search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 10:34
MENU CLOSE

Κακοκαιρία Daniel: Το 1 δισ. θα ξεπεράσει το κόστος των καταστροφών στην αγροτική παραγωγή λέει ο Λέκκας (video)

08.09.2023 10:36
lekkas

Στις επιπτώσεις της κακοκαιρίας Daniel αναφέρθηκε ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο ΕΚΠΑ.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ σημείωσε πως «το φαινόμενο αυτό υπερκέρασε κατά πολύ τον “Ιανό”. Στον “Ιανό” είχαμε 400 χιλιοστά βροχής, εδώ έχουμε να κάνουμε σε πολλές περιπτώσεις με πάνω από 700, 800, 900 χιλιοστά βροχής».

Ανέφερε ότι σύμφωνα με μελέτη του ΟΗΕ έως το 2030 θα υπάρχουν 300 εκατομμύρια κλιματικοί πρόσφυγες.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι θα πλημμύριζε η Θεσσαλία: «Καμία δημόσια υπηρεσία δεν μπορούσε να προβλέψει τα όσα έγιναν, απαιτείται η αξιοποίηση εξελιγμένων επιστημονικών γνώσεων, που αυτή τη στιγμή δεν χρησιμοποιούνται».

«Είναι ένα φαινόμενο το οποίο υπερκάλυψε κατά πολύ τους γνωστούς χάρτες πλημμύρας των χιλίων χρόνων (σ.σ η ανώτερη πλημμύρα που έχει καταγραφεί σε διάστημα χιλίων χρόνων) που είχε εκδώσει το υπουργείο το 2019 με οδηγίες από την Ευρωπαϊκή Ενωση», ανέφερε ο κ. Λέκκας, προσθέτοντας πως «μέσα στα τρία-τέσσερα τελευταία χρόνια, έχουμε δύο γεγονότα που ξεπέρασαν τα πλημμυρικά φαινόμενα της χιλιετίας».

Σχετικά με το κόστος των ζημιών, εκτίμησε πως θα ξεπεράσει την εκτίμηση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, υπερβαίνοντας το ένα δισεκατομμύριο ευρώ (κόστος υπερδιπλάσιο εκείνου του «Ιανού»).

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Τουριστικό τρενάκι παρέσυρε πεζό – Σε σοβαρή κατάσταση ο άνδρας

Κακοκαιρία Daniel – Καρδίτσα: Μαζικοί απεγκλωβισμοί πολιτών από Σινούκ στον Βλοχό (videos)

Κακοκαιρία Daniel: 720.000 στρέμματα οι πλημμυρισμένες εκτάσεις στη Θεσσαλία (photo)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 10:26