search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 23:13
MENU CLOSE

Παναγία Σουμελά: Δόθηκε η άδεια για λειτουργία τον Δεκαπενταύγουστο

25.07.2023 17:51
SOUMELA-12-NEW

Άδεια στο Οικουμενικό Πατριαρχείο δόθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας, προκειμένου ο κ. Βαρθολομαίος να τελέσει κανονικά τη θεία λειτουργία τον Δεκαπενταύγουστο στην ιστορική μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα.

Σημειώνεται ότι στις 20 Ιουλίου, οι τουρκικές Αρχές είχαν ενημερώσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο ότι είχε απορριφθεί το σχετικό αίτημα για τέλεση της θείας λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά, ενώ η Αθήνα αντέδρασε κάνοντας λόγο για «μία εξόχως δυσάρεστη εξέλιξη για όλους τους πιστούς και προσκυνητές που ανέμεναν να την επισκεφθούν φέτος»,

Με νέα ανακοίνωση που εξέδωσε, πριν από λίγη ώρα, το Οικουμενικό Πατριαρχείο ενημερώνει ότι θα τελεστεί κανονικά η Θεία Λειτουργία. Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Μετά χαράς ανακοινούται ότι κατόπιν νεωτέρας αποφάσεως των τουρκικών αρχών παρεσχέθη άδεια τελέσεως Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας κατά την εορτήν της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (15 Αυγούστου) εις την Ι. Μονήν Παναγίας Σουμελά.

Επίσης, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία διεξήχθη στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, εξέφρασε τη βαθυτάτη συμπάθειά της και της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας προς τον μητροπολίτη Ρόδου Κύριλλο, τις τοπικές αρχές, και τον δοκιμαζόμενο λαό από την καταστροφική πυρκαγιά.

«Συνήλθε την 24ην Ιουλίου 2023, υπό την προεδρίαν της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, η Αγία και Ιερά Σύνοδος, εν τη Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίας Τριάδος Χάλκης.

Εξ αφορμής της φοβεράς εν Ρόδω πυρκαϊάς το ιερόν Σώμα εξέφρασε την βαθυτάτην συμπάθειαν αυτού και της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας προς τε τον εκ των συνοδικών παρέδρων ποιμενάρχην της νήσου, απουσιάζοντα εις την Επαρχίαν του ως εικός, προς τας τοπικάς αρχάς και προς τον μεγάλως δοκιμαζόμενον λαόν, συν τη διαπύρω ευχή όπως Κύριος ο Θεός σώζη πάντοτε, κατά το πολύ Αυτού έλεος, την κληρονομίαν Του.

Εξ άλλου, κατά την διάρκειαν της συνεδρίας ταύτης, εισηγήσει της Α.Θ. Παναγιότητος και ψήφων κανονικών γενομένων υπό της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, εκ τριπροσώπου καταρτισθέντος υπό της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης εξελέγη παμψηφεί ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μηδείας κ. Απόστολος, ο οποίος έδωκεν αυθημερόν το Μικρόν και το Μέγα Μήνυμα.

Τέλος, εξητάσθησαν άπαντα τα εν τη ημερησία διατάξει αναγεγραμμένα θέματα, εφ’ ων και ελήφθησαν αι προσήκουσαι αποφάσεις».

Διαβάστε επίσης:

Κίνα: Ποιος είναι ο νέος τιμονιέρης της κινεζικής διπλωματίας

Παρίσι: Τρεις πλαζ στις όχθες του Σηκουάνα, έτοιμες να υποδεχτούν κολυμβητές (Videos/Photos)

Βαλένθια: Η παραθαλάσσια πόλη που «κλέβει» τις καρδιές των τουριστών (Video/Photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 23:07