα), ενώ αναγκάστηκε η Πολιτική Προστασία να στείλει μηνύματα 112 για εκκένωση τουλάχιστον 7 οικισμών. Εκκενώθηκαν οι περιοχές Άγια Σωτήρα, Παλαιοκούνδουρα, Πανόραμα Μάνδρας και Παλαιοχώρι, ενώ το απόγευμα έλαβαν μήνυμα για να εκκενώσουν τα σπίτια τους και να κινηθούν προς τις Ερυθρές οι κάτοικοι της Οινόης και του Άγιου Παντελεήμονα και προς Μάνδρα οι κάτοικοι του Άγιου Ιωάννη Κορακά και του Κιάφα. Δραματική έκκληση για περισσότερα εναέρια μέσα απηύθυνε νωρίτερα ο δήμαρχος Μάνδρας

Η Τροχαία προχώρησε σε διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών – Θηβών από το ύψος του πρατηρίου υγρών καυσίμων «Cuclon», έως και τα Βίλια και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Επίγειες και εναέριες δυνάμεις παλεύουν με τις αναζωπυρώσεις μεταξύ Μεγάρων και Μάνδρας με τον καπνό να είναι πολύς και έντονος καθώς καίγονται πεύκα, καθιστώντας δύσκολο το έργο των δυνάμεων της Πυροσβεστικής. Οι φλόγες έχουν ήδη κάψει σπίτια στην Αγία Σωτήρα. Η φωτιά πέρασε στην απέναντι πλευρά του δρόμου, ενώ προχωρά πολύ γρήγορα μέσα στον οικισμό.

Λίγο πριν από τις 16:00 σημειώθηκε μεγάλη αναζωπύρωση σε περιοχή κοντά σε σπίτια, στην Αγία Σωτήρα Μάνδρας. Την τελευταία ώρα οι διάσπαρτες εστίες που υπήρχαν στην περιοχή και συγκεκριμένα από την πλευρά της Μάνδρας και ευρύτερα προς Αγία Σωτήρα έχουν λάβει μεγαλύτερη ένταση με αποτέλεσμα να υπάρξει αναζωπύρωση στο σημείο.

Οι φλόγες μεταδίδονται πολύ γρήγορα λόγω της καύσιμης ύλης που εξακολουθεί να υπάρχει μετά το πρώτο πέρασμα του πύρινου μετώπου. Το πύρινο μέτωπο έχει επεκταθεί από τη Μαγούλα και τη Μάνδρα έως και την Οινόη. Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Επιχειρούν 250 πυροσβέστες ενώ από αέρος γίνονται ρίψεις από συνολικά 22 εναέρια μέσα, ελικόπτερα και αεροπλάνα. Η μάχη δεν περιορίζεται μόνο στα μέτωπα κοντά σε οικισμούς αλλά «αγγίζει» και την περίμετρο του Δρυμού της Πάρνηθας.

Ρίψη νερού από ελικόπτερο στο φλεγόμενο μέτωπο:

Τα ισραηλινά πυροσβεστικά αεροσκάφη καλωσόρισε νωρίτερα στην Αθήνα ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Ελλάδα Νόαμ Κατς, ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία ανακοίνωσε πως αποστέλλει δύο αεροσκάφη για παροχή βοήθειας.

Μηνύματα 112

Λόγω της μεγάλης αναζωπύρωσης που υπάρχει εστάλη μήνυμα στους κατοίκους 4 οικισμών ώστε να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς την Οινόη. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε η εκκένωση των οικισμών, Αγία Σωτήρα, Παλαιοκούνδουρα, Πανόραμα Μάνδρας και Παλαιοχώρι. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: Αν βρίσκεστε στις περιοχές Άγιος Σωτήρας, Παλαιοκούνδουρα, Πανόραμα Μάνδρας και Παλαιοχώρι εκκενώστε τώρα προς Οινόη. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή.

Ωστόσο, μετά αποφασίστηκε να εκκενωθεί και η… Οινόη, προς Ερυθρές αλλά και ο Άγιος Ιωάννης Κορακάς προς Μάνδρα.

Μήνυμα από το 112 έλαβαν για εκκένωση και οι κάτοικοι του Άγιου Παντελεήμονα προς Ερυθρές και από τον οικισμό Κιάφα προς Μάνδρα – Ελευσίνα.

