search
ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 06:12
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Έκπληξη από την πρόταση Τεμπονέρα για «ισχυρό Γραμματέα» – Φόβοι ότι επιχειρείται ομηρία του νέου αρχηγού

25.08.2023 07:28
SYRIZA_SIMA_new

«Παρών» για τη θέση του Γραμματέα και όχι για αυτή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δήλωσε χθες ο Διονύσης Τεμπονέρας, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, και επικεφαλής της Εκλογικής Επιτροπής κατά την πρόσφατη προεκλογική περίοδο για τις εκλογές του Ιουνίου.

Ωστόσο, φαίνεται να θέτει ως προϋπόθεση την ευρύτερη δυνατή νομιμοποίηση με εκλογή από το συνέδριο και όχι από την Κεντρική Επιτροπή όπως ισχύει μέχρι σήμερα.

Συνοπτικά, υποστηρίζει ότι μέσα σε ένα περιβάλλον όχι απλώς ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά «επανίδρυσης» (την οποία περιγράφει στο κείμενό του) το κόμμα θα πρέπει να έχει έναν ισχυρό Γραμματέα που θα «συνεπικουρεί» τον πρόεδρο ο οποίος ως «δυνάμει υποψήφιος Πρωθυπουργός, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επιφορτισμένος με πλείστα κοινοβουλευτικά και μη καθήκοντα».

«Η επανίδρυση του φορέα», σημειώνει «απαιτεί παράλληλα, ένα πρόσωπο ισχυρό, εκλεγμένο από την συνεδριακή βάση, που θα έχει την  ευρεία πολιτική νομιμοποίηση, να φέρει εις πέρας την δύσκολη αυτή υπόθεση». Με βάση και τα όσα λέγονται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ κι επιχειρώντας να προλάβει δημόσιες αντιδράσεις σημειώνει πως «η συνθήκη αυτή κακώς αποτυπώνεται στο δημόσιο λόγο ως “άτυπη δυαρχία” αφού αφενός, η βάση εκλογής μεταξύ Προέδρου και Γραμματέα είναι διαφορετική (νέα κομματική βάση/συνέδριο) και αφετέρου το κόμμα δεν ανεξαρτητοποιείται-αυτονομείται, αλλά εκφράζει και συνεπικουρεί τον Πρόεδρο, που ηγείται, ως πρώτος μεταξύ ίσων,  στα πλαίσια των συλλογικών αποφάσεων των οργάνων του κόμματος».

 Ο Διονύσης Τεμπονέρας ανοίγει ουσιαστικά αυτή τη συζήτηση εν όψει του Έκτακτου Συνεδρίου τον προσεχή Νοέμβριο, όπου θα γίνει η ουσιαστική πολιτική συζήτηση για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και όπου μπορούν να γίνουν οι απαιτούμενες καταστατικές αλλαγές για ένα τέτοιο σενάριο και να τεθούν σε άμεση εφαρμογή. Όπως όλα δείχνουν η συζήτηση αυτή δεν αφορά το προσεχές Διαρκές Συνέδριο το οποίο είναι μονοήμερο και επικεντρωμένο στην διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού.

Το μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε να ανοίγει τον βηματισμό του και να δηλώνει «παρών» στην επόμενη μέρα του κόμματος κατά την πρώτη Πολιτική Γραμματεία μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα, στις αρχές Ιουλίου. Αν και γρήγορα ξεκαθάρισε ότι δεν θέτει υποψηφιότητα για την προεδρία, καθώς οι προϋποθέσεις που έθετε για την διαδικασία τον πετούσαν ουσιαστικά εκτός κούρσας, αρκετοί συνέχισαν να πιστεύουν ότι το θέμα της υποψηφιότητάς του ήταν ανοιχτό. Οπαδοί και φίλοι, επιπλέον, συνέχιζαν ακόμη και μετά τη χθεσινή αποσαφήνιση των προθέσεών του να τον παρακινούν να θέσει υποψηφιότητα.

Το παρασκήνιο

Είτε υπάρχει και μια προσωπική πολιτική φιλοδοξία για έναν μεγαλύτερο ρόλο είτε όχι, το σίγουρο είναι ότι ο Διονύσης Τεμπονέρας, δεν είναι μόνος του σε αυτή την προσπάθεια να δοθεί μια διαφορετική κατεύθυνση στο κόμμα μετά την μεγάλη διπλή εκλογική ήττα που υπέστη. Οι θέσεις που εκφράζει αντανακλούν εν πολλοίς και τις θέσεις της Ρ.Ε.Ν.Ε. της τάσης από την οποία προέρχεται (Ρήγας, Σκορίνης, Κοτσακάς, Τσιόκας, ενώ κοντά βρίσκεται και ο Σωκράτης Φάμελλος) και η οποία τρόπον τινά, «αποσχίστηκε» από τη μεγάλη τάση των «προεδρικών» Κίνηση Μελών, τον Ιανουάριο του 2021.

