search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 19:26
MENU CLOSE

Entersoft: «Βλέπει» και νέες εξαγορές στη Ρουμανία – Στο 30% η πρόβλεψη ανάπτυξης για το 2023

25.07.2023 10:52
entersoft

Ανάπτυξη τουλάχιστον 30% αναμένει στον τζίρο και 35% στα EBITDA για το σύνολο του 2023 η διοίκηση της Entersoft, καθώς στο εξάμηνο τα έσοδα της ανήλθαν στα 19,2 εκατ., καταγράφοντας αύξηση 32% σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2022 (14,6 εκατ. ευρώ). Τα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 6,7 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 46% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο (4,6 εκατ. ευρώ).

Ακόμα καλύτερες οι επιδόσεις της στα κέρδη προ φόρων καθώς και αυτά ήταν αυξημένα κατά 52% στα 5 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2023 έναντι της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι (3,3 εκατ. ευρώ).

Τα περισσότερα έσοδα (15,7 εκατ. ευρώ) εξακολουθούν να έρχονται από την αγορά της Ελλάδας και ακολουθεί η Ρουμανία (2,5 εκατ. ευρώ από 1,3 εκατ. ευρώ) και οι άλλες χώρες με 0,9 εκατ. ευρώ από 0,6 εκατ. ευρώ.

Ο διπλασιασμός των εσόδων από τη Ρουμανία δείχνει σύμφωνα με τα ανώτατα στελέχη της Entersoft τη δυναμική της συγκεκριμένης αγοράς και για αυτό το λόγο η διοίκηση θα επικεντρώσει περισσότερο εκεί την προσοχή της στο μέλλον.

Σε αυτό το πλαίσιο η Entersoft θα συνεχίσει να κοιτάζει περιπτώσεις εξαγορών και άλλων εταιριών πέραν των τριών που ήδη έχει εξαγοράσει φέτος με στόχο τόσο την παρουσία σε αγορές στις οποίες δεν δραστηριοποιείται σήμερα όσο και την περαιτέρω ενδυνάμωση της σε αγορές που έχει παρουσία.

Σε ότι αφορά έσοδα από έργα του ταμείου ανάκαμψης η διοίκηση ανέφερε ότι περιμένει να έχει κάποιο impact περισσότερο μέσω συνεργαζόμενων εταιριών και όχι τόσο από τις κύριες δραστηριότητες της.

Έτος εξαγορών το 2023

Υπενθυμίζεται ότι η Entersoft έχει μπει δυναμικά στις εξαγορές το 2023 καθώς έχει πραγματοποιήσει ήδη τρεις με το τελευταίο deal να περιλαμβάνει την απόκτηση του 75% της BIT Software, ενός από τους πιο δυναμικούς παρόχους επιχειρηματικού λογισμικού στη Ρουμανία.

Μετά από αυτή την εξαγορά, ο Όμιλος Entersoft ουσιαστικά διπλασιάζει την αγορά στην οποία απευθύνεται. Μαζί με τη δική της θυγατρική στη χώρα, ο Όμιλος Entersoft θα είναι πλέον ένας από τους κορυφαίους προμηθευτές επιχειρηματικού λογισμικού στη Ρουμανία με το πληρέστερο χαρτοφυλάκιο προϊόντων, όπως αναφέρει η εισηγμένη σε σχετική ανακοίνωση.

Νωρίτερα μέσα στο 2023 η Entersoft, είχε προχωρήσει και στην απόκτηση του 62% της ελληνικής startup SMARTCV, έναντι ποσού 528.000 ευρώ. Μάλιστα, έχει από τώρα συμφωνηθεί και η εξαγορά του υπολειπόμενου ποσοστού από την Entersoft μετά την πάροδο τετραετίας. Ως μια ταχέως αναπτυσσόμενη επιχείρηση η SMARTCV, δραστηριοποιείται στον τομέα του Applicant Tracking Software και σε πολύ σύντομο χρόνο έχει εντάξει στο πελατολόγιό της εξαιρετικά σημαντικούς πελάτες.

Στις αρχές του έτους η Entersoft είχε εξαγοράσει το 100% της CGsoft έναντι 3,5 εκατ ευρώ. Η εν λόγω επένδυση σηματοδότησε την είσοδο της εισηγμένης στην αγορά λογισμικού Property & Real Estate Management.

Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες οικονομικές επιδόσεις στο 6μηνο τα ταμειακά διαθέσιμα άγγιξαν τα 9,4 εκατ. ευρώ έναντι 14,8 εκατ. ευρώ στο τέλος της περυσινής χρήσης 2022 και καθαρός δανεισμός 0,4 εκατ. ευρώ μετά την αφαίρεση του δανεισμού ύψους 9,8 εκατ. ευρώ.

