search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 02:05
MENU CLOSE

Ανησυχία για «σύμπραξη» οπαδών της Μαρσέιγ και ΑΕΚ στον αγώνα με τον ΠΑΟ την Τετάρτη – Πληροφορίες για άφιξη οπαδών της Λιβόρνο

08.08.2023 22:20
AP22232773061546
AP ( Οπαδοί της Marseille 20/8/2020)

Η δολοφονική επίθεση των χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ στη Νέα Φιλαδέλφεια, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του 29χρονου φίλου της ΑΕΚ προκαλεί ανησυχία ενώ αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα για τον τρόπο άφιξης των χούλιγκαν. Κυκλοφορούν επίσης φήμες ότι έρχεται νέα «σύμπραξη» οπαδών.

Συγκεκριμένα υπάρχουν φήμες σύμφωνα με το OPEN ότι οπαδοί της Μαρσέιγ βρίσκονται ήδη στην Αθήνα παρά την απαγόρευση μετακίνησης και για αυτούς για τον αυριανό προγραμματισμένο αγώνα της ομάδας τους με τον Παναθηναϊκό.

Οι οπαδοί της Μαρσέιγ είναι «αδελφοποιημένοι» με αυτούς της ΑΕΚ και η ομάδα τους αντιμετωπίζει αύριο στη Λεωφόρο τον Παναθηναϊκό, στο πλαίσιο του τρίτου προκριματικού γύρου του Champions League.

Επιπλέον, πληροφορίες κάνουν λόγο για άφιξη και των οπαδών της Λιβόρνο που επίσης έχουν στενές σχέσεις με τους οπαδούς της ΑΕΚ.

Συνελήφθησαν επτά Κροάτες στα σύνορα των Ευζώνων

Tην ίδια ώρα, πληροφορίες κάνουν λόγο για συλλήψεις Κροατών στα σύνορα και συγκεκριμένα σε αυτά των Ευζώνων. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν συλληφθεί 7 Κροάτες που προσπάθησαν να διαφύγουν από την Ελλάδα.

Μαχαίρια και ρόπαλα στο βαν των Κροατών

Στο βαν των Κροατών μάλιστα βρέθηκαν μαχαίρια και ρόπαλα, τα οποία φέρεται να χρησιμοποιήθηκαν στα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια το βράδυ της Δευτέρας που είχε αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό ενός 29χρονου οπαδού της ΑΕΚ.

Πώς πέρασαν ανενόχλητοι τα σύνορα;

Εντατικές είναι οι έρευνες για τα όσα τραγικά συνέβησαν το βράδυ της Δευτέρας (8/8) στη Νέα Φιλαδέλφεια. Τα ερωτήματα που έχουν προκύψει είναι πολλά και αφορούν κυρίως το πώς τόσοι Κροάτες πέρασαν τα σύνορα και έφτασαν μέχρι και τη Νέα Φιλαδέλφεια χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τις αρμόδιες Αρχές. Την ίδια ώρα, ερευνώνται οι ακριβείς συνθήκες υπό τις οποίες έχασε τη ζωή του ο 29χρονος οπαδός της ΑΕΚ μετά από επίθεση με μαχαίρι.

Οι χούλιγκαν, οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, πέρασαν «άνετοι» τα σύνορα και κινήθηκαν μοιρασμένοι σε ομάδες, σε δεκάδες διαφορετικά ΙΧ. Οδηγοί από τα διπλανά αυτοκίνητα τούς εντόπισαν εύκολα και καταλαβαίνουν για ποιους πρόκειται.

Τα αναπάντητα ερωτήματα για τις ευθύνες της αστυνομίας είναι πολλά, όπως τα απαριθμεί η Μαίρη Γύγου στο μεσημεριανό δελτίο του OPEN:

Πώς είναι δυνατόν να μην αντιληφθεί κανείς στα σύνορα μία φάλαγγα με εκατοντάδες χούλιγκανς, όταν μάλιστα υπήρχε απαγόρευση μετακίνησης οπαδών της Δυναμό Ζάγκρεμπ για τον αγώνα με την ΑΕΚ;

