search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 02:39
MENU CLOSE

16άωρη εργασία: Ποιοι είναι οι φόβοι από την ανακοίνωση Γεωργιάδη, που σόκαρε την αντιπολίτευση – Καμπανάκι από εργατολόγους

05.08.2023 18:37
georgiadis_0408_1920-1080_new

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τη δυνατότητα της εργασίας σε πολλαπλούς εργοδότες, που θα ξεκαθαρίζει τι εννοούσε ο Άδωνις Γεωργιάδης με τα περί της «επιλογής» ενός εργαζόμενου να εργάζεται ακόμα και δύο 8ωρα την ίδια μέρα, περιμένουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, για να διαμορφώσουν τη στάση τους.

Η εξαγγελία του υπουργού Εργασίας είναι ωστόσο γεγονός ότι προκάλεσε σοκ και ξεκίνησε μία τεράστια συζήτηση για το νέο πλαίσιο εργασιακών σχέσεων, που σχεδιάζει και επιχειρεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση.

Πρόκειται όντως για μία δυνατότητα και ένα «δικαίωμα» του εργαζόμενου, ώστε να απασχολείται σε πολλούς εργοδότες και να αυξάνει τον όγκο της εργασίας του, επειδή το έχει ανάγκη, όπως λέει ο κ. Γεωργιάδης ή διαμορφώνονται συνθήκες νέας «δουλείας» και παράκαμψης των εργασιακών δικαιωμάτων, όπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση;

Ο κ. Γεωργιάδης διευκρίνισε, μετά τις πρώτες αντιδράσεις ότι «σε καμία περίπτωση δεν σταματά να εφαρμόζεται το ΠΔ88/1999 περί των ελαχίστων περιόδων ανάπαυσης που αποτελεί υπερεθνικό δίκαιο και όπου εκεί ορίζεται ρητώς ότι για κάθε περίοδο 24 ωρών η ελάχιστη ανάπαυση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 11 συνεχών ωρών, το οποίο συνεχίζει να ισχύει για κάθε εργοδότη στον οποίο εργάζεται ο εργαζόμενος».

Αλλά η διευκρίνιση αυτή δεν έπεισε.

Ο φόβος και οι ενστάσεις που διατυπώνονται για τις κυβερνητικές προθέσεις είναι ότι μία τέτοια ρύθμιση, αφενός δεν είναι απαραίτητη, καθώς προβλέπεται και τώρα η δυνατότητα εργασίας σε περισσότερους του ενός εργοδότες, αφετέρου θα ευνοήσει μεγάλους ομίλους και, κυρίως, τουριστικές επιχειρήσεις. Οι οποίες και θα νομιμοποιήσουν κάθε σημερινή παράβαση στα χρονικά περιθώρια απασχόλησης των υπαλλήλων τους (καθώς πολλές φορές υποχρεώνουν εργαζόμενους σε 15ωρη ή και παραπάνω εργασία) και θα μειώσουν το κόστος της υπεργασίας και της υπερωριακής απασχόλησης. Πώς; Βάζοντας, όπως λένε έμπειροι παράγοντες στην αγορά εργασίας, τους υπαλλήλους τους σε διαφορετικά νομικά πρόσωπα (εταιρίες), έτσι ώστε να εμφανίζονται σε «πολλαπλούς εργοδότες», ενώ στην πραγματικότητα θα πρόκειται για τον ίδιο εργοδότη!

Σημειωτέον ότι η αμοιβή για την υπερωριακή απασχόληση είναι αυξημένη έως 70% ή και 80%, επί της κανονικής εργασίας του 8ωρου, όπερ σημαίνει ότι η διαφορά κόστους είναι τεράστια και η εξοικονόμηση για τις επιχειρήσεις σε βάρος των εργαζομένων ανάλογη.

Είναι ενδεικτική η ανάρτηση που έκανε ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς, σχολιάζοντας το όλο θέμα που έχει προκύψει. Αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Με την εισαγόμενη διάταξη για οκτάωρη εργασία σε πολλαπλούς εργοδότες, συνδεδεμένες επιχειρήσεις, όμιλοι που λειτουργούν μέσω πολλαπλών εταιρικών σχημάτων και εταιρείες κοινών συμφερόντων, θα μπορούν να απασχολούν τους ίδιους εργαζομένους για 16 ώρες την ημέρα, χωρίς να υπάγονται στο όριο των νομίμων υπερωριών και χωρίς να καταβάλλουν την νόμιμη προσαύξηση της υπερεργασίας και της υπερωρίας. Θα μπορούν δηλαδή να απασχολούν υπερωριακά τον εργαζόμενο νομότυπα και με πολύ χαμηλότερο κόστος.

Όσοι γνωρίζουν την αγορά, ξέρουν ότι πλέον μια ενιαία στην πράξη επιχείρηση μπορεί να εμφανίζεται με διαφορετικές νομικές μορφές και διαφορετικά ΑΦΜ. Οι δύο διαφορετικοί εργοδότες θα είναι στην πράξη ένας εργοδότης που μέσω δύο νομικών προσώπων θα καταρτίζει δύο διαφορετικές συμβάσεις με τον ίδιο εργαζόμενο.

Η ρύθμιση έχει έναν και μόνο στόχο, την περαιτέρω υποτίμηση της εργασίας των μισθωτών, την μείωση του κόστους των εργοδοτών και την αύξηση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Αναμένουμε το σώμα της διάταξης για να εκφέρουμε πληρέστερη άποψη».

Διαβάστε επίσης:

Πολιτική θύελλα για τα εργασιακά: Μετωπική Μαρινάκη – ΠΑΣΟΚ για το συσχετισμό της 16ωρης εργασίας με το… Άουσβιτς

Μαύρη τρύπα το Καζίνο Λουτρακίου – Γιατί η Επιτροπή Παιγνίων προστατεύει παρανόμως μια φαλιρισμένη επιχείρηση;

Χοντραίνει το «παιχνίδι» στο Αιγαίο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 01:48