search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 11:45
MENU CLOSE

Κακοκαιρία Daniel: Στους έξι οι νεκροί, εντοπίστηκαν οι σοροί 2 γυναικών στην Αστρίτσα Καρδίτσας – Τεράστιες καταστροφές

07.09.2023 19:36
plimmires 4443- new

Με την κακοκαιρία Daniel να συνεχίζει το καταστροφικό της έργο, μεγαλώνει ο τραγικός απολογισμός των θυμάτων, που έφτασε ήδη στους 6 νεκρούς, καθώς πριν από λίγο εντοπίστηκαν νεκρές δύο ηλικιωμένες γυναίκες στο χωριό Αστρίτσα Καρδίτσας, ενώ νωρίς το μεσημέρι εντοπίστηκε νεκρός κτηνοτρόφος κάτω από τα φερτά υλικά στο Πετρωτό Δομοκού.

Παράλληλα, αγνοούνται έξι άνθρωποι στην Αγία Τριάδα Καρδίτσας, όπου είναι εγκλωβισμένα 20 άτομα.

Άλλα 40 είναι εγκλωβισμένα στα Μεγάλα Καλύβια και 4 στα Καλογριανά, όπως ενημέρωσε και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής κρίσης Βασίλης Κικίλιας σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου για την κακοκαιρία Daniel.

Κικίλιας: 6 αγνοούμενοι, δεκάδες απεγκλωβισμοί

Στην περιοχή μεταξύ Τρικάλων και Καρδίτσας, κατά μήκος του Ληθαίου Ποταμού, παραποτάμου του Πηνειού, ο οποίος έχει πλημμυρίσει και έχει σπάσει και το φράγμα στο Προάστιο, εντοπίζεται επιχειρησιακά το πολύ δύσκολο πεδίο, όπως ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σε έκτακτη ενημέρωση για την κακοκαιρία Daniel.

Ως εκ τούτου, όπως υπογράμμισε, «τα χωριά, Προάστιο, Αγία Τριάδα, όπως και τα χωριά Παλαμάς, Μεγάλα Καλύβια και Καλογριανά, είναι αποκλεισμένα, τα νερά βρίσκονται σε μεγάλο ύψος και καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες προσέγγισης και απεγκλωβισμού των κατοίκων».

Πιο συγκεκριμένα, όπως είπε, στην Αγία Τριάδα βρίσκονται 20 άτομα εγκλωβισμένα ενώ αγνοούνται 6 άτομα. Στα Μεγάλα Καλύβια βρίσκονται 40 άτομα σε σπίτια και στα Καλογριανά 4 άτομα επίσης σε σπίτια.

Στον Παλαμά και το Προάστιο που είναι κεφαλοχώρια, δηλαδή πάνω από 1.000 άτομα το καθένα μέχρι στιγμής, όπως σημείωσε, δεν έχουν κάποια συγκεκριμένη αναφορά πέραν του ότι το νερό είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα και ο κόσμος βρίσκεται στα πιο υψηλά σημεία των κτηρίων.

Συνολικά, όπως τόνισε ο κ. Κικίλιας, έχουν πραγματοποιηθεί 885 διασώσεις ενώ προσέθεσε ότι επιχειρησιακά, χρησιμοποιούνται πέραν των οχημάτων ειδικές σωσίβιες λέμβοι, οι οποίες συνεχίζουν από χτες τους απεγκλωβισμούς.

Όπως επισήμανε, όλος ο κρατικός μηχανισμός έχει εστιάσει τις δυνάμεις του –ΕΜΑΚ, Πυροσβεστικό Σώμα, Ένοπλες Δυνάμεις, Ελληνική Αστυνομία, ΕΚΑΒ και Τοπική Αυτοδιοίκηση– στη Θεσσαλία, ενώ προσέθεσε ότι από την Πολιτική Προστασία επιχειρούν δυνάμεις από την 1η, 2η, 4η, 5η, 6η, 7η, 8η ΕΜΑΚ, συνολικά 195 οχήματα και 480 άτομα, ΕΜΑΚ και πυροσβέστες.

Όσον αφορά τα εναέρια μέσα, δηλαδή τα ελικόπτερα διάσωσης, όπως γνωστοποίησε ο κ. Κικίλιας, ξεκίνησαν πριν από λίγο οι πρώτες πτήσεις, με ένα Super Puma και τέσσερα Bell του Πυροσβεστικού Σώματος και ακολουθούν ένα Super Puma και ένα Bell των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς μέχρι πρότινος -λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή και παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν- δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν.

