search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 07:37
MENU CLOSE

ΚΚΕ: Βλέπει παζάρι στα ελληνοτουρκικά πέραν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2298
07-09-2023
08.09.2023 06:03
kke_perissos_1307_1460-820_new

«Παζάρι» για μια μεγάλη γκάμα θεμάτων στα ελληνοτουρκικά βλέπει το ΚΚΕ μετά τη συνάντηση που είχε ο Έλληνας ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης με τον ομόλογό του Χακάν Φιντάν στην Άγκυρα, και η οποία απέδωσε συνάντηση σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη στις 18 Σεπτεμβρίου.

«Οι αναφορές στη “θετική ατζέντα” και το “κλίμα συνεργασίας”, που περίσσεψαν στις δηλώσεις των δύο υπουργών Εξωτερικών», σημειώνει το γραφείο Τύπου σε σχετική ανακοίνωση «δεν μπορούν να κρύψουν το γεγονός ότι στο “τραπέζι” του παζαριού έχει προ πολλού τεθεί μια μεγάλη γκάμα θεμάτων που υπερβαίνουν την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας και ακουμπούν ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων και κυριαρχίας της χώρας μας».

Σύμφωνα με το ΚΚΕ οι δηλώσεις που έγιναν είναι πολύ χαρακτηριστικές: «Αυτό “φωτογραφίζουν”, άλλωστε, και οι αναφορές του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών για “διαφορές στο Αιγαίο οι οποίες συζητήθηκαν”, “δίκαιο διαμοιρασμό στη Ν/Α Μεσόγειο” και “διάλογο άνευ προϋποθέσεων”, στις οποίες δεν υπήρξε καμία απάντηση από τον κ. Γεραπετρίτη, πέρα από γενικόλογες αναφορές στο Διεθνές Δίκαιο».

Το ΚΚΕ θεωρεί πως επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις που εδώ και καιρό καταθέτει για την εξέλιξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου: το κόμμα «εδώ και καιρό έχει προειδοποιήσει για τις αρνητικές διευθετήσεις που προετοιμάζονται υπό ΝΑΤΟϊκή “ομπρέλα”, σε βάρος των δύο λαών και των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, με κριτήριο τη ΝΑΤΟϊκή συνοχή στις συνθήκες – μάλιστα – του συνεχιζόμενου ιμπεριαλιστικού πολέμου και τις μπίζνες των επιχειρηματικών ομίλων που εποφθαλμιούν τον πλούτο της περιοχής. Αυτό είναι και το πραγματικό περιεχόμενο της λεγόμενης “θετικής ατζέντας”».

Κατηγορεί δε την κυβέρνηση για καλλιέργεια εφησυχασμού «με τη συναίνεση και των άλλων κομμάτων του ΝΑΤΟϊκού “τόξου”». Το ΚΚΕ σημειώνει πως οι σχεδιασμοί αυτοί δεν πρέπει να περάσουν, είναι επικίνδυνοι και «αντανακλούν και τη “μεγάλη εικόνα” της όξυνσης των ανταγωνισμών διεθνώς».

Να δοθούν απαντήσεις για τη δολοφονία του 36χρονου

Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά την επικαιρότητα με το περιστατικό στον Πειραιά το βράδυ της Τρίτης, το ΚΚΕ κάνει λόγο για δολοφονία του 36χρονου Αντώνη Καρυώτη και ζητά να αποδοθούν οι ευθύνες στα μέλη του πληρώματος που εμπλέκονται άμεσα, αλλά και να διερευνηθούν σε βάθος το «έγκλημα» και οι συνθήκες που οδήγησαν σε αυτό. Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ κάνει λόγο για «απίστευτες εικόνες της δολοφονίας του 36χρονου στον καταπέλτη του “Blue Horizon”» που «σοκάρουν και “σφίγγουν το στομάχι” σε όποιον θέλει να λέγεται άνθρωπος».

Μιλά για αποκτήνωση και «δείχνει» και ζητά το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και όλες οι αρμόδιες αρχές να δώσουν τις οφειλόμενες απαντήσεις, δηλαδή αν τηρήθηκε από την εταιρεία το πρωτόκολλο και τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας κατά τον απόπλου του πλοίου και αν υπήρχε παρουσία του Λιμενικού. Και ακόμα: «Πώς είναι δυνατόν το πλοίο να αποπλέει και να ταξιδεύει ανενόχλητο για ώρα πριν δοθεί εντολή να επιστρέψει». Αφήνει δε αιχμές για τη στάση του Λιμενικού λέγοντας πως «το τι πραγματικά έγινε αποκαλύφθηκε από τους ίδιους τους επιβάτες του πλοίου, ενώ η αρχική ενημέρωση του Λιμενικού έριχνε επί της ουσίας την ευθύνη στο θύμα».

«Πέρα από τις δεδομένες ευθύνες μελών του πληρώματος που πρέπει να αποδοθούν, το ΚΚΕ απαιτεί να διερευνηθεί σε βάθος το έγκλημα και όλες οι συνθήκες που το προκάλεσαν, ενώ εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια του 36χρονου βιοπαλαιστή από την Κρήτη που έχασε άδικα τη ζωή του» καταλήγει η ανακοίνωση του Περισσού.

Διαβάστε επίσης:

Ελληνοτουρκικά: Στο τραπέζι «άνευ όρων» – Η Αθήνα αποδέχθηκε διμερή και εφ’ όλης της ύλης διάλογο

Η δύσκολη εξίσωση της ΔΕΘ

ΣΥΡΙΖΑ: Σκληρή μάχη για 5 στην κρίσιμη κάλπη της Κυριακής

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 07:28