search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 08:16
MENU CLOSE

Ιαπωνία: Ξεκίνησε να ρίχνει στον Ειρηνικό πυρηνικά απόβλητα από τη Φουκουσίμα – Αντιδράσεις από τις γειτονικές χώρες (Videos)

24.08.2023 16:22
iaponia-new

Την απόρριψη ραδιενεργού ύδατος, από το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα στα νερά του Ειρηνικού Ωκεανού, άρχισε η Εταιρία Ηλεκτρικής Ενέργειας του Τόκιο, παρά τις έντονες αντιδράσεις και τις επιφυλάξεις που έχουν εκφραστεί.

Η ηγεσία της εταιρίας, που είναι γνωστή με τα αρχικά  TEPCO, έδωσε  διαβεβαιώσεις ότι θα σταματήσει η διαδικασία απόρριψης ραδιενεργού ύδατος στον ωκεανό αν διαπιστωθεί οποιοδήποτε πρόβλημα, αλλά η αμφιλεγόμενη πρακτική έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Κίνα, η οποία κατηγόρησε το Τόκιο για «εγωιστική και ανεύθυνη» συμπεριφορά, υπενθυμίζοντας ότι «ο ωκεανός ανήκει στην ανθρωπότητα».

Τι προβλέπει το πλάνο απόρριψης ραδιενεργών υδάτων στον ωκεανό

Η εταιρία TEPCO ανακοίνωσε ότι το  πλάνο προβλέπει πως για διάστημα 17 ημερών θα γίνεται αδιάκοπα η απόρριψη ραδιενεργού ύδατος στον ωκεανό. Η έναρξη της διαδικασίας έγινε παρουσία εκπροσώπων της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας στον Σταθμό Παραγωγής Πυρηνικής Ενέργειας Ντάιτσι της Φουκουσίμα.

Η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας έδωσε το πράσινο φως για τη διαδικασία αυτή, παρά τις έντονες ανησυχίες που εκφράζουν τα κράτη της περιοχής.

Μετά το τσουνάμι του 2011 και τις καταστροφές που υπέστη το εργοστάσιο, περισσότερο από ένα εκατομμύριο τόνοι ραδιενεργών υδάτων έχουν αποθηκευτεί σε τεράστιες δεξαμενές. Η Tepco χρησιμοποιεί νερό για την ψύξη των ράβδων καυσίμου του πυρηνικού αντιδραστήρα, παράγοντας καθημερινά  ραδιενεργά απόβλητα  που αποθηκεύονται στις δεξαμενές και τα οποία από σήμερα καταλήγουν στον ωκεανό.

Η απόρριψη υδάτων στην θάλασσα είναι μια πρακτική ρουτίνας για τα πυρηνικά εργοστάσια, αλλά που οι επικριτές επισημαίνουν ότι στην περίπτωση της Φουκουσίμα η ποσότητα που θα διοχετευτεί στον ωκεανό είναι άνευ προηγουμένου. Η εταιρία Tepco διαβεβαιώνει ότι τα ραδιενεργά ύδατα φιλτράρονται για να μειωθούν τα περισσότερα ραδιενεργά στοιχεία σε αποδεκτά επίπεδα. 

Έντονη αντίδραση από την Κίνα

«Μπορεί να προκληθεί μία δευτερογενής καταστροφή για τους ανθρώπους και όλο τον κόσμο αν η Ιαπωνία επιλέξει να απορρίψει τα νερά αυτά στον ωκεανό, μόνο για να εξυπηρετήσει με εγωισμό τα ιαπωνικά συμφέροντα», δήλωσε ο Γουάνγκ Γουενμπιν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας.

Η Κίνα, που είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής ιαπωνικών αλιευμάτων, ανακοίνωσε επίσης ότι απαγορεύονται όλες οι εισαγωγές τέτοιων προϊόντων.

Η αλιευτική βιομηχανία στην Ιαπωνία και στα γειτονικά κράτη ανησυχούν για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η απόρριψη ραδιενεργών υδάτων στον ωκεανό, αφού είναι λογική η ανησυχία των καταναλωτών για την ποιότητα των αλιευμάτων.

Η Κίνα κατηγόρησε την Ιαπωνία ότι αντιμετωπίζει τον ωκεανό «σαν δικό της βόθρο» και επέκρινε για μονομέρεια τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, που έδωσε το πράσινο φως στο Τόκιο.

Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας απέφυγε να εκφράσει επιφυλάξεις για την ιαπωνική τακτική, αλλά η κοινή γνώμη είναι σαφώς ανήσυχη.

Διαβάστε επίσης

ΗΠΑ: Πυροβολισμοί σε μπαρ στην Καλιφόρνια – Τουλάχιστον 4 νεκροί (videos)

ΝΥΤ: «Αδειάζουν» την κυβέρνηση για τον ανεπαρκή μηχανισμό πυροπροστασίας

Απάτες: Πώς να τις αποφεύγουμε όταν κάνουμε διακοπές στην Ευρώπη (Photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 08:10