«Θέλω να διαβεβαιώσω πως δεν υπάρχει κανένα μέσο, καμία ενέργεια και καμία προσπάθεια που μπορούσε ή μπορεί να γίνει, ώστε να απεγκλωβιστούν νωρίτερα και με ασφαλή τρόπο οι άνθρωποι που υποφέρουν για δεύτερο 24ωρο στην περιοχή, και δεν έγινε. Η σταδιακή βελτίωση της κακοκαιρίας Daniel που σάρωσε τη χώρα μας επιτρέπει στις επόμενες ώρες να προχωρήσουμε πιο γρήγορα επιχειρησιακά. Κουράγιο και δύναμη σε όλους όσοι δοκιμάζονται να ξέρουν ότι είμαστε εδώ για αυτούς», σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

Απόκοσμες εικόνες ολοκληρωτικής καταστροφής

Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές σε υποδομές, περιουσίες, καλλιέργειες και επιχειρήσεις. Σε απέραντη λίμνη έχει μετατραπεί ο Θεσσαλικός κάμπος, και πλέον και ο κάμπος επίσης Καρδίτσας. 

Ο Βόλος παραμένει για Τρίτη μέρα χωρίς ρεύμα και νερό, ενώ στο Πήλιο οι κάτοικοι είναι αποκομμένοι.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Μαγνησία, Σποράδες, Καρδίτσα, Τρίκαλα καθώς και οι Δήμοι Αγιάς, Κιλελέρ και Φαρσάλων Θεσσαλίας. Πολλά τα προβλήματα επίσης στη Φθιώτιδα και στις Ροβιές Ευβοίας.

Στη δίνη της κακοκαιρίας βρέθηκαν τα χωριά των Φαρσάλων και του Δομοκού. Τα ποτάμια της περιοχής υπερχείλισαν πλημμυρίζοντας τεράστιες εκτάσεις. Οι κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους. Κλειστός είναι ο δρόμος από τον Δομοκό μέχρι Μοναστήρι Τρικάλων, αλλά και οι δύο δρόμοι που οδηγούν στα Φάρσαλα.

Έκκληση για βοήθεια κάνουν οι κάτοικοι που βρίσκονται πάνω σε στέγες ή σε υψηλότερα σημεία σε πολλά χωριά στο δήμο Παλαμά καθώς σχεδόν το σύνολο των χωριών του κάμπου της Καρδίτσας είναι κάτω από το νερό.


Δραματικές διασώσεις εγκλωβισμένων

Διασώσεις εγκλωβισμένων ανθρώπων με ελικόπτερα πραγματοποιούνται σε χωριά της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, που δέχθηκαν την επίθεση της κακοκαιρίας «Daniel».

Η προσπάθεια επικεντρώνεται, κυρίως, σε περιοχές του Δήμου Παλαμά, ενώ στο χωριό Αγία Τριάδα υπάρχουν έξι αγνοούμενοι.

Εγκλωβισμένοι υπάρχουν σε πολλά χωριά, όπως στη Μεταμόρφωση, το Βλοχό, το Ριζοβούνι, τη Μαραθέα, τον Κοσκινά, και στην πόλη του Παλαμά, όπου το ύψος του νερού δεν επιτρέπει ακόμα και σε τρακτέρ να προσεγγίσουν τα σπίτια όπου υπάρχουν εγκλωβισμένοι άνθρωποι.

 Ένας αριθμός σπιτιών, κυρίως πλίθινα έχουν γκρεμιστεί, ενώ σε ορισμένα χωριά με δυσκολία διακρίνονται οι στέγες των κατοικιών, καθώς το νερό τα έχει σκεπάσει.

 Στο μεγαλύτερο μέρος της Π.Ε. Καρδίτσας υπάρχουν σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης με συχνές διακοπές ρεύματος.

Οι δυνάμεις επικεντρώνονται σε 9 χωριά σε Τρίκαλα και Καρδίτσα:

Παλαμάς, όπου έχει πλημμυρίσει η κεντρική οδός Πλαστήρα, στην Καρδίτσα

Αστρίτσα στην Καρδίτσα

Μεταμόρφωση στην Καρδίτσα,

Αγία Τριάδα στην Καρδίτσα,

Ιτέα στην Καρδίτσα,

Μακρυχώρι στην Καρδίτσα,

Καλυβάκια στην Καρδίτσα,

Πεδινό στην Καρδίτσα

Μεγάλα Καλύβια στα Τρίκαλα

Σε εξέλιξη επιχειρήσεις διάσωσης


Προς το παρόν βρέχει- αν και όχι με την ίδια ένταση με τις δύο προηγούμενες ημέρες- σε όλη την περιοχή οπότε δεν μπορούν να επιχειρήσουν εύκολα οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Αυτό που περιμένουν, είναι να κοπάσει η ένταση τις επόμενες τρεις με τέσσερις ώρες. Στο μεταξύ όμως, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας είναι σε εξέλιξη οι αεροδιακομιδές, με τα ενάερια μέσα, να έχουν απομακρυνθεί και διασωθεί από Παλαμά, Αγία Τριάδα και Μεταμόρφωση 70 άτομα.


