search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24.05.2024 06:42
MENU CLOSE

Οι δύο «υπερ-Πανσέληνοι» του Αυγούστου και το σπάνιο μπλέ φεγγάρι

31.07.2023 17:48
panselinos

Ο Αύγουστος επιφυλάσσει ένα ουράνιο υπερθέαμα φέτος το καλοκαίρι με δύο υπερ-Πανσελήνους – και αποκορύφωμα ένα σπάνιο μπλε φεγγάρι.

Το φαινόμενο της υπερ-Πανσελήνου λαμβάνει χώρα όταν μια πανσέληνος βρίσκεται κοντά στο πλησιέστερο σημείο της στη Γη, με αποτέλεσμα να φαίνεται έως και 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη σε σύγκριση με όταν είναι πιο μακριά.

Η πρώτη Πανσέληνος θα είναι ορατή το βράδυ της Τρίτης, 1 Αυγούστου, καθώς θα ανατέλλει στα νοτιοανατολικά από μόλις 357.530 χλμ. μακριά. Είναι γνωστή ως και «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου». Το όνομά του έχει το έχει λάβει από τους ιθαγενείς κατοίκους της Αμερικής που την συγκεκριμένη μέρα ψάρευαν το συγκεκριμένο ψάρι, γνωστό και ως μουρούνα

Θα είναι ακόμη πιο κοντά το βράδυ της Τετάρτης 30 Αυγούστου, σε απόσταση 222.043 μιλίων (357.344 χλμ.) – και επειδή είναι η δεύτερη πανσέληνος τον ίδιο μήνα, είναι γνωστή ως μπλε φεγγάρι.

Ανοιχτοί οι αρχαιολογικοί χώροι 

Το Υπουργείο Πολιτισμού και η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς διοργανώνουν και φέτος, όπως κάθε χρόνο, εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους, μνημεία και μουσεία, σε ολόκληρη τη χώρα, με ελεύθερη είσοδο τη νύχτα της αυγουστιάτικης Πανσελήνου που φέτος θα ανατείλει δύο φορές: την πρώτη και την τελευταία νύχτα του Αυγούστου.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τις δύο νύχτες της Πανσελήνου, Τρίτη 1η και Πέμπτη 31 του μηνός, αλλά και στις 30 Ιουλίου και 30 Αυγούστου, σε 50 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε όλη τη χώρα. Περιλαμβάνουν μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, εικαστικές εκθέσεις, βραδιές αστροπαρατήρησης, βραδιές όπερας κ.ά. Άλλοι 50 αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία και μουσεία, θα υποδεχθούν το κοινό με ελεύθερη είσοδο (20.00-24.00).

Διαβάστε επίσης:

Frontex: Αύξηση κατά 10% των μεταναστευτικών αφίξεων σε σχέση με πέρυσι το πρώτο εξάμηνο του 2023

Twitter: Το νέο σήμα «Χ» τυφλώνει τους άτυχους γείτονες του Έλον Μασκ (photos/video)

ΗΠΑ: Γονείς κακοποίησαν μέχρι θανάτου το 5χρονο παιδί τους (photos/videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24.05.2024 06:42