search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 00:38
MENU CLOSE

«Κίνημα της Πετσέτας»: Καταγγελίες για σωματοφύλακες σε παραλίες της Πάρου – Παρέμβαση από την κυβέρνηση (audio/video)

02.08.2023 18:00
xaplostres_paralia_0208_1920-1080_new

Σε σοβαρές καταγγελίες προχώρησε ο εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας της Κίνησης Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες, Χρήστος Γεωργούσης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.

Ο κ. Γεωργούσης έκανε λόγο για σωματοφύλακες σε παραλίες του νησιού, επιτέθηκε στον Δήμο λέγοντας πως «δεν έχουν κάνει έλεγχο σε καμιά παραλία», ενώ αναφέρθηκε και στο κόστος της ξαπλώστρας που φτάνει μέχρι και τα 120 ευρώ.

«Ήδη περιμένουμε τον εισαγγελέα. Αυτό αλλάζει τα δεδομένα γιατί μαζεύονται λιγάκι. Ορισμένοι είναι θρασύτατοι» ανέφερε αρχικά. Όπως είπε χαρακτηριστικά, ορισμένοι «έχουν νοικιάσει 20 τετραγωνικά και έχουν 200-300».

«Και κάποιοι από αυτούς ομολογούν ότι δεν έχουν άδεια. Ας έρθει η αστυνομία να μας συλλάβει είπε κάποιος στη Σάντα Μαρία και πήγε η αστυνομία μετά από τρεις μέρες και τον συνέλαβε. Δεν έχουν άδεια. Απλώς στηριζόμαστε στη μεγάλη ανοχή του Δήμου, στον οποίο δήμαρχο έστειλα ένα γράμμα ότι όλες οι παραλίες είναι κατειλημμένες και αυτές που λέει ελεύθερες είναι υπό κατάληψη, γιατί σχεδιάζουν διάφορα για μια καντίνα όπου θα φέρουν θηριώδη φορτηγά με θηριώδεις πολυθρόνες και θα τις απλώσουν, αφού δεν τους κάνει κανείς έλεγχο» προσέθεσε.

«Ο δήμαρχος απαντά “δεν έχουμε αρμοδιότητα” το οποίο το θεωρώ επικίνδυνο για όλη την αυτοδιοίκηση», επισήμανε ο κ. Γεωργούσης, καταγγέλλοντας πως «είναι ένα κράτος ανυπόληπτο που καταδέχεται με τέτοιο τρόπο να περιφρονείται κάθε νομιμότητα και να λέει ο άλλος ας έρθει η αστυνομία να με συλλάβει και απλώνει τις πολυθρόνες, εκεί φτάσαμε».

Επίσης, ο κ. Γεωργούσης υποστήριξε πως δύο χρόνια τα επιτελεία του Δήμου της Πάρου δεν έχουν κάνει έλεγχο σε καμιά παραλία.

Επιπλέον κατήγγειλε πως ο ίδιος έχει εκδιωχθεί από παραλία που έχει καταληφθεί από ξαπλώστρες, έχοντας πάει να κολυμπήσει, με αποτέλεσμα να καταλήξει να καθίσει στα βράχια, σε μια παραλία, μάλιστα, σημείωσε, που δεν πληροί τις προϋποθέσεις να νοικιάζεται γιατί είναι δύο μέτρα, ενώ ανέφερε πως υπάρχουν σωματοφύλακες σε ορισμένες επιχειρήσεις.

Όσο για το κόστος της ξαπλώστρας, όπως είπε, στη Σάντα Μαρία οι πρώτες θέσεις που είναι κοντά στο κύμα είναι στα 120 ευρώ και οι πίσω στα 40 ευρώ. «Βέβαια ο νόμος μιλάει για πέντε μέτρα απόσταση το οποίο δεν τηρείται φυσικά», προσέθεσε.