Θετική οργανική τάση

Κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους η θετική οργανική τάση που παρατηρήθηκε στο πρώτο τρίμηνο στη συμβασιοποίηση νέων έργων και στην ένταξη νέων πελατών συνεχίστηκε. Η υψηλή ανταγωνιστικότητα των προϊόντων κι υπηρεσιών του Ομίλου σε συνδυασμό με τη διάθεση ρευστότητας στην αγορά μέσω των επενδυτικών προγραμμάτων συνέβαλλαν στην επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης.

Πέραν της υγιούς και διατηρήσιμης οργανικής ανάπτυξης, στο πρώτο εξάμηνο του έτους ο Όμιλος επεκτάθηκε σε νέες κάθετες αγορές μέσω εξαγορών, και συγκεκριμένα στους κλάδους λογισμικού για φαρμακεία/φαρμακαποθήκες καθώς και property management. Οι δύο αυτοί κλάδοι, πέρα από την είσοδο σε νέες αγορές, μεγεθύνουν την εγκατεστημένη βάση πελατών και τη βάση επαναλαμβανόμενων εσόδων, ενώ παράλληλα δίνουν τη δυνατότητα cross selling και upselling με την πλήρη προϊοντική γκάμα της Entersoft. Στις αρχές Ιουλίου, ο Όμιλος ολοκλήρωσε μία ακόμα εξαγορά της εταιρείας SW Retailsoft, η οποία επεκτείνει την παρουσία μας στο χώρο του Λογισμικού Εντατικής Λιανικής, και ιδιαίτερα στην αγορά των Super Markets, Mini Markets και Πολυκαταστημάτων.

Σε ότι αφορά στα ιδιοπαραγόμενα νέα προϊόντα, στα τέλη του δεύτερου τριμήνου του τρέχοντος έτους ξεκίνησε η εμπορική διάθεση δύο οικογενειών προϊόντων, των Entersoft QuickBiz και Entersoft HR 360 και σηματοδοτούν την είσοδο του Ομίλου σε δύο νέες αγορές.

Το Entersoft QuickBiz είναι λογισμικό Εμπορικής και Οικονομικής διαχείρισης που απευθύνεται σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που απαιτούν λύσεις πέραν της απλοϊκής ηλεκτρονικής τιμολόγησης. Το Entersoft HR 360 καλύπτει τη Διαχείριση Προσλήψεων, Διαχείριση Προσωπικού και Μισθοδοσία. Και οι δύο οικογένειες προϊόντων είναι οι μόνες στην αγορά που λειτουργούν πλήρως και αποκλειστικά από Web browser στο Cloud, γεγονός που τις καθιστά εξαιρετικά πιο ανταγωνιστικές από αντίστοιχες που διατίθενται σήμερα στην αγορά ή/και λειτουργούν στις επιχειρήσεις. Συνεπικουρικά στην έναρξη εμπορικής διάθεσης του Entersoft HR 360 εντάσσεται και η πρόσφατη εξαγορά της εταιρείας SmartCV.

Τέλος, η ενσωμάτωση και ανάπτυξη της Bit Software στη Ρουμανία εξελίσσεται σύμφωνα με τον προγραμματισμό και τον ετήσιο προϋπολογισμό. Εκτιμάται ότι ο μετασχηματισμός που διενεργείται στην τρέχουσα χρονιά, θα συμβάλλει στην σταδιακή αύξηση των λειτουργικών περιθωρίων της Bit Software σε επίπεδο αντίστοιχο με της Entersoft, ενισχύοντας το συνολικό margin κερδοφορίας του Ομίλου όπως έχει ήδη εκτιμήσει η διοίκηση για το μέλλον.

Συνολικά, στο πρώτο εξάμηνο του έτους ο Όμιλος υλοποίησε με συνέπεια και με υπερεπίτευξη τον προϋπολογισμό του, με ανάπτυξη 32% στα έσοδα, ενώ η βάση των επαναλαμβανόμενων εσόδων διαμορφώθηκε σε ποσοστό άνω του 60% του συνολικού τζίρου.

Για το δεύτερο εξάμηνο, η ισχυρή εισερχόμενη ζήτηση και το βαθύ pipeline νέων έργων ενισχύει την εκτίμηση για διατήρηση αντίστοιχων ρυθμών ανάπτυξης εσόδων και κερδοφορίας, ενώ οι επενδύσεις των προηγούμενων ετών σε νέα προϊόντα και η γεωγραφική επέκταση, θέτουν τις βάσεις για διατήρηση παρόμοιων ρυθμών και για το μεσοπρόθεσμο διάστημα.

Διαβάστε επίσης:

Apple: Απαντά σε Meta και Microsoft με το project τεχνητής νοημοσύνης «Ajax»

Η «εκτόξευση» τιμών στις πρώτες ύλες «πλήγωσε» την κερδοφορία της 3άλφα

ΕΛΒΟ: Εικόνα απογοήτευσης παρά τις προσπάθειες διάσωσης της ιστορικής βιομηχανίας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 19:25