search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 17:44
MENU CLOSE

Ινδία: Σοκάρει η αποκάλυψη της απάτης που φέρεται να έκανε ο μεγιστάνας Αντάνι – Οι σχέσεις του με τον πρωθυπουργό Μόντι

01.09.2023 06:05
india apati omilos adani – new

Η οικογένεια ενός από τους πιο πλούσιους ανθρώπους στον πλανήτη, με προσωπικούς δεσμούς με τον Ινδό πρωθυπουργό, Ναρέντρα Μόντι επένδυσε εν κρυπτώ εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στο ινδικό χρηματιστήριο, αγοράζοντας μετοχές των δικών της εταιριών, όπως αποκαλύπτουν νέα στοιχεία που δημοσιεύονται από τον Guardian.

Συνεργάτες της οικογένειας Αντάνι επί χρόνια συστηματικά αγόραζαν μετοχές των εταιριών του Ομίλου Αντάνι, στη διάρκεια της μετεωρικής ανόδου ώσπου εξελίχθηκε σε έναν από τους πιο μεγάλους και ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους στον κόσμο.

Το 2022 ο ιδρυτής του ομίλου Γκαουτάμ Αντάνι ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ινδία και ο τρίτος πιο πλούσιος στον κόσμο, με περιουσία που εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 120 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τον Ιανουάριο, έκθεση που δημοσιεύθηκε από την εταιρία χρηματοοικονομικών ερευνών της Νέας Υόρκης, Hindenburg κατηγόρησε τον Όμιλο Αντάνι για «την μεγαλύτερη απάτη στην ιστορία των εταιριών». Η Hindenburg υποστήριξε ότι έγινε «θρασύδειλη χειραγώγηση μετοχών και λογιστική απάτη» και χρησιμοποιήθηκαν αδιαφανείς υπεράκτιες εταιρίες για την εξαγορά μετοχών του ομίλου, συμβάλλοντας στην υψηλή αποτίμηση της αξίας των εταιριών στην αγορά, που το 2022 έφθασαν στα 288 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Όμιλος Αντάνι διέψευσε τους ισχυρισμούς αυτούς, αλλά οι εταιρίες του υπέστησαν χρηματιστηριακές απώλειες ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο Όμιλος Αντάνι χαρακτήρισε την έκθεση της εταιρίας Hindenburg ως «μεθοδευμένη επίθεση κατά της Ινδίας» και κατά «της ανεξαρτησίας, ακεραιότητας και ποιότητας των ινδικών θεσμών»

Στο μεταξύ ήρθαν στο φως νέα ντοκουμέντα, από την ερευνητική ομάδα «Organised Crime and Corruption Reporting Project» (OCCRP), τα οποία μοιράστηκε με τις εφημερίδες Guardian και Financial Times, που αποκαλύπτουν για πρώτη φορά λεπτομέρειες για την περίπλοκη επιχείρηση χειραγώγησης των μετοχών του Ομίλου Αντάνι, από μία εταιρία με έδρα τον Μαυρίκιο (που ελέγχεται από συνεργάτες του Αντάνι) και η οποία χρησιμοποιήθηκε για να υποστηρίξει τις τιμές των εταιριών του ομίλου στο διάστημα 2013-2018. Μέχρι τώρα το δίκτυο των εξωχώριων εταιριών που είχαν εμπλοκή στο σχέδιο αυτό είχε παραμείνει στο απυρόβλητο.

Τα έγγραφα αυτά δίνουν στοιχεία και για τον ρόλο που φέρεται να είχε ο μεγαλύτερος αδελφός του Αντάνι, Βίνοντ, σε αυτό το περίπλοκο δίκτυο των offshore.

Επιπλέον με βάση έγγραφα από συναλλαγές, αλλά και με συνεντεύξεις, βγαίνει το συμπέρασμα ότι στις εταιρίες του Ομίλου Αντάνι επένδυαν συστηματικά δύο funds με έδρα τον Μαυρίκιο, τα οποία ελέγχονται από εταιρία του Ντουμπάι, στα οποία είχε κεντρικό ρόλο ένας υπάλληλος του Βίνοντ Αντάνι.