Ως προς τη στάση των αρχών στο όλο ζήτημα, ανέφερε τα εξής. «Η αστυνομία, οι αρχές συνεργάζονται, απλά για κάποια πράγματα, θέλουν την ώθηση της εισαγγελικής αρχής ή την ενθάρρυνση του Δήμου. (…) Ο δήμος αδιαφορεί. Του έγραψα και γράμμα σήμερα του δημάρχου, τους δώσαμε τη δυνατότητα να ενδιαφερθούν, να ηγηθούν».

«Σήμερα είναι προγραμματισμένη συνάντηση της Οικολογικής Ομάδας το απόγευμα», ανέφερε ο κ. Γεωργούσης, οι οποίοι θα αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Οι καταγγελίες καθώς και οι διαμαρτυρίες των πολιτών, προκάλεσαν την παρέμβαση του Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος δεσμεύτηκε για την τήρηση της νομιμότητας.

«Απόφασή μας είναι να τηρηθεί η νομιμότητα στις παραχωρημένες από το Δημόσιο παραλίες και να τηρηθούν στο ακέραιο οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί. Κάθε παραβίαση της νομιμότητας θα μας βρει απέναντι» διαμηνύει ο υπουργός Οικονομικών εν μέσω εξάπλωσης του «Κινήματος της Πετσέτας» και αφότου υπήρξε παρέμβαση της εισαγγελέως.

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών:

Εντολή για ένταση των ελέγχων στις παραλίες, για την διασφάλιση της τήρησης που προβλέπονται στις συμβάσεις παραχώρησης και την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων στους παραβάτες έδωσε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Οι έλεγχοι αυτοί, είτε αυτεπάγγελτα είτε ύστερα από καταγγελίες που υποβάλουν οι πολίτες θα ενταθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου προκειμένου να γίνονται σεβαστοί οι όροι των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί με τις επιχειρήσεις, να διασφαλίζεται η πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες σύμφωνα με τους κανόνες του Συντάγματος και να προστατεύεται η εικόνα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Σημειώνεται πως στο πλαίσιο των ελέγχων που ήδη διεξάγονται και ύστερα από τις καταγγελίες που υπεβλήθησαν για την μικρή και μεγάλη Σάντα της Πάρου, στελέχη της Κτηματικής Υπηρεσίας Σύρου έκαναν αυτοψίες στο διάστημα 21 – 24 Ιουλίου, διαπίστωσαν σημαντικές παραβάσεις και προχωρούν άμεσα στην έκδοση πρωτοκόλλων απομάκρυνσης τριών επιχειρήσεων από αυτές.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Σε κάθε περίπτωση, απόφασή μας είναι να τηρηθεί η νομιμότητα στις παραχωρημένες από το Δημόσιο παραλίες και να τηρηθούν στο ακέραιο οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί. Κάθε παραβίαση της νομιμότητας θα μας βρει απέναντι. Έδωσα εντολή στη νέα στην Γενική Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας κ. Ν. Κόλλια έτσι ώστε, σε συνεργασία με τις αρμόδιες κτηματικές υπηρεσίες, οι σχετικοί έλεγχοι να ενταθούν με όλες τις προβλεπόμενες συνέπειες για τους παραβάτες. Ας γνωρίζουν όσοι δεν σέβονται το περιεχόμενο των σχετικών συμβάσεων, ότι δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν».

Εξαπλώνεται το «Κίνημα της Πετσέτας»

Εξαπλώνεται στα ελληνικά νησιά το «Κίνημα της Πετσέτας», καθώς πληθαίνουν οι καταγγελίες πολιτών για την αυθαίρετη κατάληψη των παραλιών και την παραβατική συμπεριφορά των beach bars.

Μετά το «δίκτυο Ομπρέλα» στη Ρόδο, την «Κίνηση Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες | Save Paros Beaches» στην Πάρο και τη Σέριφο, ήταν η σειρά της Νάξου να διαμαρτυρηθεί για την παράνομη κατάληψη παραλιών, με το «Κίνημα “Σώστε τις παραλίες της Νάξου” “Save the Beaches of Naxos NOW!”».

