search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 09:00
MENU CLOSE

Διαρκές Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Πού στοχεύουν οι πέντε υποψήφιοι – Τα μηνύματα εντός κι εκτός

03.09.2023 07:03
SYRIZA

Και με τη βούλα του Διαρκούς Συνεδρίου οι 5 υποψήφιοι μπαίνουν στην τελική ευθεία της κούρσας διαδοχής, καθώς σε μία εβδομάδα από τώρα ανοίγει η εσωκομματική κάλπη που θα αποκαλύψει εν πολλοίς το νέο τοπίο στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Κατά την χθεσινή διαδικασία οι 5 υποψήφιοι Έφη ΑχτσιόγλουΣτέφανος ΚασσελάκηςΝίκος ΠαππάςΣτέφανος Τζουμάκας και Ευκλείδης Τσακαλώτος «άνοιξαν τα χαρτιά τους» ενώπιον του εσωκομματικού ακροατηρίου, καταθέτοντας τις θέσεις του με το βλέμμα και στα χαρακτηριστικά του κοινού στο οποίο έκαστος ποντάρει ιδιαιτέρως εν όψει της κάλπης της ερχόμενης Κυριακής.

Αχτσιόγλου: Με αρχηγικό αέρα και το βλέμμα στον όλο ΣΥΡΙΖΑ

Η Έφη Αχτσιόγλου, με την ομιλία της που είχε αρχηγικά χαρακτηριστικά (και ως σκηνική παρουσία) επιχείρησε να εκφράσει σε γενικές γραμμές τον όλο ΣΥΡΙΖΑ, διατρέχοντας την πορεία του κόμματος και των επιτευγμάτων του μέχρι σήμερα, με αναφορές στον Αλέξη Τσίπρα, ανοίγοντας όλη την ατζέντα, τα «μικρά και τα μεγάλα», την καθημερινότητα και τον μακροπρόθεσμο ορίζοντα και αναδεικνύοντας τις ευρωεκλογές ως ορόσημο που θα σημάνει την επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητική τροχιά. Αναφέρθηκε στην άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, με μπροστάρη τον Αλέξη Τσίπρα, την πορεία στην μνημονιακή εποχή, την περίοδο της αντιπολίτευσης όπου δεν αξιοποιήθηκε η ευκαιρία που δόθηκε, τις προγραμματικές προτεραιότητες για την επόμενη μέρα (κράτος, παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο, εργασία πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα), εξήγησε τη θέση της για το κόμμα των δομών και πώς αυτό αποτελεί την πραγματική υπεράσπιση ενός κόμματος  μελών. Και διεμήνυσε σε πνεύμα ενότητας πως οι διαφορετικές πολιτικές παραδόσεις που συναντιούνται στο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργούν μια νέα πολιτική ταυτότητα για την οποία εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα στεριώσει.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο η υποψήφια για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, επιχείρησε να απευθυνθεί στο ευρύτερο δυνατό ακροατήριο του κόμματος και να περιφρουρήσει το προβάδισμα που έχει μέχρι στιγμής (και η ίδια άλλωστε τις προηγούμενες μέρες εκτίμησε ότι θα εκλεγεί πρόεδρος) με βάση και το νέο δεδομένο της υποψηφιότητας Κασσελάκη που βάζει έναν άγνωστο Χ στην εξίσωση, μια άγνωστη παράμετρο. Ήταν άλλωστε ενδεικτικές της σχετικής εγρήγορσης κάποιες ζυγισμένες αιχμές και προς αυτή την κατεύθυνση. 