Νωρίτερα, νέα σοβαρή αναζωπύρωση σημειώθηκε στη φωτιά στα Μέγαρα στη θέση Μελετάκι. Ο καπνός είναι πολύς και έντονος ενώ ενισχύθηκαν και οι άνεμοι κάνοντας δυσκολότερη την προσπάθεια κατάσβεσης. Υπάρχουν πολλά πεύκα και κατευθύνεται με την ένταση του ανέμου στην περιοχή Κανδήλι. Ανάλογη αναζωπύρωση και σε περιοχή της Μάνδρας, στη θέση Καραούλι.

Έκκληση για περισσότερα εναέρια μέσα

Δραματική έκκληση για περισσότερα εναέρια μέσα απηύθυνε ο δήμαρχος Μάνδρας – Ειδυλλίας Χρήστος Στάθης μιλώντας στην ΕΡΤ. «Στην Αγία Σωτήρα έχουμε ένα ζωντανό πύρινο μέτωπο. Έκανα δεκτή την εισήγηση της Πυροσβεστικής, ήρθα ο ίδιος και διαπίστωσα ότι πραγματικά κινδυνεύει η Αγία Σωτήρα, το Παλαιοχώρι, το Πανόραμα» σημείωσε και συμπλήρωσε:

«Σήμερα το πρωί από εδώ διέρχονταν αυτοκίνητα. Έδειχνε η κατάσταση ότι έχει ολοκληρωθεί αυτός ο πύρινος εφιάλτης. Τώρα τον βλέπουμε πάλι ζωντανό μπροστά μας. Πραγματικά αυτό είναι αδιανόητο. Κάνω έκκληση. Πραγματικά. Να έχουμε περισσότερα εναέρια μέσα. Περισσότερες επίγειες δυνάμεις. Έχουμε σπίτια, έχουμε ανθρώπους».

Ο δήμαρχος Μάνδρας – Ειδυλλίας εξέφρασε την πεποίθησή του «να πρυτανεύσει η λογική και να γίνει δεκτή η εκκένωση από τους κατοίκους, την οποία έχω ζητήσει. Γιατί πραγματικά πέρα από τα σπίτια το πολυτιμότερο αγαθό είναι η ζωή. Θα πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να απομακρυνθούν. Θα πρέπει οι αρχές να τους απομακρύνουν».

Νωρίτερα, καλύτερη ήταν η εικόνα που παρατηρήθηκε στις εστίες φωτιάς της Δυτικής Αττικής που μαίνονται τις τελευταίες ημέρες. 

Η εικόνα, πάντως, μετά τα εκτεταμένα πύρινα μέτωπα στη Μάνδρα είναι θλιβερή, με σπίτια και αυτοκίνητα να έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. 

Ακραίες συνθήκες, δυναμικά μέτωπα πυρκαγιάς

Σε νέα ενημέρωση προχώρησε η Πυροσβεστική στις 6:00 μμ για τα πύρινα μέτωπα στη χώρα. Ο κ. Γιάννης Αρτοποιός έκανε λόγο για δυναμικά μέτωπα πυρκαγιάς και ακραίες συνθηκες. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Αρτοποιός έχουν ξεσπάσει 62 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο, οι περισσότερες εκ των οποίων αντιμετωπίστηκαν εγκαίρως.

Ολόκληρη η ενημέρωση:

