search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 23:51
MENU CLOSE

Apple: Απαντά σε Meta και Microsoft με το project τεχνητής νοημοσύνης «Ajax»

24.07.2023 18:56
AP

Στην προώθηση της τεχνητής νοημοσύνης επενδύει η Apple, με αρκετές ομάδες να συνεργάζονται στο project Ajax. Οι νέες υπηρεσίες σχεδιάζονται να κυκλοφορήσουν στο ευρύ κοινό το 2024.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Bloomberg,– δηλαδή των συστημάτων που βασίζονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη και πάνω στα οποία βασίζονται υπηρεσίες όπως το ChatGPT της OpenAI και το Bard της Google.

Με βάση αυτό, γνωστό ως «Ajax», η Apple έχει επίσης δημιουργήσει μια υπηρεσία chatbot που ορισμένοι μηχανικοί αποκαλούν ήδη «Apple GPT». Το project Ajax ξεκίνησε πέρυσι και επιθυμεί να αξιοποιήσει τις νέες υπηρεσίες σε περισσότερα τμήματα των δραστηριοτήτων του, συμπεριλαμβανομένης της ομάδας AppleCare, ενώ ήδη το έχει χρησιμοποιήσει για να βελτιώσει υπηρεσίες της όπως την αναζήτηση, το Siri και τους χάρτες.

Καθυστερημένη είσοδος

Η αλήθεια είναι ότι η Apple, αν και έχει ενσωματώσει χαρακτηριστικά τεχνητής νοημοσύνης στα προϊόντα της εδώ και χρόνια, μάλλον αιφνιδιάστηκε πέρυσι με το λανσάρισμα του ChatGPT της OpenAI, του Google Bard και του Bing AI της Microsoft. Πλέον ακολουθεί τις εξελίξεις σε μια αγορά δημιουργικών εργαλείων Tεχνητής Νοημοσύνης που βρίθει ανταγωνιστών.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Meta και η Microsoft ανακοίνωσαν μια συνεργασία που θα δημιουργήσει τα θεμέλια ενός λογισμικού γλώσσας AI που ονομάζεται Llama 2, το οποίο σημαίνει Large Language Model Meta AI.

Πέρα από αυτά όμως, στο παρασκήνιο, η Apple έχει αρχίσει να ανησυχεί μήπως χάσει μια δυνητικά υψίστης σημασίας αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας των συσκευών. Παρόλα αυτά επιλέγει να δείχνει ιδιαίτερη προσοχή και μυστικοπάθεια στο συγκεκριμένο ζήτημα. Όπως επισημαίνουν, η εταιρεία συνήθως μιλά για νέα χαρακτηριστικά, αλλά δεν παρέχει λεπτομέρειες σχετικά με την νέα της επένδυση. Μάλιστα, δεν αναφέρεται καν στον όρο Τεχνητή Νοημοσύνη, αλλά προτιμά μια πιο ακαδημαϊκή φράση όπως «μηχανική μάθηση».

Στο πλαίσιο αυτό, τον Μάιο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, δήλωσε ότι ενώ η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια «τεράστια» τεχνολογία, η εταιρεία θα πρέπει να είναι «σκόπιμη και προσεκτική» όταν εργάζεται με την τεχνολογία. «Υπάρχει μια σειρά από ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν…σε μια σειρά από διαφορετικά μέρη, αλλά οι δυνατότητες είναι σίγουρα πολύ ενδιαφέρουσες», είπε.

Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι οι μετοχές της Apple κέρδισαν έως και 2,3% στο υψηλό ρεκόρ των 198,23 δολαρίων μετά το δημοσίευμα του Bloomberg την Τετάρτη. Η Microsoft, εταίρος και κύριος υποστηρικτής του OpenAI, υποχώρησε περίπου 1% στην είδηση.

Διαβάστε επίσης:

Η «εκτόξευση» τιμών στις πρώτες ύλες «πλήγωσε» την κερδοφορία της 3άλφα

ΕΛΒΟ: Εικόνα απογοήτευσης παρά τις προσπάθειες διάσωσης της ιστορικής βιομηχανίας

Μέλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών η Freedom Finance: Οι στόχοι ανάπτυξης στην ελληνική αγορά

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 23:49