search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 00:39
MENU CLOSE

Φωτιές στη Χαβάη: Στους 36 οι νεκροί, δεκάδες τραυματίες – «Στάχτη» η ιστορική πόλη Λαχέινα (Videos/Photos)

10.08.2023 12:51
fotia-hawai-new

Σκηνές κόλασης κατέγραψε ο φακός σε μια ιστορική πόλη της Χαβάης μετά τη μαζική πυρκαγιά που κατέστρεψε τα πάντα στο πέρασμά της στο τουριστικό θέρετρο.

Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των θυμάτων στη νήσο Μάουι της Χαβάης, 36 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την πυρκαγιά που αποτέφρωσε την πόλη Λαχέινα, με σπίτια και καταστήματα να μετατρέπονται σε στάχτη την ώρα που ντόπιοι και τουρίστες πηδούσαν στον ωκεανό για να σωθούν από την πύρινη λαίλαπα.

Περίπου 4.000 τουρίστες φέρονται να έχουν εγκλωβιστεί στο Μάουι μέσα στην απόγνωσή τους να εγκαταλείψουν το σημείο προτού επεκταθούν οι φλόγες, ενώ τρεις ακόμα πυρκαγιές μαίνονται και στο Μεγάλο Νησί της Χαβάης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν έδωσε εντολή να κινητοποιηθούν όλοι οι διαθέσιμοι ομοσπονδιακοί πόροι στο αρχιπέλαγος της Χαβάης, ενώ ο Τρίτος Στόλος και πεζοναύτες συνδράμουν στις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών και διάσωσης των κατοίκων.

Οι παρακάτω δορυφορικές φωτογραφίες αποκαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής στη Λαχέινα της Χαβάης.

«Ζήσαμε τη χειρότερη καταστροφή που έχω δει ποτέ. Όλη η Λαχάινα έχει αποτεφρωθεί. Είναι σαν μια αποκάλυψη», δήλωσε ένας κάτοικος της πόλης, που κατάφερε να απομακρυνθεί.

Οι πυροσβέστες συνεχίζουν τη μάχη με τις φλόγες, έχοντας να αντιμετωπίσουν τρία μεγάλα πύρινα μέτωπα, ενώ οι Αρχές έχουν αποκλείσει το δυτικό τμήμα του νησιού για όλους εκτός των εργαζομένων στις υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και των εκτοπισμένων.

Πώς ξεκίνησε η πυρκαγιά στο Μάουι

Οι πυρκαγιές φαίνεται ότι αρχικά αποτέφρωσαν περιοχές με χαμηλή βλάστηση, ενώ στη συνέχεια επεκτάθηκαν σε κατοικημένες περιοχές του Μάουι, με τους ισχυρούς ανέμους να δυσχεραίνουν το έργο των Αρχών.

Οι πυρκαγιές σάρωσαν με απίστευτη ταχύτητα και αγριότητα την παράκτια Λαχάινα, με τις φλόγες να πηδούν από το ένα ξύλινο κτίριο στο άλλο στο κέντρο της πόλης, που χρονολογείται από το 1700 και περιλαμβάνεται στο Εθνικό Μητρώο Ιστορικών Τόπων των ΗΠΑ.

Οι κάτοικοι έτρεχαν πανικόβλητοι σε κατάμεστους δρόμους, ενώ κάποιοι από αυτούς περικυκλώθηκαν από φλεγόμενα συντρίμμια. Η αμερικανική ακτοφυλακή διέσωσε την Τρίτη 14 άτομα, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά, που είχαν πηδήξει στο νερό για να γλιτώσουν.

Γιατί εξαπλώθηκαν οι πυρκαγιές στη Χαβάη

Τα αίτια των πυρκαγιών στη Χαβάη δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί, ωστόσο η φωτιά ξέσπασε την ώρα που ισχυροί άνεμοι σάρωναν το νησί και τα επίπεδα υγρασίας ήταν πολύ χαμηλά.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ είχε προειδοποιήσει, μάλιστα, για τον υψηλό κίνδυνο πυρκαγιών και ραγδαίας εξάπλωσής τους.

Η Χαβάη αντιμετώπιζε συνθήκες υψηλής ξηρασίας, όταν βρέθηκε στο έλεος ισχυρών ανέμων από τον κυκλώνα Ντόρα σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων.

«Τα νησιά βρίσκονται στο μέσο ενός υψηλού βαρουμετρικού στα βόρεια και χαμηλού βαρομετρικού που συνδέεται με τον κυκλώνα Ντόρα» δήλωσε ο μετεωρολόγος Τζεφ Πάουελ, επισημαίνοντας ότι οι διαφορές στην ατμοσφαιρική πίεση έδωσαν ώθηση σε ασυνήθιστα ισχυρούς ανέμους, που φούντωσαν τις καταστροφικές φλόγες.

Διαβάστε επίσης:

Ισημερινός: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τη δολοφονία προεδρικού υποψηφίου (video/photos)

Ο Χάρι δεν είναι πια πρίγκιπας – Το παλάτι αφαίρεσε και επισήμως τον τίτλο του

Νορβηγία: Στο έλεος καταστροφικών πλημμυρών – Χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 00:35