search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 22:25
MENU CLOSE

Συνεχίζουν ανοδικά οι ελληνικές startups «κόντρα» στο διεθνές αρνητικό κλίμα – Τα top deals του 2023

24.08.2023 11:54
elliniki_simaia_new

Σε θετική τροχιά εξακολουθούν να βρίσκονται και τη φετινή χρονιά οι ελληνικές startups συνεχίζοντας την καλή πορεία του 2022, παρά την γενικότερη επιβράδυνση που παρουσιάζει ο κλάδος σε παγκόσμιο επίπεδο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από την αρχή του έτους οι startups που έχουν δραστηριότητα στην Ελλάδα έχουν «σηκώσει» μέσω χρηματοδοτήσεων περίπου 203 εκατ. ευρώ ενώ αν συνυπολογίσουμε και αυτές που είναι μεν ελληνικών συμφερόντων αλλά δεν έχουν δράση στη χώρα μας το ποσό εκτοξεύεται στα 870 εκατ. δολάρια.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με στοιχεία της Marathon, η συνολική χρηματοδότηση των startups με παρουσία στην Ελλάδα το 2022 η είχε φθάσει τα 1,03 δισ. δολάρια παρουσιάζοντας οριακή αύξηση σε σχέση με το 2021.

Η πιο σημαντική από οικονομική άποψης συμφωνία μέσα στο 2023 είναι η χρηματοδότηση ύψους 60 εκατ. ευρώ της Causualy, από τον κλάδο της βιοϊατρικής, μίας επένδυσης από το Iconiq Growth και συμμετοχή των EBRD, Alex Gorsky (πρώην CEO της Johnson & Johnson) Marathon Venture Capital, Pentex και Index Ventures.  

Επίσης ηχηρή χρηματοδότηση, χωρίς όμως να αποκαλυφθεί το τίμημα, ήταν η πρόσφατη του marketplace Vendora.

Άλλες επενδύσεις σε ελληνικές startups που έκαναν αίσθηση μέσα στη χρονιά ήταν της Douleutaras, ύψους 5,5 εκατ. δολ, της Hack the Box (55 εκατ. δολ.), της Axelera AI με 23 εκατ. δολ., της Ariadne Maps ύψους 7 εκατ. δολ., της SafeSize με 15 εκατ. δολ. και της Wikifarmer ύψους 5,4 εκατ. δολ.

Και όλα αυτά τη στιγμή που σε παγκόσμιο επίπεδο η χρηματοδότηση των startups παρουσιάζει σημαντική επιβράδυνση λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στις αγορές εξαιτίας κυρίως της εκτόξευσης των επιτοκίων που εντείνει τους φόβους για ύφεση και επιδεινώνει με ταχείς ρυθμούς το επιχειρηματικό κλίμα.

Αυτή η κατάσταση επηρεάζει πολύ αρνητικά και τους ρυθμούς δημιουργίας των νέων startups καθώς όλο και λιγότεροι αποφασίζουν να ξεκινήσουν κάτι καινούριο εν μέσω τέτοιας αβεβαιότητας.

Η επιβράδυνση στον κλάδο σύμφωνα με στοιχεία από το Crunchbase εμφανίζεται για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο με τις χρηματοδοτήσεις του Ιουλίου να πιάνουν το δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από ένα χρόνο.

Πιο συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 2023 το παγκόσμιο venture funding διαμορφώθηκε συνολικά σε 18,6 δισ. δολ. δηλαδή ήταν μειωμένο κατά περίπου 20% σε σχέση με τον Ιούνιο και κατά 38% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022.

Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι οι χρηματοδοτήσεις κατέγραψαν τον Ιούλιο πτώση σε όλα τα στάδια –seed, early και late– σχεδόν στο ένα τρίτο σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2022.

Το κατώτερο όριο όμως στις χρηματοδοτήσεις για φέτος έπιασε ο Φεβρουάριος με 18 δισ. δολ. με το υψηλότερο να καταγράφεται τον Ιανουάριο με 33 δισ. δολ.

Διαβάστε επίσης:

Ελληνική Τράπεζα: Προς υποχρεωτική δημόσια πρόταση στο ΧΑΚ – Στο 46,5% το ποσοστό της Eurobank

Ανάλυση HSBC: Ανησυχητικές οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία – Τα top picks

Νέα επένδυση 150 εκατ. ευρώ από τη Six Senses στο Πόρτο Χέλι

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 22:23