105 άνθρωποι στο Νότιο Πήλιο διασώθηκαν από το τουριστικό σκάφος «Ταρζάν»


Με επιτυχία ολοκληρώθηκε μία μεγάλη επιχείρηση απεγκλωβισμού, δια θαλάσσης, δεκάδων ανθρώπων, λίγο μετά τις 4 το απόγευμα, από τον οικισμό Μικρό του Πλατανιά, στο Νότιο Πήλιο.

Στον οικισμό είχαν αποκλεισθεί από την Τρίτη το πρωί πάνω από 150 άνθρωποι, αφού καταστράφηκε ολοσχερώς ο δρόμος που καταλήγει στο παραθαλάσσιο θέρετρο και οι αποκλεισθέντες ήταν όλοι τουρίστες που έκαναν τις διακοπές τους στην περιοχή.

Ο απεγκλωβισμός όλων των ανθρώπων ήταν αδύνατος από ξηράς και γι’ αυτό ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μιχάλης Μιτζικός, σε συνεννόηση με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου, έστειλαν το τουριστικό σκάφος «Ταρζάν» που κατάφερε να προσεγγίσει την ακτή και να παραλάβει τελικά 105 άτομα, Έλληνες και αλλοδαπούς, που βρίσκονταν σε απελπιστική κατάσταση μετά από 3 ημέρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς νερό και τρόφιμα, καθώς είχαν εξαντληθεί οι προμήθειες των ξενοδοχείων και των πανσιόν.

Μηνύματα από το 112 

Υπενθυμίζεται πως μήνυμα από το 112 εστάλη σε έξι χωριά στην Καρδίτσα. Το μήνυμα απευθύνεται σε όσους είναι σε Αγναντερό, Προάστιο, Πεδινό, Κόρδα, Μαραθέα και Αγία Τριάδα ώστε να απομακρυνθούν από υπόγειους και ισόγειους χώρους.

Επίσης, μήνυμα του 112 για την εκκένωση των περιοχών Κανάβια και Σταυρός Ελάτης Τρικάλων έστειλε η αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας δημιουργείται Κέντρο Επιχειρήσεων στην έδρα της Περιφέρειας στη Λάρισα, για τον καλύτερο συντονισμό όλων των δράσεων σε Μαγνήσια, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Λάρισα, το οποίο θα βρίσκεται σε άμεση συνεργασία και συντονισμό, κεντρικά, με το ΕΣΚΕΔΙΚ της Πολιτικής Προστασίας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης είπε ότι τα εναέρια μέσα είναι έτοιμα να πετάξουν μόλις δοθεί άδεια και τόνισε ότι οι επεμβάσεις προτεραιοποιούνται.

Προβλήματα και σε Εύβοια και Σκιάθο

Στις Ροβιές της Βόρειας Εύβοιας φούσκωσε χείμαρρος με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν αρκετά σπίτια. Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και στο οδικό δίκτυο, με δρόμους που έχουν κλείσει, ενώ τα μηχανήματα προσπαθούν να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία.

Η Σκιάθος που κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, συνεχίζει να μετράει τις πληγές που έφερε η κακοκαιρία “Ντάνιελ”, με τις σκηνές από το νησί των Σποράδων να είναι καθηλωτικές: Πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα, σοβαρές ζημιές σε υποδομές, απεγκλωβισμοί κατοίκων και προβλήματα σε ηλεκτροδότηση και υδροδότηση συνθέτουν την εικόνα της επόμενης μέρας.

Διαβάστε επίσης:

Υπουργείο Υγείας: «Δεν θα υδροδοτηθεί από τις πισίνες το νοσοκομείο του Βόλου»

Δολοφονία στο Blue Horizon: Καρατομήθηκαν ο κεντρικός λιμενάρχης Πειραιά και ο διοικητής του Α΄ Λιμενικού Τμήματος – 4 στο πειθαρχικό

Κακοκαιρία Daniel: Δραματικές στιγμές ζουν οι κάτοικοι σε 9 χωριά σε Καρδίτσα και Τρίκαλα – Ανυπολόγιστες καταστροφές

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 11:44