search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 12:07
MENU CLOSE

ΕΡΤ3: Ντοκιμαντέρ για μια αμφιλεγόμενη και ριψοκίνδυνη καλλιτεχνική δημιουργία

01.09.2023 17:07
komik-new

Στο αμφιλεγόμενο σύμπαν της δημιουργίας των ερωτικών κόμικς περιηγείται το ντοκιμαντέρ «Το sεξ στα Κόμικς/Sex in the Comics», του ARTE και της γαλλικής Les Bons Client, που έκανε η Ζοέλ Όστερλινκ το 2012 και θα μεταδώσει σήμερα στις 24.00 η ΕΡΤ3.

Το ερωτικό κόμικ είναι μια έκφανση καλλιτεχνικής δημιουργίας, για κάποιους στη χώρα της πορνογραφίας, κατά άλλους είναι ερωτική τέχνη, η οποία απεικονίζει μια ανθρώπινη στιγμή και όπως έχει πει παλαιότερα (στη Lifo) η Σταματία Αντωνάτου, ερευνήτρια των κόμικς, το συγκεκριμένο είδος «δεν είναι μια υβριστική στιγμή και έχει δώσει χιλιάδες αριστουργήματα από την αρχή του κόσμου. Δεν είναι πρόστυχη.

Υπήρχαν πολιτισμοί όπως είναι ο αρχαίος ελληνικός, ο ιαπωνικός, ο ινδικός, ο κινεζικός που ήταν πολιτισμοί που δεν είχαν σεμνοτυφίες και ηθικές αναστολές απεικόνιζαν την ερωτική με περίτεχνους τρόπους.  Με τον χριστιανισμό το ανθρώπινο σώμα θεωρείται πλέον μιαρό και την ερωτική πράξη βρώμικη και κηρύσσει  ότι κάθε ηδονή είναι αμαρτία. Η λέξη πορνογραφία είναι ένα προϊόν της βικτοριανής εποχής και έρχεται από το 1845».

Το ντοκιμαντέρ εξετάζει την πολύχρωμη ιστορία αυτής της μοναδικής και ριψοκίνδυνης μορφής τέχνης. Μέσω ειδικών εκδόσεων από μετρ του είδους και προκλητικών νέων έργων από μια νέα γενιά καλλιτεχνών, το ερωτικό κόμικ μάλλον επιστρέφει δυναμικά και εκφράζει τις πιο οικίες δοκιμασίες και τα βάσανα της κοινωνίας μας, αποκαλύπτοντας συλλογικές φαντασιώσεις, κοινωνική σάτιρα και λογοκρισία.

Με τους θρυλικούς, εικονοκλάστες δημιουργούς κόμικ, Μπομπ Κραμπ, Μίλο Μανάρα και Ραλφ Κόνιγ, καθώς και καλλιτέχνες του new wave  όπως η Ορέλια Ορίτα, η Οντ Πικό και ο Ζεπ, αυτό το πολύχρωμο και γοητευτικό ντοκιμαντέρ γυρίζει τις σελίδες των κόμικς με χιούμορ και γοητεία, παρασύροντας τους θεατές σε μια ειδική εξερεύνηση, με οδηγό τη νεοϋορκέζα καλλιτέχνη κόμικ και συγγραφέα, Μόλι Κράμπαπλ.

Διαβάστε επίσης:

Netflix: Το One Piece είναι στο Netflix και αναμένεται να σημειώσει τεράστια επιτυχία (video)

«Η φωνή της Ελλάδας»: Σειρά ραδιοφωνικών ντοκιμαντέρ με μαρτυρίες για το Ολοκαύτωμα

Από το βιβλιοπωλείο στην τηλεόραση – Επτά βιβλία που έγιναν σειρές για τη νέα τηλεοπτική σεζόν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 12:07