Πώς είναι δυνατόν περισσότεροι από 100 χούλιγκανς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ να διανύσουν 1.480 χιλιόμετρα – από την πρωτεύουσα της Κροατίας μέχρι και την Νέα Φιλαδέλφεια, με τα 477 από αυτά τα χιλιόμετρα να είναι επί ελληνικού εδάφους και να μην γίνουν αντιληπτοί από τις περιπολίες της ΕΛ.ΑΣ στην εθνική οδό, στα διόδια, αλλά ούτε και από τις κάμερες που υπάρχουν σε πολλά σημεία της διαδρομής;
Γιατί δεν έγιναν αντιληπτοί στην εθνική οδό, από ΕΛ.ΑΣ, διόδια και κάμερες;
Γιατί το τμήμα αθλητικής βίας της ασφάλειας δεν είχε, όπως αποδεικνύεται από την τραγική κατάληξη των γεγονότων, καμία πληροφορία για τις διαθέσεις και τις κινήσεις των κροατών και πολύ περισσότερο για το οργανωμένο σχέδιο που υπήρχε σε συνεργασία οπαδών ελληνικής ομάδας, όπως παραδέχεται η ΕΛΑΣ στην ανακοίνωσή της;
Γιατί η ασφάλεια δεν γνωριζε για το οργανωμένο σχέδιο των Κροατών και των Ελλήνων χούλιγκανς και το ραντεβού που είχαν δώσει στην Αθήνα; Και αν γνώριζε γιατί δεν απέτρεψε το κακό;

Ρεπορτάζ του Open αναφέρει πάντως ότι οπαδοί της Μαρσέιγ βρίσκονται ήδη στην Αθήνα παρά την απαγόρευση μετακίνησης και για αυτούς για τον αυριανό προγραμματισμένο αγώνα της ομάδας τους με τον Παναθηναϊκό.

Οι οπαδοί της Μαρσέιγ είναι «αδελφοποιημένοι» με αυτούς της ΑΕΚ και η ομάδα τους αντιμετωπίζει αύριο στη Λεωφόρο τον Παναθηναϊκό, στο πλαίσιο του τρίτου προκριματικού γύρου του Champions League.

Επιπλέον, πληροφορίες κάνουν λόγο για άφιξη και των οπαδών της Λιβόρνο που επίσης έχουν στενές σχέσεις με τους οπαδούς της ΑΕΚ.

Νοσηλεύονται οι 10 τραυματίες

Την ίδια ώρα, στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός νοσηλεύονται οι 10 τραυματίες από τη συμπλοκή.«Δέκα είναι συνολικά οι τραυματίες που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Από αυτούς κρίθηκε ότι πρέπει να παραμείνουν για νοσηλεία οι τέσσερις. Ο ένας φέρει τραύμα στο κεφάλι. Δύο είναι πολυτραυματίες ενώ υπάρχει περίπτωση να εισαχθεί και κάποιος πέμπτος ακόμα, ο οποίος είναι πιο σοβαρά τραυματισμένος» ανέφερε η ιατρική ρεπόρτερ Σοφία Πατραμάνη στην ΕΡΤ.

Όπως δήλωσε οι ηλικίες των τραυματιών από τα αιματηρά επεισόδια των χούλιγκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια είναι από 20 έως και 47 ετών με αυτούς που νοσηλεύονται με πιο βαριά τραύματα να είναι 20, 21 χρονών, 45 και 47 ετών.

Από τους τραυματίες οι πέντε Κροάτες είναι μικρότερης ηλικίας 20 με 25 ετών με τους Έλληνες φιλάθλους να είναι μεγαλύτερης ηλικίας, από 40 έως 48 ετών.

Σημειώνεται ότι στο ίδιο νοσοκομείο φέρεται να νοσηλεύεται και η μητέρα του 29χρονου που έχασε τη ζωή του.

Το μήνυμα της κυβέρνησης

Το μήνυμα που επιχειρείται να εκπεμφθεί από την πλευρά της κυβέρνησης είναι πως θα υπάρχει μηδενική ανοχή σε τέτοια φαινόμενα όπως αυτά το βράδυ της Δευτέρας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκη ενημερώθηκε για το συμβάν αργά το βράδυ της Δευτέρας και ήταν σε συνεχείς επαφές με τον Γιάννη Οικονόμου. Αυτό που θέλει να περάσει, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Σοφίας Φασουλάκη για το OPEN, προς τα έξω η κυβέρνηση είναι ότι τέτοια φαινόμενα δεν θα μένουν ατιμώρητα ούτε σε υψηλό επίπεδο ούτε σε πολιτικό, ούτε στο εσωτερικό -δηλαδή την ΕΛΑΣ.

«Ξηλώνονται» αξιωματικοί της ΕΛΑΣ και ξεκινάει εσωτερική έρευνα

Νωρίτερα, την άμεση απομάκρυνση επτά αξιωματικών της ΕΛΑΣ ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου.

Η ανακοίνωσή του:

«Καταρχήν, θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους του θανόντος. Ενός νέου παιδιού, που έχασε τη ζωή του αδικαιολόγητα, μην πω τζάμπα.

