search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 02:47
MENU CLOSE

Φ. Καραβίας (Eurobank): Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα η παρουσία σε Βουλγαρία-Κύπρο – Μέρισμα το 2024 μετά από 15 χρόνια

20.07.2023 13:07
eurobank_sinelefsi

Τη σημασία της διατήρησης των επενδύσεων σε υψηλά επίπεδα για την Ελλάδα ήρθε να αναδείξει μια ερευνητική συνεισφορά της Eurobank στη διαμόρφωση του οδικού χάρτη προς ένα νέο παραγωγικό πρότυπο, με όρους μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας, όπως ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων.

Η Ειδική μελέτη της Eurobank ποσοτικοποίησε την επίδραση των επενδύσεων σε 5 συγκεκριμένους κλάδους (Υποδομές και Ακίνητα, Ενέργεια και Πράσινη Μετάβαση, Τηλεπικοινωνίες και Ψηφιακή Αναβάθμιση, Τουρισμός και Βιομηχανία) στην ανάπτυξη της οικονομίας και την απασχόληση.

Ισχυρή παρουσία εκτός Ελλάδος

Ο κ. Καραβίας ανέφερε επίσης ότι σε αντίθεση με το περιβάλλον στην υπόλοιπη Ευρώπη, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις άλλες βασικές αγορές που δραστηριοποιείται η Eurobank, στην Κύπρο και τη Βουλγαρία, η οικονομική δραστηριότητα παραμένει σχετικά ισχυρή και το ίδιο αναμένεται και για τα επόμενα χρόνια.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η πρόβλεψη ότι ο ρυθμός μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας θα διατηρηθεί για τουλάχιστον μία τριετία σημαντικά υψηλότερος από τον εκτιμώμενο μέσο ευρωπαϊκό και ειδικά για το 2023 θα κινηθεί στην περιοχή του 2,5%.

Ο Όμιλος δραστηριοποιείται στις 3 κύριες αγορές του, Ελλάδος, Βουλγαρίας και Κύπρου, ενώ η Eurobank Private Bank Luxembourg αποτελεί το κέντρο των δραστηριοτήτων διαχείρισης περιουσίας. Εξαιρετικές είναι οι επιδόσεις στις δραστηριότητες εκτός Ελλάδος. «Θεωρούμε την ισχυρή παρουσία σε περισσότερες από μία αγορές ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Eurobank, καθώς το 1/3 των βασικών κερδών μας δημιουργούνται εκτός Ελλάδος, και στοχεύουμε στη διαρκή ενίσχυσή της στις κύριες αγορές της Κύπρου και της Βουλγαρίας» ανέφερε ο κ .Καραβίας.

Η Eurobank Cyprus επεκτείνεται συνεχώς οργανικά με ισχυρή κερδοφορία. Ορόσημο για την τράπεζα αποτελεί η έναρξη της λειτουργίας ενός νέου κεντρικού μηχανογραφικού συστήματος, της TEMENOS, με κορυφαίες προδιαγραφές. «Επίσης στην Κύπρο, αξιοποιώντας ευκαιρία που προέκυψε στην αγορά, αυξήσαμε το ποσοστό μας στην Ελληνική Τράπεζα, τη δεύτερη σε μέγεθος στη χώρα, στην οποία κατέχουμε πλέον το 29% – τράπεζα με δραστηριότητες απολύτως συμπληρωματικές εκείνων της Eurobank Cyprus.

Στη Βουλγαρία, εξαγοράσαμε τις τοπικές δραστηριότητες προς ιδιώτες της γαλλικής τράπεζας ΒΝΡ, προσθέτοντας δάνεια ύψους €400 εκ. στο χαρτοφυλάκιό μας».

Διανομή μερίσματος 25% επί των κερδών το 2024

Προτεραιότητά της τράπεζας είναι μια σταθερά υψηλή απόδοση επί των ιδίων κεφαλαίων. Στο πλαίσιο αυτό, αναβαθμίστηκε ο στόχος για το 2023 πρώτα σε 13% και τώρα τουλάχιστον σε 14%.  Παράλληλα, προχώρησε σε μια πρωτοβουλία που δημιουργεί αξία για τους μετόχους και, μετά από τον επιβεβλημένο εποπτικό διάλογο, εξασφαλίστηκε η έγκριση υποβολής σήμερα της πρότασης προς της ΓΣ για την εξαγορά από το ΤΧΣ του εναπομένον στην κατοχή του ποσοστού του 1,4% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας. 

Συναλλαγή που αποτελεί μια έμμεση ανταμοιβή μετόχων, καθώς μέσω αυτής αυξάνονται τα κέρδη ανά μετοχή. 

«Και δεν είναι τυχαίο ότι λάβαμε τη σχετική έγκριση του SSM, η πρώτη τέτοια που δίνεται σε ελληνική τράπεζα μετά την πολυετή οικονομική κρίση. Και θα είμαστε η πρώτη ελληνική τράπεζα χωρίς κρατική συμμετοχή.

Και από του χρόνου, έχουμε ανακοινώσει την πρόθεση μας να διανείμουμε σε μέρισμα ένα ποσοστό 25% της κερδοφορίας του 2023, κατόπιν φυσικά της απαραίτητης εποπτικής έγκρισης» κατέληξε ο κ. Καραβίας.

Διαβάστε επίσης:

Αναβιώνει το ιστορικό «Ξενία» Χίου από τον Όμιλο Τσάκου

Grivalia Hospitality: «91 Athens Riviera» θα ονομάζεται το «Glamping and Members Club» στη Βούλα – Τι περιλαμβάνει και πότε θα λειτουργήσει

Τα σχέδια της Lamda Development μετά την απόκτηση της μαρίνας mega yacht στην Κέρκυρα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 02:31