search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 20:18
MENU CLOSE

Στην Mytilineos η εταιρεία εξόρυξης βωξίτη Imerys – Τι σημαίνει για τον Όμιλο η εξαγορά

05.09.2023 11:41
mitilinaios new

Έπεσαν τελικά οι υπογραφές για την απόκτηση από τη Mytilineos του 100% των μετοχών της Imerys.

Μία εξαγορά που αφορά στο σύνολο των δραστηριοτήτων εξόρυξης βωξίτη της γαλλικής εταιρείας στην Φωκίδα και οι οποίες πλέον ενσωματώνονται στον κλάδο μεταλλουργίας του ελληνικού Ομίλου.

Πρόκειται για κίνηση που ενδυναμώνει περαιτέρω τον βαθμό καθετοποίησης του συγκεκριμένου κλάδου καθώς το εργοστάσιο Αλουμίνιον της Ελλάδος που είναι και η μοναδική πλήρως καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής βωξίτη, αλουμίνας και πρωτόχυτου αλουμινίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση διασφαλίζει μακροχρόνια τον εφοδιασμό της με τη βασική της πρώτη ύλη, σε μία περίοδο που τα περισσότερα refineries στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν ζωτικά προβλήματα λειτουργίας.

Με τη συμφωνία αυτή, αυξάνεται η δυναμικότητα παραγωγής βωξίτη της εξορυκτικής δραστηριότητας που διαθέτει ήδη η MYTILINEOS μέσω της Δελφοί-Δίστομον, της οποίας η ετήσια παραγωγή ανέρχεται στους 570.000 τόνους. Η εξαγορά πραγματοποιείται από τη MYTILINEOS ΑΕ, αλλά σε δεύτερο στάδιο, η IMERYS Βωξίτες θα συγχωνευθεί με την 100% θυγατρική Δελφοί Δίστομον, με παραγωγή πλέον άνω των 1,2 εκατ. τόνων και πλήρη εκμετάλλευση των συνεργειών.

Σημαντικό ρόλο στην απόφαση της MYTILINEOS για τη νέα εξαγορά, με την ακόμα μεγαλύτερη συνολική επένδυση που θα ακολουθήσει, έπαιξε η πρόσφατη απόφαση της Ε.Ε. για την ένταξη του βωξίτη, της αλούμινας και του αλουμινίου, στη λίστα του European Raw Materials Act, που η Ένωση θεωρεί ότι πρέπει να υποστηριχθούν με κάθε τρόπο και να μειωθεί, όσο αυτό είναι δυνατόν, η εξάρτηση της Ευρώπης από τα πλέον απαραίτητα αυτά μέταλλα για την “Πράσινη” Μετάβαση.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της MYTILINEOS, Ευάγγελος Μυτιληναίος, αναφορικά με τη συμφωνία δήλωσε:

Η συμφωνία με την IMERYS, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην διαχείριση ορυκτών παγκοσμίως, για την εξαγορά της IMERYS ΒΩΞΙΤΕΣ, σηματοδοτεί ένα νέο μεγάλο κεφάλαιο για τον Κλάδο M Metals της MYTILINEOS, καθώς καθετοποιείται περαιτέρω και πλήρως, ενώ διασφαλίζεται μακροχρόνια ο εφοδιασμός του εργοστασίου Αλουμίνιον της Ελλάδος, της μοναδικής καθετοποιημένης μονάδας παραγωγής βωξίτη, αλουμίνας, πρωτόχυτου αλουμινίου και σπάνιων γαιών στην Ε.Ε..

 Η βιομηχανία αλουμινίου και αλουμίνας εισέρχεται σε μία περίοδο προσανατολισμένη σε μακροχρόνια ανάπτυξη, που σε συνάρτηση με την νέα βιομηχανική μονάδα παραγωγής αλουμίνας που σχεδιάζουμε, δύναται να επεκτείνει την ετήσια παραγωγική της  δυναμικότητα σε 1.250.000 τόνους ένυδρης αλουμίνας. Η επένδυση αυτή θα καταστήσει το Αλουμίνιον της Ελλάδος ως έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς, εδραιώνοντας την θέση του διεθνώς, ενώ η Ελλάδα θα βρίσκεται πλέον στις δώδεκα μεγαλύτερες χώρες παραγωγής αλουμίνας παγκοσμίως. Ταυτόχρονα, οι επενδύσεις μας επιτρέπουν να υποστηρίξουμε τον εφοδιασμό της Ευρώπης με κρίσιμες πρώτες ύλες, όπως το γάλλιο και σπάνιες γαίες όπως το σκάνδιο.

 Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που η Αλουμίνιον της Ελλάδος, η Δελφοί-Δίστομον, η ΕΠΑΛΜΕ και πλέον η νέα δραστηριότητά μας Imerys Βωξίτες, συνθέτουν ένα από τα κορυφαία συγκροτήματα Μεταλλουργίας στον κόσμο και συμβάλλουν ουσιαστικά στην ελληνική οικονομία, μιας και η παραγωγή αλουμινίου και αλουμίνας αποτελούν τον δεύτερο πιο εξαγωγικό κλάδο της χώρας μας.

 Με σεβασμό στους ανθρώπους μας, που δίνουν πνοή και αποτελούν κινητήριο δύναμη στη δραστηριότητά μας, με προτεραιότητα στην υγεία και ασφάλεια, αλλά και τη βιώσιμη ανάπτυξη με όρους αειφορίας, παραμένουμε ανταγωνιστικοί σε βάθος χρόνου και δημιουργούμε αξία για όλους“.

 Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής θα καταβληθεί τίμημα 10 εκατ. ευρώ στην IMERYS, ενώ η MYTILINEOS θα έχει την υποχρέωση να προμηθεύει με συγκεκριμένες ποσότητες βωξίτη την γαλλική εταιρεία για περίοδο τεσσάρων (4) ετών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η MYTILINEOS θα επενδύσει επιπλέον 100 εκατ. περίπου για έρευνα και για ανάπτυξη υπαρχόντων και νέων κοιτασμάτων, για περιβαλλοντικές αναπλάσεις, όπου απαιτούνται, καθώς και για ανανέωση εξοπλισμού. Το ακριβές ποσό θα εξαρτηθεί επίσης και από τις συγκεκριμένες στηρίξεις – προβλέψεις του CRM Act, η δημοσιοποίηση των οποίων επίκειται.

 H συναλλαγή τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Διαβάστε επίσης

Οι Έλληνες στρέφονται στα μεταχειρισμένα ρούχα και παπούτσια: Δύο αλυσίδες second hand στην ελληνική αγορά

Motor Oil: Επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ στις ΑΠΕ το 2023 – Πώς προχωράει το FSRU Διώρυγα GAS

Όμιλος Γρίβα (Κουλουράδες): Επενδύει 3,5 εκατ. ευρώ για να μπει στην αγορά του νερού – «Άνοιγμα» και στην Κύπρο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 20:17