Κασσελάκης: Μηνύματα προς το ευρύ ακροατήριο – αναφορές στον Τσίπρα

Ο νεοεισερχόμενος διεκδικητής της εξουσίας Στέφανος Κασσελάκης ο οποίος για πρώτη φορά μίλησε στο ευρύ κομματικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ (η εύλογη αμηχανία εκφράστηκε ίσως περισσότερο με τις κινήσεις των χεριών) όμως δεν χρησιμοποίησε κομματική γλώσσα (αναγνωρίζει ο ίδιος άλλωστε ότι δεν διαθέτει κομματική προϋπηρεσία) δείχνοντας να απευθύνεται κυρίως στο κοινό εκτός του ΣΥΡΙΖΑ. ‘Η το κοινό εκείνο που ήρθε στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές να ψηφίσει τον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο θεωρούσε το κύριο σημείο αναφοράς και δεν διέθετε κάποιο ισχυρό ιδεολογικό ή πολιτικό κριτήριο. Κάνοντας μια ομιλία σε πιο προσωποκεντρικό ύφος, αναφέρθηκε και πάλι το «ελληνικό όνειρο», απευθύνθηκε στους Έλληνες και τις Ελληνίδες, αξιοποίησε το μοτίβο της Ελλάδας που τρώει τα παιδιά της και δεν δίνει ευκαιρίες, χρησιμοποίησε κάποιες πατριωτικές πινελιές και ανέδειξε την μάχη κατά των «μηχανισμών» στοιχεία που έλκουν ένα ευρύτερο κοινό, όπως και αντιδεξιές πινελιές και το μήνυμα στον Μητσοτάκη «αν εκλεγώ τελειώνει το 41%). Έκανε αναφορές στον Αλέξη Τσίπρα και εμφανίστηκε διατεθειμένος να συνεχίσει στα δικά του βήματα κάνοντας «όσα δεν τον άφησαν να κάνει». Πάντως οι αναφορές στον Αλέξη Τσίπρα, η επίθεση στον Μητσοτάκη και το «δεξιό παρακράτος», αναφορές όπως ότι θα πάει κόντρα στους μηχανισμούς και τις «κηδεμονίες» και γενικώς μια λογική ότι θα απελευθερώσει τον ΣΥΡΙΖΑ από τις αδυναμίες του και θα τον κάνει προσφιλή στην κοινωνία ξανά, όπως ο Αλέξης Τσίπρας,  έλκουν και ένα κομμάτι του εσωτερικού ακροατηρίου που προέρχεται από τις διαδοχικές διευρύνσεις.

ΠαππάςΗ διεύρυνση, ο κυβερνητικός ΣΥΡΙΖΑ και η  αναφορά στα προκριματικά ψηφοδέλτια

Ο Νίκος Παππάς, ανέδειξε τα στοιχεία στα οποία έχει αναφερθεί όλο αυτό το διάστημα όπως η αποφυγή μηνυμάτων αναδίπλωσης στο «ασφαλές λιμάνι της αριστεράς», η συνέχιση της διεύρυνσης, ο μετασχηματισμός και η στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς το κέντρο, η απεύθυνση στη μεσαία τάξη και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, κ.λπ. Μίλησε για την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να πετύχει την ευρύτερη δυνατή πολιτική και κοινωνική ευρύτητα, εκφράζοντας την κοινωνική πλειοψηφία στοιχεία που θεωρεί ότι είναι αυτά που θα βοηθήσουν την επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και θα αποτρέψουν σενάρια που τον θέλουν «συμπληρωματική δύναμη». Η ομιλία του, απευθυνόμενη κατά βάση στο εσωκομματικό ακροατήριο, κατέδειξε την προσπάθεια να «μπετονάρει» το δικό του κοινό και να συγκρατήσει τις δυνάμεις του με το βλέμμα σαφώς στα νέα δεδομένα που έφερε η υποψηφιότητα Κασσελάκη. Η τελευταία όπως καταγράφεται και στις υπογραφές στήριξης, δείχνει πως ασκεί πίεση στον υποψήφιο και βουλευτή του Νότιου Τομέα, εξ ου και ο Νίκος Παππάς επιχείρησε κι ένα άνοιγμα σε αυτή την πλευρά υιοθετώντας την πρόταση Κασσελάκη για την απόδοση λόγου στα μέλη όσον αφορά τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων μέσω προκριματικών εκλογών.