Η αποκάλυψη αυτή μπορεί να έχει πολιτικό κόστος για τον Ινδό πρωθυπουργό, Μόντι, που διατηρεί πολύ στενές σχέσεις με την οικογένεια Αντάνι, σύμφωνα με τον Guardian.

Αφότου ήρθε στη δημοσιότητα η έκθεση της εταιρίας Hindenburg, ο πρωθυπουργός της Ινδίας ήρθε αντιμέτωπος με δύσκολα ερωτήματα για την φύση της σχέσης του με τον Γκαουτάμ Αντάνι και διατυπώθηκαν κατηγορίες για προνομιακή μεταχείριση των εταιριών του Ομίλου Αντάνι από την κυβέρνηση Μόντι.

Σε επιστολή που έρχεται στο φως από την έρευνα της δημοσιογραφικής ομάδας OCCRP προκύπτει ότι η υπηρεσία διαφύλαξης της ασφάλειας στο χρηματιστήριο της Ινδίας είχε ενημερωθεί από το 2014 για ύποπτες κινήσεις του Ομίλου Αντάνι, αλλά όταν ύστερα από λίγους μήνες εξελέγη πρωθυπουργός ο Μόντι, η δημόσια ρυθμιστική αρχή για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές δεν έδειξε ιδιαίτερο ζήλο για την υπόθεση…

Πολιτικές πλάτες

Ο Γκαουτάμ Αντάνι έχει κατηγορηθεί ότι επωφελείται από τις ισχυρές πολιτικές διασυνδέσεις του. Η σχέση του με τον σημερινό πρωθυπουργό της Ινδίας, Μόντι, αρχίζει το 2002, όταν ήταν ένας επιχειρηματίας στο κρατίδιο Γκουζαράτ και ο Μόντι ήταν υπουργός Επικρατείας στο κρατίδιο αυτό.

Η άνοδος και των δύο ανδρών- του Αντάνι στον κόσμο των επιχειρήσεων και του Μόντι στην πολιτική – έγινε ταυτόχρονα.

Όταν ο Μόντι κέρδισε τις γενικές εκλογές, τον Μάιο του 2014, μετέβη στο Δελχί με το προσωπικό αεροπλάνο του Γκαουτάμ Αντάνι.

Στο διάστημα της διακυβέρνησης Μόντι έχει εκτοξευθεί η ισχύς και η επιρροή του Ομίλου Αντάνι, που έχει εξασφαλίσει άκρως επικερδή κρατικά συμβόλαια για λιμάνια, εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, για το ηλεκτρικό δίκτυο, τα ανθρακωρυχεία, αυτοκινητόδρομους, ενεργειακά πάρκα, αεροδρόμια και έργα αστικής ανάπλασης. Σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάστηκε να υιοθετηθούν νόμοι που επέτρεπαν στον Όμιλο Αντάνι να διευρύνει την επιχειρηματική δραστηριότητά του σε τομείς όπως τα αεροδρόμια και τα ανθρακωρυχεία.

Προφανώς αυτό είχε αντίκρισμα στην χρηματιστηριακή αξία του ομίλου, που από 8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2013, εκτοξεύτηκε στα 288 δισεκατομμύρια δολάρια, τον Σεπτέμβριο του 2022.

Ο ισχυρός άνδρας του Ομίλου αρνείται ωστόσο ότι η μακρά προσωπική σχέση με τον πρωθυπουργό απέφερε προνομιακή μεταχείριση των εταιριών του.

Διαβάστε επίσης:

Γεβγκένι Πριγκόζιν: Ποιοι είναι οι κληρονόμοι της τεράστιας περιουσίας του

Ντόναλντ Τραμπ: Δηλώνει αθώος στις κατηγορίες για εκλογική νοθεία στη Τζόρτζια

NASA: Εντυπωσιακό βίντεο δείχνει τον τυφώνα Idalia να «σκεπάζει» τη Φλόριντα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 17:44