«62 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Οι περισσότερες από αυτές αντιμετωπίστηκαν στο αρχικό στάδιο εκδήλωσής τους. Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με περιφέρειες δήμους καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για τον περιορισμό των πυρκαγιών που δεν έχουν ελεγχθεί. Οι συνθήκες πλέον γίνονται ακραίες και δημιουργούν δυναμικά μέτωπα πυρκαγιάς. Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, επίγειες εναέριες αντιμετωπίζουν μεγάλες αναζωπυρώσεις σε Δυτική ΑττικήΛευκόχρωμα Λακωνίας και Ρόδο. Σήμερα στις 16:25 μμ εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για εκκένωση των περιοχών Αγία Σωτήρα, Παλαιοκούνδουρα, Πανόραμα, Παλαιοχώρι Δυτικής Αττικής προς Οινόη και στις 17:40 εκδόθηκε νέο μήνυμα εκκένωσης από Οινόη προς Ερυθρές. Στην ευρύτερη περιοχή επιχειρούν από αέρος 11 αεροσκάφη, 11 ελικόπτερα συμπεριλαμβανομένων και των 4 αεροσκαφών που μας διέθεσε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας από Ιταλία και Γαλλία. Στη Λακωνία οι πρόσφατες αναζωπυρώσεις δημιούργησαν νέα μέτωπα νοτιοανατολικά του οικισμού Λευκόχρωμα και για την αντιμετώπισή τους επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος τέσσερα αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο. Στη Ρόδο οι αναζωπυρώσεις είναι πολλαπλές στον ορεινό όγκο κεντρικά του νησιού και επιχειρούν εκεί τρία αεροσκάφη, δύο ελικόπτερα. Από το μεσημέρι βρίσκονται στη χώρα μας δύο αεροσκάφη που αναμέναμε από τη χώρα του Ισραήλ. Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο επικίνδυνων Καιρικών φαινομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, από σήμερα η θερμοκρασία ανεβαίνει και από αύριο Παρασκευή έως την Κυριακή η θερμική έξαρση αναμένεται να γίνει αισθητή στη χώρα μας. Συνεπώς πολύ υψηλός θα είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς και για αύριο σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα, Ρόδο, Σάμο και Ικαρία, ενώ παραμένει υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σχεδόν σε όλη τη χώρα. Τονίζουμε ότι οι επόμενες μέρες θα είναι πολύ δύσκολες. Είναι απαραίτητη η προσοχή όλων μας».

Στη μάχη με τις φλόγες και οι Ένοπλες Δυνάμεις. Συνολικά 6 Α/Φ CL-215, 5 Α/Φ CL-415, 16 Α/Φ PZL και 6 Ε/Π CHINOOK επιχειρούν στις πληγείσες περιοχές, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.

Αναζωπυρώσεις και σε Ρόδο, Λακωνία

Σοβαρή αναζωπύρωση παρουσίασε και η πυρκαγιά που ξέσπασε χτες στην Λακωνία. Οι φλόγες ξεκίνησαν πάνω στο βουνό στην περιοχή Λευκόχωμα και επεκτάθηκαν σε 3 με 4 μέτωπα.

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε και στο Γεράκι, ωστόσο τέθηκε υπό έλεγχο. Η φωτιά εκδηλώθηκε το πρωί της Πέμπτης.

Στην περιοχή επιχειρούν 15 οχήματα της πυροσβεστικής, 3 αεροπλάνα καναντέρ 2 πεζετέλ και 2 ελικόπτερα.

Αναζωπυρώσεις και στη Ρόδο όπου στάχτη έχουν γίνει χιλιάδες στρέμματα δάσους. Πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα επιχειρούν από αέρος, ενώ οι δασοπυροσβεστικές δυνάμεις μαζί με εθελοντές καταβάλλουν τις δικές τους προσπάθειες επίγεια προκειμένου να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η ένταση της φωτιάς.

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο νησί δυσκολεύουν το έργο των ανθρώπων που συμμετέχουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Συγκεκριμένα, ο καυτός αέρας δημιουργεί με κάφτρες από τα καμένα νέες εστίες, ενώ υπάρχουν και αναζωπυρώσεις στα μέτωπα της φωτιάς που συνεχίζουν το καταστροφικό έργο τους.

Έκκληση για βοήθεια έκανε η Εθελοντική Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών Σαλάκου στο μέτωπο που βρίσκεται στον Προφήτη Ηλία, καθώς οι αναζωπυρώσεις δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν από τους εκεί εθελοντές. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σημείο έχει σπεύσει για βοήθεια κλιμάκιο της ΕΜΑΚ που έχει έρθει στο νησί από την Αθήνα.

Επίσης και στους δρόμους προς Έμπωνα αλλά και προς Λάερμα υπάρχουν δασοπυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές που επιχειρούν με στόχο να αποτρέψουν τη φωτιά να επεκταθεί προς τις περιοχές αυτές. Εν τω μεταξύ, νέο μέτωπο εκδηλώθηκε σε βουνοκορφή ανάμεσα στα χωριά Λάερμα και Άγιος Ισιδωρος. Στην περιοχή επιχειρούν μόνο εναέρια μέσα, καθώς το σημείο δεν είναι προσβάσιμο για οχήματα.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισκέφθηκε λίγο μετά τις 10:00 το πρωί της Πέμπτης (20/7) ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στον απόηχο των καταστροφικών πυρκαγιών, τονίζοντας ότι θα υπάρξουν συγκεκριμένες εξαγγελίες για τη δασική πολιτική με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στο υπουργείο Περιβάλλοντος και την προστασία των περιαστικών δασών του νομού Αττικής.

