search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 11:06
MENU CLOSE

Μανιφέστο για τη νέα Κεντροαριστερά

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2298
07-09-2023
08.09.2023 06:01
androylakis-new

Ως το πρώτο μήνυμα του νέου πολιτικού μανιφέστου του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζουν στη Χαριλάου Τρικούπη την ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη στην εκδήλωση για τα 49 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ στο Ζάππειο.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε πολλές φορές στη νέα Κεντροαριστερά θέλοντας να δείξει τους στόχους που βάζει πλέον το κόμμα.

Ποιες αλλαγές στο κόμμα ετοιμάζει ο Ανδρουλάκης με στόχο την ανασύνταξη

Η ολοκλήρωση των αλλαγών και η ανασύνταξη του κόμματος θα κορυφωθεί λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, όταν θα συμπληρωθούν δύο χρόνια από τότε που ο Ανδρουλάκης βρίσκεται στο τιμόνι του Κινήματος.

Η ιδεολογική πλατφόρμα

«Να οικοδομήσουμε τη σύγχρονη, ισχυρή Κεντροαριστερά που έχει ανάγκη ο τόπος, που θα κυβερνήσει τη χώρα. Μια ισχυρή Κεντροαριστερά που θα αντιμετωπίσει το σύστημα εξουσίας της Νέας Δημοκρατίας. Ένα σύστημα εξουσίας που δουλεύει για τους λίγους εις βάρος των πολλών. Αυτό είναι το νήμα της ιστορίας, που σήμερα ξαναπιάνουμε κι εδώ από το Ζάππειο. Εμείς προχωρούμε με τη διαχρονικότητα των αξιών μας. Με ουσιαστική ανανέωση του πολιτικού μας λόγου. Με σύγχρονο πολιτικό προσωπικό. Με σύγχρονο τρόπο επικοινωνίας και βέβαια με ένα νέο πολιτικό ήθος».

Οι νέες πολιτικές κατευθύνσεις του ΠΑΣΟΚ

Με αυτά τα λόγια ο Ανδρουλάκης έδωσε το πρώτο μήνυμα για τις αλλαγές που θα κάνει στο κόμμα του. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ποντικιού», η νέα ιδεολογική πλατφόρμα του έχει τρία κεντρικά σημεία, τα οποία θα ξεδιπλώνονται βήμα – βήμα τόσο στη Βουλή όσο και στην επαφή με την κοινωνία που σχεδιάζει να αποκαταστήσει.

«Αντιδεξιό» μανιφέστο

Συνοπτικά οι σχεδιασμοί του προέδρου του ΠΑΣΟΚ έχουν ως εξής:

Καταπολέμηση των ανισοτήτων, οι οποίες έχουν διογκωθεί. Το ιδεολογικό βάρος θα πέσει κατά της Κεντροδεξιάς του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος, όπως λένε κορυφαία στελέχη, έχει κάνει μεγαλύτερη την κοινωνική ανισότητα τόσο με την αναποτελεσματικότητα στην ακρίβεια όσο και με την απουσία δομών στο κοινωνικό κράτος. Για το ΠΑΣΟΚ στην πρώτη γραμμή βρίσκεται η βιώσιμη και περιφερειακή ανάπτυξη, η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, η ενίσχυση του ΕΣΥ, η ισχυρή δημόσια Παιδεία, η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Δίκαιη παραγωγή πλούτου. Στόχος είναι να φανεί πως το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται ότι θα είναι το κόμμα που θα βρίσκεται δίπλα σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα και θα αγκαλιάζει τις αγωνίες των μη προνομιούχων της εποχής. Όπως λένε συνεργάτες του Ανδρουλάκη, η δίκαιη παραγωγή πλούτου ταυτίζεται με το κράτος δικαίου, τη διάκριση των εξουσιών, το κράτος πρόνοιας καθώς και την πράσινη μετάβαση, η οποία, όπως λένε, αποτελεί πυλώνα κοινωνικής συνοχής.

Πραγματικός μεταρρυθμιστικός λόγος απέναντι στον «ψευδεπίγραφο πολυεπίπεδο εκσυγχρονισμό Μητσοτάκη». Αναμένονται πυκνά «πυρά» κατά ενός τοπικού – όπως το αποκαλούν – συστήματος εξουσίας, όπως είναι το επιτελικό κράτος. Αξίζει να σημειωθεί ότι και σε προηγούμενα ρεπορτάζ είχαμε αναφέρει τις επιθέσεις που κάνει συνεχώς το ΠΑΣΟΚ προς το Μέγαρο Μαξίμου και του επιτελικού κράτους της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Προβληματισμός για την Αυτοδιοίκηση

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που τα μηνύματα από «κρυφές» δημοσκοπήσεις για την Αυτοδιοίκηση δεν είναι αυτά που θα επιθυμούσαν στη Χαριλάου Τρικούπη.

Γνωρίζουν πολύ καλά στο ΠΑΣΟΚ ότι υπάρχει παράδοση στις τοπικές εκλογές, ωστόσο υπαρκτό είναι και το άγχος για το τι ακριβώς θα συμβεί στην κάλπη. Από την άλλη, υπάρχουν φωνές εντός του ΠΑΣΟΚ που υποστηρίζουν πως δεν πρέπει να ληφθούν υπόψη οι δημοσκοπήσεις, καθώς αυτές δεν έπεσαν μέσα ούτε στα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές, ενώ υπογραμμίζουν παράλληλα ότι η εποχή που αυτές διενεργήθηκαν δεν είναι και η καλύτερη, καθώς πολλοί απουσίαζαν σε διακοπές.

Σκοπός του Ανδρουλάκη είναι να ακουστούν παραπάνω οι υποψήφιοι που πήραν το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό μάλιστα απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση για την παρουσίαση του προγράμματος του συνδυασμού για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας «Πράξεις για τη Μακεδονία» με επικεφαλής τον Χρήστο Παπαστεργίου.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδωσε πολιτικό βάρος σε αυτές τις εκλογές καθώς ακόμα μία φορά αναφέρθηκε στη διακυβέρνηση Μητσοτάκη. «Αντί η Αυτοδιοίκηση να υπηρετεί τον ελληνικό λαό, όπως την οραματίστηκε η παράταξή μας ως πυλώνα περιφερειακής ανάπτυξης, είναι το μακρύ χέρι του επιτελικού κράτους του κ. Μητσοτάκη σε όλη την Ελλάδα. Γι’ αυτό σας καλώ να καταψηφίσετε τους υποψήφιους περιφερειάρχες της Νέας Δημοκρατίας. Διότι δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση».

Στην ουσία ο αρχηγός του Κινήματος θέλει να εισπράξει την πρώτη δυσαρέσκεια που μπορεί να έχουν οι πολίτες από τη «γαλάζια» διακυβέρνηση τόσο για τους χειρισμούς στις φωτιές όλο το καλοκαίρι όσο και για την έλλειψη συντονισμού στην κακοκαιρία «Ντάνιελ».

Διαβάστε επίσης:

Ελληνοτουρκικά: Στο τραπέζι «άνευ όρων» – Η Αθήνα αποδέχθηκε διμερή και εφ’ όλης της ύλης διάλογο

Η δύσκολη εξίσωση της ΔΕΘ

ΣΥΡΙΖΑ: Σκληρή μάχη για 5 στην κρίσιμη κάλπη της Κυριακής

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 11:04