Η ιδέα αυτή για ισχυρό Γραμματέα ουσιαστικά ζυμώνεται από τις αρχές Ιουλίου – υπενθυμίζεται πως o Αντώνης Κοτσακάς σε άρθρο στο topontiki.gr  για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ και το νέο μοντέλο κόμματος σημείωνε: «Δεδομένου ότι μετά τον Α. Τσίπρα όποιος και αν εκλεγεί πρόεδρος δεν θα είναι ισοϋψής ας σκεφτούμε και την ανάγκη ύπαρξης γραμματέα ο οποίος θα έχει διευρυμένη νομιμοποιητική βάση αν εκλεγεί από το συνέδριο».

Πιο πρόσφατα, στις 17 Αυγούστου, για την ανάγκη ύπαρξης ισχυρού γραμματέα αρθρογραφούσε το μέλος της τάσης Χάρης Τσιόκας, (News 247) καταλήγοντας ως εξής: «Δεδομένου ότι ο/η πρόεδρος θα είναι υποψήφιος πρωθυπουργός, το νέο σύνθετο περιβάλλον που “τρέχει”, επιβάλλει την ανάγκη ύπαρξης ισχυρού γραμματέα, εκλεγμένου με ευρεία νομιμοποιητική βάση για να αναλάβει την ουσιαστική επανίδρυση του κόμματος. Θα υποχωρήσει έτσι, η λογική των εσωκομματικών ισορροπιών με τη σημερινή μορφή των τάσεων, που καθηλώνουν σε “εξουσιοδοτικές” γραφειοκρατίες και θα ανοίξει ο δρόμος του κόμματος των ενεργών μελών».

Μένει να φανεί ποια θα είναι η υποδοχή αυτής της πρότασης για ισχυρό γραμματέα από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί κανείς πάντως να εκτιμήσει ότι δεν είναι μια πρόταση που θα περάσει εύκολα, καθώς παραπέμπει σε έναν ισχυρό πολιτικό ρόλο. Πολλοί μπορεί να θεωρήσουν ότι πρόκειται για πρόταση που επιχειρεί να θέσει σε «ομηρία» το νέο πρόεδρο – τέτοιες απόψεις έχουν εκφραστεί ήδη αμέσως μετά τις εκλογές όπου η σεναριολογία για την επόμενη μέρα έδινε και έπαιρνε.

Από εκεί και πέρα τόσο τα στελέχη της ΡΕΝΕ, όσο και ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο οποίος όπως είπαμε έχει ανοίξει τον πολιτικό του βηματισμό και οικοδομεί πολιτικό κεφάλαιο, κερδίζοντας αποδοχή μεγάλης μερίδας της κομματικής βάσης, θα επιχειρήσουν να «ζυμώσουν» αυτή την πρόταση στα μέλη του κόμματος, ποντάροντας στη διαμόρφωση ενός αιτήματος «από τα κάτω».

Με βάση όσα έχουν ακουστεί σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, παρασκηνιακές ζυμώσεις, διαρροές, κλπ κατά την πυκνή σε γεγονότα περίοδο του Ιουλίου και με δεδομένο ότι η Έφη Αχτσιόγλου που έχει κάνει ανοίγματα αλλά φέρει κι ένα συγκεκριμένο ιδεολογικό πολιτικό στίγμα, φαίνεται τα στελέχη της ΡΕΝΕ να επιζητούν μια συνθήκη «εξισορρόπησης» στο κόμμα, εκφράζοντας δυνάμεις πιο μετριοπαθείς, είτε από τον προ του 2012 ΣΥΡΙΖΑ είτε από τους πασοκογενείς και τις δυνάμεις της διεύρυνσης ευρύτερα.

Σε ένα πλαίσιο «επανίδρυσης» με στόχο τη μεγαλύτερη σύνδεση με την κοινωνία το οποίο θα έχει προγραμματική και οργανωτική αποτύπωση στο εσωτερικό, τα προαναφερθέντα στελέχη φαίνεται να θεωρούν ότι ο γραμματέας – συνεπικουρώντας τον πρόεδρο – θα έχει βαρύ έργο να επιτελέσει και δεν θα πρέπει να «ξοδεύεται» σε διαπραγματεύσεις με τις τάσεις και τους «μηχανισμούς».

Διαβάστε επίσης

Φωτιές: Το «ευχαριστώ» του Μητσοτάκη στους συμμάχους της Ελλάδας για τη βοήθεια

Στις πυρόπληκτες περιοχές του Έβρου και της Ροδόπης την Πέμπτη αποστολή του ΣΥΡΙΖΑ

Αιχμές Ράμα για τη μη πρόσκλησή του στο δείπνο της Αθήνας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 02:46