Ο αθλητισμός δεν είναι χώρος βίας και η φίλαθλη ιδιότητα δεν πρέπει να αμαυρώνεται από τον οπαδισμό. Δυστυχώς, πάρα τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε, ιδίως μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού, δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να νικήσουμε την οπαδική βία. Θα επιμείνουμε στην κατεύθυνση αυτή, πιο συστηματικά και πιο εντατικά. Αλλά, προφανώς, χρειαζόμαστε πολλά περισσότερα, σε κάθε επίπεδο: αθλητικό, εκπαιδευτικό, μορφωτικό, πολιτικό και ευρύτερα κοινωνικό. Είναι η ώρα της συνεργασίας και της προσπάθειας, όχι της σύγκρουσης και της αντιπαράθεσης που δεν προσφέρουν τίποτα: δεν αποκαλύπτουν, δεν δίνουν λύσεις, αλλά περισσότερο συσκοτίζουν και συγκαλύπτουν το πρόβλημα. Πρόβλημα βαθύτατο, ριζικό και πανευρωπαϊκό, αφού στην προκειμένη περίπτωση εμπλέκονται οπαδοί από διάφορα κράτη, οι οποίοι έχουν συγκροτήσει διεθνή δίκτυα βίας και δραστηριοποιούνται σε πολλές χώρες.

Η Κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές, πρωτοστατούσης της ΕΛ.ΑΣ, λαμβάνουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα και είναι σε διαρκή διαβούλευση με κάθε εμπλεκόμενο φορέα, καθώς εκκρεμεί η διεξαγωγή σημαντικών αγώνων της UEFA σε ελληνικό έδαφος τις επόμενες ώρες και ημέρες.

Όσον αφορά το γεγονός της διέλευσης των οπαδών της Dinamo Zagreb από τα ελληνικά σύνορα, την πορεία τους εντός της Ελλάδας και την τελική άφιξή τους στον τόπο των επεισοδίων, δεν θα μασήσω τα λόγια μου. Το γεγονός είναι ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο, καθώς είναι σαφώς κατώτερο των δυνατοτήτων και της αποδεδειγμένης ικανότητας της ΕΛ.ΑΣ., η οποία ναι μεν προχώρησε γρήγορα στην προσαγωγή και σύλληψη 98 ατόμων, στον τομέα όμως της πρόληψης και της αποτροπής απέτυχε.

Για αυτό έδωσα εντολή στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ, Αντιστράτηγο Λάζαρο Μαυρόπουλο, να προχωρήσει άμεσα στις παρακάτω κινήσεις:

Ο Προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους να απομακρυνθεί πάραυτα από τη θέση του και τον τομέα ευθύνης του και να τεθεί στη διάθεση της ΓΑΔΑ.
Να απομακρυνθούν άμεσα από τους τομείς ευθύνης τους και να τεθούν στη διάθεση των αντίστοιχων Διευθύνσεων, έως ότου ολοκληρωθεί η σχετική έρευνα, οι Επικεφαλής του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων, του Γ’ Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου – Ιωαννίνων, του Β’ Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου-Ιωαννίνων, του Α’ Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου-Ιωαννίνων, του Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων ΠΑΘΕ Αχαΐας και του Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων ΠΑΘΕ Κορινθίας.

Εξυπακούεται, φυσικά, ότι οι απομακρύνσεις και οι μετακινήσεις, εξαιτίας του συγκεκριμένου περιστατικού, δεν θα σταματήσουν εδώ. Για αυτό και, παράλληλα, έδωσα εντολή στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. για την τάχιστη διεξαγωγή και περάτωση εσωτερικής έρευνας για την πλήρη διακρίβωση των συμβάντων, από την είσοδο των οπαδών στην Ελλάδα και ύστερα, ώστε να εντοπισθούν και να αποδοθούν οι δέουσες ευθύνες, σε κάθε επίπεδο και με οποιαδήποτε μορφή.
Η έρευνα θα ανατεθεί σήμερα από τον Αρχηγό σε Ανώτατο Αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ..

Κλείνοντας, θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι υπάρχει η ισχυρή πολιτική βούληση, ώστε με πολλή και σκληρή δουλειά η ΕΛ.ΑΣ να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της κοινωνίας στον τομέα της οπαδικής βίας. Αλλά χρειάζεται παράλληλα μια πανστρατιά, σε κάθε επίπεδο».

Η εισαγγελική παρέμβαση

Παράλληλα, την άμεση παρέμβαση της Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προκάλεσαν τα πολύ σοβαρά επεισόδια μεταξύ οπαδών που έλαβαν χώρα εχθές το βράδυ έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ, στη Νέα Φιλαδέλφεια, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό ενός 29χρονου και το σοβαρό τραυματισμό ακόμη 8 ατόμων, ανάμεσα τους και ενός ανηλίκου 17 ετών.

