search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 03:09
MENU CLOSE

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Πάρνηθα παρά την ύφεση στο πύρινο μέτωπο – Η φωτιά δεν έπληξε τον πυρήνα του εθνικού δρυμού

23.08.2023 22:03
fotia-parnitha-21-new

Σε ύφεση βρίσκεται αυτή την ώρα η πυρκαγιά στην Πάρνηθα, έπειτα από την ολοήμερη μάχη που έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Συνεχίζεται η μάχη σε 99 πύρινα μέτωπα στη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και από τους επικεφαλής των δυνάμεων που επιχειρούν στο πεδίο, οι φλόγες δεν έπληξαν τον πυρήνα του εθνικού δρυμού.

Μέχρι να πέσει το σκοτάδι, ελικόπτερα ενεργούσαν συνεχώς στο μέτωπο της πυρκαγιάς, ενώ στην ουρά της φωτιάς, επτά πυροσβεστικά αεροσκάφη Air Tractors έκαναν το ένα μετά το άλλο ρίψεις επιβραδυντικού υγρού από την πλευρά του Ασπροπύργου, του Μενιδίου και των Δερβενοχωρίων.

Οι προσπάθειες των πυροσβεστών που επιχειρούν και θα συνεχίσουν να επιχειρούν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, επικεντρώνονται στο να σβήσουν τις κατά τόπους εστίες της πυρκαγιάς, τα λεγόμενα «καντηλάκια» και να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν άλλες αναζωπυρώσεις.

Παράλληλα, με τη χρήση εκσκαφτικών μηχανημάτων, θα συνεχιστεί η προληπτική διάνοιξη νέων αντιπυρικών ζωνών, σε συνέχεια αυτών που υπήρχαν ήδη από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. 

Η κατάσταση στην Πάρνηθα παραμένει δύσκολη αφού το πύρινο μέτωπο κινήθηκε μέσα στην χαράδρα, βόρεια του οικισμού Αγίας Παρασκευής και μέσα στον Εθνικό Δρυμό.

Πρόκειται για ένα δύσβατο σημείο που δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν οι επίγειες δυνάμεις και όλη η προσπάθεια εκεί επικεντρώθηκε στα εναέρια μέσα. Έμφαση δόθηκε στην Μετόχι, στα δυτικά της Αμυγδαλέζας ενώ καλύτερη είναι η εικόνα προς το τελεφερίκ. Στις φλόγες έχουν παραδοθεί σπίτια σε Αγία Παρασκευή, Άγιο Ιωάννη Ρώσο, Ντάρδιζα και Καποτά.

Ενώ οι φλόγες μέχρι τις 13:00 έκαιγαν στο λόφο αριστερά, στην περιοχή του στρατοπέδου Καποτά και της Αγίας Παρασκευής Μενιδίου, μέσα σε 10 λεπτά της ώρας η πυρκαγιά έκανε κηλίδωση και μεταφέρθηκε στον απέναντι λόφο περνώντας πάνω από τη χαράδρα χωρίς να κάψει τίποτε στο ενδιάμεσο.

Στα επόμενα 10 λεπτά η πυρκαγιά εξαπλώθηκε με επίσης ιλιγγιώδη ταχύτητα από το σημείο της κηλίδωσης μέχρι την κορυφή του βουνού, πάνω από το καζίνο της Πάρνηθας.

Και όλα αυτά, ενώ τα εναέρια μέσα του Πυροσβεστικού Σώματος, όπως φαίνεται και στο βίντεο, έκαναν συνεχείς ρίψεις νερού πάνω από τις φλόγες (σε κύκλους στο βίντεο επισημαίνονται ενδεικτικά κάποιες μόνο από τις ρίψεις).

Ποιοι δρόμοι έχουν κλείσει, πού έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία

Η νεότερη ενεημέρωση της τροχαίας αναφέρει:

22:55 ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΡΟΧΑΙΑΣ: Α) ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ Λ. ΠΑΡΝΗΘΟΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ Β) ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ Η ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ: 1) ΑΠΟ ΤΗ Λ. ΠΑΡΝΗΘΟΣ ΚΑΙ ΜΠΟΣΚΙΖΑ, 2) ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΟΔΩΝ ΦΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ.

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά στον Έβρο: «Χτυπήθηκαν από το θερμικό κύμα» οι 18 μετανάστες που εντοπίστηκαν απανθρακωμένοι, λέει ο ιατροδικαστής

Έβρος: Διώξεις στον «κυνηγό κεφαλών» για ρατσιστικά κίνητρα, στους μετανάστες για… «απόπειρα εμπρησμού»

Φωτιές: Συνεχίζεται η μάχη σε 99 πύρινα μέτωπα – Παραμένει δύσκολη η κατάσταση σε Έβρο, Ροδόπη και Πάρνηθα (Photos/Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 02:44