Τζουμάκας: Η παραγωγική ανασυγκρότηση, ο λαϊκός ΣΥΡΙΖΑ και οι πασοκογενείς

Ο Στέφανος Τζουμάκας πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη σε διάρκεια ομιλία – διήρκεσε 50 λεπτά ενώ είχε τεθεί ένα όριο 30 λεπτών το οποίο και άλλοι, πάντως, ξεπέρασαν. Μάλιστα κάποιες στιγμές που υποσχέθηκε ότι τελειώνει, υπήρξαν γέλια και χειροκροτήματα, ενώ στο τέλος ανέφερε «Κούρασα αλλά ήθελα να μιλήσω». Ο γνώριμος λόγος του, λόγος ενός καταρτισμένου πολιτικά στελέχους της ηγεμονικής εποχής του ΠΑΣΟΚ, με αρκετές εκτός κειμένου αναλύσεις για τη διεθνή πραγματικότητα, ιστορικές αναφορές, κλπ. έδειξε να απευθύνεται στο δικό του κοινό μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, πασοκογενούς προέλευσης, που φαίνεται πως επηρεάζεται κι αυτό από τις τελευταίες εξελίξεις στην εσωκομματική κούρσα διαδοχής, ποντάροντας σε μια αξιοπρεπή καταγραφή. Επικέντρωσε στην κατά τον ίδιο μεγάλη προτεραιότητα της παραγωγικής ανασυγκρότησης  που όπως είπε είναι το πιο κρίσιμο θέμα και τη μάχη απέναντι στο σύστημα και όχι απλώς την εκάστοτε κυβέρνηση – «ο Μητσοτάκης κάνει τη βάρδια του» είπε χαρακτηριστικά και πολλές φορές τον χαρακτήρισε «πρόεδρο του Συλλόγου» δείχνοντας πως τον θεωρεί μικρό πολιτικό μέγεθος. Μίλησε για την ανάγκη ενός ΣΥΡΙΖΑ πιο πολιτικού και πιο λαϊκού και την ισότιμη σχέση όσον τον απαρτίζουν και τάχθηκε απέναντι στην «υποκατάσταση της πολιτικής με οργανωτικά μέτρα».

Τσακαλώτος: Αξιοπιστία, ριζοσπαστισμός, αυτοπεποίθηση

Τέλος, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απευθύνθηκε κατά βάση στον «αριστερό» ΣΥΡΙΖΑ επιχειρώντας να το οχυρώσει έναντι κυρίως της Έφης Αχτσιόγλου με την οποία υπάρχει μια κοινή δεξαμενή. Πραγματοποίησε πάντως μια κατά γενική ομολογία ενδιαφέρουσα ομιλία, και σε σημεία απέσπασε έντονο χειροκρότημα όπως στην αναφορά του προς το τέλος ότι θα δίνει λόγο στα όργανα του κόμματος και τις οργανώσεις. Εστίασε στην «περηφάνεια» του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να είναι υπερήφανος για τις ιδέες του, να τις προβάλει με αυτοπεποίθηση στην κοινωνία, και να μην φοβάται να δίνει ιδεολογικές μάχες. Ουσιαστικά υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να κρύβει τον ριζοσπαστισμό του αλλά να είναι καθαρός σε αυτό που λέει στους πολίτες, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μόνο έτσι θα ανακτήσει την αξιοπιστία του αλλά και θα χτίσει την ηγεμονία του: «Δεν λες πράγματα μόνο για να κερδίσεις τις εκλογές, δεν είμαστε μόνο διαχειριστική δύναμη, σπρώχνουμε τα όρια του εφικτού» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει αργότερα αν είμαστε διαχειριστική δύναμη πρέπει να το πούμε στους πολίτες. Έδωσε δε ως ενδεικτικό παράδειγμα τους φόρους, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να στηρίξει το κοινωνικό κράτος να λέει ότι θα μειώσει της φορολογία ακόμη περισσότερο από τη ΝΔ, γιατί δεν θα τον πιστέψει κανείς. Γενικότερα, υποστήριξε ότι πολλές ιδέες της αριστεράς δικαιώθηκαν σε βάθος χρόνου όπως το Σύμφωνο Συμβίωσης που αν ο ΣΥΡΙΖΑ το κατέβαζε σε δημοψήφισμα όταν το έφερε θα το έχανε, σήμερα όμως θα κέρδιζε.

Διαβάστε επίσης:

Η γκρίζα νοτιοανατολική Μεσόγειος

Συναγερμός από το ΚΚΕ για το αντεργατικό νομοσχέδιο Άδωνι

Ελληνοτουρκικές διευθετήσεις για την εύρυθμη λειτουργία του ΝΑΤΟ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 09:00