search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 18:21
MENU CLOSE

Fitch: Στον «πάγο» η αξιολόγηση της Eurobank μέχρι να τελειώσει το deal με την Ελληνική Τράπεζα

28.08.2023 12:21
eurobank new

Το αποτέλεσμα της εξαγοράς της Ελληνικής Τράπεζας από την Eurobank θα είναι κρίσιμος παράγοντας στην αξιολόγηση της, όπως αναφέρει σε ανάλυση της η Fitch Ratings.

Αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι η Fitch παγώνει την ενδεχόμενη αναθεώρηση της αξιολόγησης της Eurobank, έως ότου ολοκληρωθεί η δημόσια πρόταση για την Ελληνική Τράπεζα στην Κύπρο, καταδεικνύοντας τον ουσιαστικό και καταλυτικό αντίκτυπο που θα έχει το deal.

Ο πλήρης αντίκτυπος αξιολόγησης από την εξαγορά υψηλότερου ποσοστού της Ελληνικής Τράπεζας από τη Eurobank, δεν θα είναι ξεκάθαρος και για τις δύο τράπεζες μέχρι το κλείσιμο των συναλλαγών και την ολοκλήρωση της επικείμενης δημόσιας πρότασης, σχολιάζει η Fitch Ratings.

Ο οίκος αξιολογεί με «ΒΒ-» τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα των δύο τραπεζών (σταθερό).

Το τελικό ποσοστό της Eurobank στην Ελληνική Τράπεζα της Κύπρου, καθώς και η κεφαλαιακή επίπτωση της συναλλαγής, είναι ακόμη άγνωστα σύμφωνα με τη Fitch. Το τελευταίο θα είναι συνάρτηση του αριθμού των μετοχών που τελικά θα αποκτηθούν και του τιμήματος που θα καταβληθεί.

Όπως αναφέρει η Fitch, η Eurobank κατέχει ήδη το 29,2% της Ελληνικής Τράπεζας.

Πάντως ο οίκος αξιολόγησης βλέπει υψηλή πιθανότητα η Eurobank να αποκτήσει τον πλειοψηφικό έλεγχο της Ελληνικής Τράπεζας μετά την ολοκλήρωση της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης.

«Η εξαγορά θα βελτίωνε οριακά την ποιότητα του ενεργητικού της Eurobank, καθώς ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) της 5,9% στο τέλος Ιουνίου 2023 είναι υψηλότερος από το 3,4% της Ελληνικής Τράπεζας στο τέλος Μαρτίου 2023. Ωστόσο, ο μειωμένος δείκτης NPEs ως αποτέλεσμα της εξαγοράς, μεμονωμένα, είναι απίθανο να είναι αρκετά σημαντικός ώστε να αλλάξει την εκτίμησή μας για την ποιότητα του ενεργητικού της συνδυασμένης οντότητας», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης

Τέσσερις τελικά οι «μνηστήρες» για το Λιμάνι του Βόλου – Ποια είναι τα επενδυτικά σχήματα

Alpha Bank: Εξαγόρασε εταιρεία fintech στη Ρουμανία

Συνεχίζουν ανοδικά οι ελληνικές startups «κόντρα» στο διεθνές αρνητικό κλίμα – Τα top deals του 2023

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 18:21