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση καταγραφής των ζημιών – 60 «κόκκινα» κτήρια

Από την Τρίτη (18/7) όπου παρέχεται σχετική άδεια από το Πυροσβεστικό Σώμα, προχωρά η διαδικασία αυτοψιών και καταγραφής των ζημιών από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στις περιοχές που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές και έχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.

Συγκεκριμένα, 24 κλιμάκια, με τη συμμετοχή 54 στελεχών της Γενικής Διεύθυνσης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, βρίσκονται στο πεδίο και πραγματοποιούν αυτοψίες, καταγραφές, αλλά και εκτιμήσεις όπου υπάρχει η σχετική ευχέρεια σε πληγείσες περιοχές των Δήμων Σαρωνικού, Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων, Μεγαρέων και Μάνδρας – Ειδυλλίας. Παράλληλα, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με τις Περιφέρειες Αττικής, Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδος, ξεκίνησε και προχωρά η διαδικασία καταγραφής των ζημιών των πληγεισών επιχειρήσεων από τις επιτροπές κρατικής αρωγής υπό την Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής.

Μέχρι τώρα, στις περιοχές που υποδείχθηκαν και επετράπη η πρόσβαση, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 151 αυτοψίες και καταγραφές των πληγέντων κτιρίων από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, εντοπίζοντας ανά Δήμο τα παρακάτω:

– Δήμος Σαρωνικού, 51 συνολικές καταγραφές ζημιών σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, αποθήκες, στάβλους, κλπ, εκ των οποίων (α) 17 χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινο»), (β) 17 χαρακτηρίζονται ως προσωρινά – μέχρι να επισκευαστούν – ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα») και (γ) 17 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»).

– Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων, 74 συνολικές καταγραφές ζημιών σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, αποθήκες, στάβλους, κλπ, εκ των οποίων (α) 32 χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινο»), (β) 23 χαρακτηρίζονται ως προσωρινά – μέχρι να επισκευαστούν – ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα») και (γ) 19 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»). Συνεχίζονται οι αυτοψίες σε άλλα τέσσερα κτίρια.

– Δήμος Μεγαρέων, 6 συνολικές καταγραφές ζημιών σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, αποθήκες, στάβλους, κλπ, εκ των οποίων (α) 3 χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινο»), (β) 1 χαρακτηρίζονται ως προσωρινά – μέχρι να επισκευαστούν – ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα») και (γ) 2 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»).

– Δήμος Μάνδρας – Ειδυλλίας, 20 συνολικές καταγραφές ζημιών σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, αποθήκες, στάβλους, κλπ, εκ των οποίων (α) 8 χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινο»), (β) 7 χαρακτηρίζονται ως προσωρινά – μέχρι να επισκευαστούν – ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα») και (γ) 5 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»). Επιπλέον διαπιστώθηκαν βλάβες σε τρεις επαγγελματικούς χώρους, αλλά δεν επιτράπηκε η πρόσβαση

Συνολικά, λοιπόν, και μέχρι στιγμής, από τις 151 αυτοψίες και στις πυρόπληκτες περιοχές των τεσσάρων Δήμων, (α) 60 χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινο»), (β) 48 χαρακτηρίζονται ως προσωρινά – μέχρι να επισκευαστούν – ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα») και (γ) 43 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»).

Τέλος, αν και έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της διαδικασίας των αυτοψιών, οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, σε ένα πλαίσιο στενής συνεργασίας με τους Δήμους, αλλά και επικοινωνίας με τους πολίτες, θα συνεχίσουν και τις επόμενες ημέρες τις επισκέψεις στις περιοχές αυτές σε συνέχεια σχετικών αιτημάτων.

Διαβάστε επίσης:

Δίκη Πισπιρίγκου: «Τα επεισόδια σπασμών της Τζωρτζίνας γίνονταν μόνο παρουσία της μητέρας»

Καύσωνας: Νέα εγκύκλιος του ΥΠΕΣ στο Δημόσιο – Τι ισχύει για τηλεργασία, ωράρια και ειδική άδεια

Φωτιές: Κάηκαν σχεδόν 200.000 στρέμματα μέσα σε τέσσερα 24ωρα (photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 16:49