Η κυρία Γεωργία Αδειλινη, στην παραγγελία της προς τις Εισαγγελίες Εφετών και Πρωτοδικών Αθηνών ζητά τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη δολοφονία του 29χρονου φιλάθλου της ΑΕΚ και τα επεισόδια με τραυματίες και ζημιές στους χώρους γύρω από το γήπεδο.

Επίσης, η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός ζητά την έρευνα προς πάσα κατεύθυνση, καθώς βάσει δημοσιευμάτων οι Κροάτες οπαδοί φέρεται να είχαν εντοπιστεί από τις ελληνικές αστυνομικές αρχές να κινούνται επί της εθνικής οδού, αλλά στη συνέχεια κατάφεραν να διαφύγουν της προσοχής και της εποπτείας των αρχών.

Αναλυτικά, η παραγγελία της Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου:

«Εν όψει των σοβαρών επεισοδίων-εκδήλωση σκληρής “οπαδικής βίας”, που έλαβαν χώρα το βράδυ της Δευτέρας 7-8-2023 στη Ν.Φιλαδέλφεια, έξω από το γήπεδο της ΠΑΕ ΑΕΚ (επισυνάπτονται σχετικά δημοσιεύματα), με άγριες συμπλοκές, καταστροφές γύρω από το γήπεδο, βόμβες μολότοφ, ρόπαλα κλπ, με αποτέλεσμα πολλούς τραυματισμούς, αλλά ακόμα και το θάνατο οπαδού της ΑΕΚ, παρακαλούμε, ενεργώντας στο πλαίσιο της λειτουργικής σας αρμοδιότητας, με τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, καθώς και την κατ’ άρθρο 32 ΚΠΔ εποπτεία, αναλόγως, τόσο αυτής, όσο και της διενεργούμενης ήδη αυτεπάγγελτης προανάκρισης από τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές, να μεριμνήσετε για τον ενδελεχή έλεγχο της υπόθεσης και τη σε βάθος και με πληρότητα έρευνα, καθώς και την εξαντλητική συλλογή των αναγκαίων αποδεικτικών στοιχείων, προκειμένου αφενός μεν να εξακριβωθούν τα στοιχεία του δράστη της ανθρωποκτονίας με πρόθεση, αφετέρου δε να διερευνηθεί η διάπραξη και άλλων εγκλημάτων, όπως της εγκληματικής οργάνωσης (άρθρο 187 ΠΚ), της διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων (άρθρο 184 ΠΚ), της διατάραξης κοινής ειρήνης (άρθρο 189 ΠΚ), της έκρηξης (άρθρο 270 παρ.1), της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών (άρθρο 272 ΠΚ), της επικίνδυνης και της βαριάς σωματικής βλάβης, (άρθρα 309, 310 ΠΚ), της συμπλοκής (άρθρο 313 ΠΚ), της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας (άρθρο 378 ΠΚ), της παράβασης του νόμου περί όπλων (Ν. 2168/93) σε συνδυασμό, κατά περίπτωση και με τις διατάξεις του άρθρου 41 ΣΤ του ν. 2725/1999 κλπ. Για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών των ως άνω πράξεων επιβάλλεται η εξάντληση κάθε νόμιμου δικονομικού μέσου συμπεριλαμβανομένων των διαλαμβανομένων στο άρθρο 254 ΚΠΔ

Να διερευνηθεί επίσης, πώς, ενώ, σύμφωνα με τα συνημμένα δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου, οι Κροάτες εντοπίσθηκαν στην εθνική οδό από την ΕΛΑΣ και τέθηκαν υπό διακριτική παρακολούθηση, κατάφεραν να διαφύγουν και να καταφθάσουν στον τόπο του εγκλήματος.

Τέλος, να μεριμνήσετε, εκτός των άλλων, για την παρουσία εισαγγελικού λειτουργού κατά τη διεξαγωγή του αγώνα μεταξύ των ομάδων της ΠΑΕ ΑΕΚ και της Ντιναμό Ζάγκρεμπ για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Uefa Champions League».

Διαβάστε επίσης:

Νέα Φιλαδέλφεια: «Προφητική» απόρρητη έκθεση της ΕΛΑΣ για τους Κροάτες χούλιγκαν- «Είναι σκίνχεντ που εγκληματούν»

Νέο «ραντεβού θανάτου» «βλέπει» ο πρόεδρος των αστυνομικών ΒΑ Αττικής

Meteo: Πολύ υψηλή επικινδυνότητα πυρκαγιών από 9 έως και 11 Αυγούστου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 00:05