search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 14:06
MENU CLOSE

Τζέιμς Κάμερον για τεχνητή νοημοσύνη: Σας προειδοποίησα το 1984, αλλά δεν με ακούσατε

20.07.2023 17:29
terminator-12-new

Ο βραβευμένος με Όσκαρ James Cameron, ο οποίος μας έχει χαρίσει τον Τιτανικό, τα Avatar, τα Terminator και άλλες επιτυχημένες ταινίες όλα αυτά τα χρόνια, μπορεί να είναι σκηνοθέτης αλλά έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για θέματα τεχνολογίας, τα οποία άλλωστε σχολιάζει και στις ταινίες του.

Σε συνέντευξη μίλησε και για την τεχνητή νοημοσύνη, για την οποία ο ίδιος προειδοποίησε ήδη από το 1984, με το 1o Terminator. Ο ίδιος πιστεύει ότι οι εξελίξεις που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια στην τεχνολογία, αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την ανθρωπότητα. Πλέον, με την έλευση της τεχνητής νοημοσύνης, πιστεύει πως το «Terminator» αποδεικνύεται προφητικό, ενώ ανάλογες δηλώσεις έκανε πρόσφατα και ο πρωταγωνιστής του και πρώην κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ.

O 68χρονος οσκαρικός σκηνοθέτης είπε: «Το 1984 σας προειδοποίησα, αλλά δεν με ακούσατε. Πιστεύω ότι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε όπλα είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε. Πιστεύω ότι στην ανάπτυξή της θα βρεθούμε σε έναν ανταγωνισμό ισοδύναμο με εκείνο των πυρηνικών όπλων όπου αν δεν κατασκευάσουμε εμείς όπλα, θα το κάνουν άλλοι, οπότε η κατάσταση θα κλιμακωθεί. Φανταστείτε την τεχνητή νοημοσύνη να μάχεται σε μια αρένα, με τέτοια ταχύτητα ώστε οι άνθρωποι να μην μπορούν πλέον να παρέμβουν αποκλιμακώνοντας την κατάσταση».

Συνεχίζοντας την συνέντευξή του δήλωσε ότι είναι πολύ σημαντικό να αξιολογήσουμε ποιος αναπτύσσει την τεχνολογία και αν το κάνει μόνο για το κέρδος «διδάσκοντας απληστία» ή αν το κάνει για άμυνα «διδάσκοντας παράνοια».

Με αφορμή την απεργία που κήρυξε το συνδικάτο ηθοποιών του Χόλιγουντ μίλησε όμως και εκπρόσωπός του, ο Duncan Crabtree-Ireland, για τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης στη βιομηχανία του θεάματος, απέναντι στους οποίους προσπαθούν, μεταξύ αλλων, να προστατευτούν οι απεργοί: «Η “επαναστατική” πρόταση των παραγωγών είναι οι ερμηνευτές μας να σκανάρονται, να εισπράττουν ένα ημερομίσθιο και μετά οι εταιρείες να κατέχουν την εικόνα τους και να μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν σε όποιο πρότζεκτ θέλουν, χωρίς τη συγκατάθεσή τους και χωρίς αποζημίωση, για μια αιωνιότητα».

Το 1984, o James Cameron κυκλοφόρησε το The Terminator (Ο Εξολοθρευτής), μια ταινία επιστημονικής φαντασίας που γνώρισε τεράστια επιτυχία παγκοσμίως. Η πλοκή της ταινίας: Στο κοντινό μέλλον, μετά από επανάσταση στο χώρο της τεχνολογίας, ο υπερ-υπολογιστής Skynet αναπτύσσει ταχύτατα τη νοημοσύνη του. Σύντομα προκαλεί πυρηνικό πόλεμο με σκοπό την εξόντωση του δημιουργού του, του ανθρώπου. Η μόνη ελπίδα των ανθρώπων είναι μια ομάδα επαναστατών με ηγέτη τον Τζων Κόνορ. Όταν το 2029 είναι πλέον φανερό ότι Κόνορ θα οδηγήσει τους ανθρώπους στη νίκη, ο Skynet στέλνει πίσω στον χρόνο (στις 12 Μαΐου 1984) έναν σάιμποργκ εξολοθρευτή, τύπου Τ-800 (Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ), με σκοπό να δολοφονήσει τη μητέρα του Κόνορ (Λίντα Χάμιλτον), πριν καν φέρει στον κόσμο τον Τζων. Συγχρόνως και η πλευρά των ανθρώπων στέλνει πίσω στο χρόνο έναν στρατιώτη (Μάικλ Μπιν) για να την προστατεύσει.

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 26 Οκτωβρίου του 1984. Από τη στιγμή της κυκλοφορίας της, έλαβε πολύ θετικές κριτικές, οι οποίες μεταξύ άλλων εκθείαζαν τις σκηνές δράσης, την αφήγηση και την ερμηνεία του Arnold Schwarzenegger.

Διαβάστε επίσης:

Σταύρος Βαρθαλίτης: Κάηκε το εξοχικό του – «Εκεί πέρασα τα παιδικά μου χρόνια» (Photos)

Σάλμα Χάγιεκ: Αποκάλυψε το «μυστικό» ομορφιάς της και δεν είναι το… μπότοξ (Photos)

Σακίρα: Νέα έρευνα σε βάρος της τραγουδίστριας για φοροδιαφυγή

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 14:05