Οι καταγγελίες προκάλεσαν και την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, η οποία ζήτησε την πιστή εφαρμογή της σχετικής εγκυκλίου της ανώτατης εισαγγελικής αρχής με θέμα την απρόσκοπτη πρόσβαση στις παραλίες.

Η απάντηση του δημάρχου Πάρου στις καταγγελίες

Στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις» μίλησε ο δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος, απαντώντας στις καταγγελίες της Κίνησης Πολιτών Πάρου για τις Ελεύθερες Παραλίες.

Μιλώντας για τη νομοθεσία που είναι συγκεκριμένη και την ΚΥΑ που βγαίνει κάθε τρία χρόνια και ρυθμίζει τις σχέσεις μεταξύ Δήμων και Κτηματικής Υπηρεσίας, που είναι ο ιδιοκτήτης των παραλιών, ο κ. Κωβαίος ξεκαθάρισε ότι οι παραλίες ανήκουν στο υπουργείο Οικονομικών και ότι ο ίδιος δεν έχει αρμοδιότητα.

«Υπάρχουν πάρα πολλές παραλίες, καταπληκτικές που είναι ελεύθερες. Υπάρχουν παραλίες που είναι πάρα πολύ καλοί επαγγελματίες, αλλά υπάρχουν και κάποιες άλλες όπου κάποιοι επιχειρηματίες αυθαιρετούν», δήλωσε ο κ. Κωβαίος. Όπως είπε, μόνη αρμοδιότητα των δήμων είναι μέχρι τον Ιούνιο να μαζέψουν τα παραστατικά ώστε να γίνουν τα συμβόλαια, τα οποία θα υπογράψει η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου με τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες.

Ο ίδιος έκανε λόγο για υποστελέχωση των υπηρεσίων και την ύπαρξη μόνο δύο δημοτικών αστυνομικών που κάνουν ελέγχους σε όλες τις τουριστικές παραλίες.

Θέλοντας να υποβαθμίσει το θέμα είπε ότι οι αυθαιρεσίες απαντώνται μόνο σε ορισμένες παραλίες και ο ίδιος, ως δήμαρχος, έστειλε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου έγγραφη καταγγελία.

«Δεν θα αφήσουμε καμία αυθαιρεσία να υπάρχει στο νησί μας»

Αναφορικά με το εάν έχουν επιβληθεί πρόστιμα στους επιχειρηματίες που καταλαμβάνουν παράνομα τμήμα του αιγιαλού δήλωσε ότι έχουν ελεγχθεί και οι εκθέσεις (πραγματογνωμοσύνης) έχουν σταλεί στην Κτηματική Εταιρεία.

Όπως είπε, αρκετοί επιχειρηματίες δεν έχουν λάβει ακόμα τις απαντήσεις από την Κτηματική Υπηρεσία που αργεί χαρακτηριστικά και έχουν βάλει τραπεζοκαθίσματα. Ενέργεια που όπως παραδέχτηκε είναι αυθαίρετη.

«Το ευχάριστο είναι ότι χθες (1/8) η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έδωσε εντολή για έλεγχο. Αυτό σημαίνει ότι τα αντανακλαστικά της ελληνικής δικαιοσύνης λειτουργούν», σημείωσε.

Ο κ. Κωβαίος κατέληξε λέγοντας ότι «το πρόβλημα πραγματικά υπάρχει και είναι υπαρκτό. Θέλουμε να το λύσουμε και δεν θα αφήσουμε καμία αυθαιρεσία να υπάρχει στο νησί μας».

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Έρχεται δύσκολο τριήμερο με 39άρια – Οι θερμοκρασίες έως τις 12 Αυγούστου

Θεσσαλονίκη: Με τραύμα στο κεφάλι 16χρονος μετά από επεισόδιο σε ξενώνα ασυνόδευτων ανηλίκων

Πηγές Υπ. Προ.Πο: Η απάντηση στις καταγγελίες για παρενόχληση σε βάρος ενστόλων γυναικών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 00:35