search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 18:31
MENU CLOSE

Έφτασε στη Ρωσία ο Κιμ Γιονγκ Ουν – Προειδοποιήσεις από την Ουάσινγκτον για την πώληση όπλων στον Πούτιν

12.09.2023 16:13
kim treno

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν έφτασε στη Ρωσία, για μια εφ’όλης της ύλης συζήτηση με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν – και «κυρίως πιάτο» την πώληση όπλων, εν μέσω προειδοποιήσεων από την Ουάσιγκτον.

Ο Κιμ έφυγε από την Πιονγκγιάνγκ για τη Ρωσία την Κυριακή με το ιδιωτικό του τρένο, ανέφεραν την Τρίτη τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας, συνοδευόμενος από κορυφαίους αξιωματούχους της βιομηχανίας όπλων και του στρατού.

Βίντεο που μετέδωσε η ρωσική κρατική τηλεόραση δείχνει τον Κιμ ντυμένο με κοστούμι να κατεβαίνει χαμογελώντας από το τρένο σ’ ένα κόκκινο χαλί σ’έναν σιδηροδρομικό σταθμό στην ρωσική Άπω Ανατολή όπου τον υποδέχεται μια επίσημη αντιπροσωπεία. Μια στρατιωτική μπάντα που είχε παραταχθεί στην πλατφόρμα του σταθμού άρχισε να παιανίζει λίγο αργότερα.

Το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα ο Όλεγκ Κοζεμιάκο, κυβερνήτης της ανατολικής περιοχής Πριμόρσκι της Ρωσίας, δείχνει τον Κιμ, καθισμένο σε μια μεγάλη λευκή καρέκλα, να συνομιλεί με μια αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Αλεξάντερ Καζλόφ, υπουργό φυσικών πόρων της Ρωσίας.

Ο Κοζεμιάκο δήλωσε ότι η ρωσική αντιπροσωπεία συζήτησε το ενδεχόμενο να δρομολογηθούν εφέτος κοινά τουριστικά προγράμματα και έργα στον τομέα της αγροτικής οικονομίας και εξέφρασε την ελπίδα για εμβάθυνση των οικονομικών δεσμών με την Πιονγιάνγκ.

Ρωσική πηγή με γνώση της ατζέντας των συνομιλιών είπε στο Reuters ότι ο Κιμ έφτασε το πρωί της Τρίτης, αφήνοντας το τρένο για να συναντήσει τοπικούς αξιωματούχους στο Khasan, την κύρια σιδηροδρομική πύλη προς την Άπω Ανατολή της Ρωσίας, πριν συνεχίσει.

Η άφιξη του Κιμ αναφέρθηκε επίσης από τη ρωσική κρατική τηλεόραση, η οποία έδειξε ένα τρένο που φέρεται να μετέφερε τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας να διασχίζει μια γέφυρα.

Ο Κιμ δεν ταξιδεύει συχνά στο εξωτερικό, κάνοντας μόλις επτά ταξίδια μακριά από τη χώρα του και μόλις δύο φορές πέρασε τα διακορεατικά σύνορα στα 12 χρόνια της εξουσίας του. Τέσσερα από αυτά τα ταξίδια ήταν στον κύριο πολιτικό σύμμαχο του, την Κίνα.

«Θα είναι μια πλήρης επίσκεψη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις μεταξύ δύο αντιπροσωπειών και μετά από αυτό, εάν χρειαστεί, οι ηγέτες θα συνεχίσουν την επικοινωνία τους σε τετ α τετ».

Οι συζητήσεις θα μπορούσαν επίσης να περιλαμβάνουν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βόρεια Κορέα αλλά και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που επιβλήθηκαν κατά της Πιονγκγιάνγκ, δήλωσαν Ρώσοι αξιωματούχοι.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι συνομιλίες για τα όπλα μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας προχωρούν ενεργά και ότι ο Κιμ και ο Πούτιν είναι πιθανό να συζητήσουν για την παροχή όπλων στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Δεν έχει επιβεβαιωθεί η τοποθεσία της συνόδου κορυφής, αλλά το τρένο του Κιμ πέρασε τη διασταύρωση για το λιμάνι Βλαδιβοστόκ, όπου ο Πούτιν συμμετείχε σε μια διάσκεψη, και κατευθύνθηκε προς τα βόρεια, ανέφεραν τα πρακτορεία ειδήσεων Kyodo της Ιαπωνίας και τα ΜΜΕ της Νότιας Κορέας, λέγοντας ότι μπορεί να συναντήσει τον Πούτιν, στο κοσμοδρόμιο Vostochny.

Μιλώντας στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ, ο Πούτιν είπε ότι σχεδίαζε να πάει στο κοσμοδρόμιο Vostochny, πάνω από 1.500 χιλιόμετρα βόρεια, αλλά δεν είπε αν σχεδίαζε να συναντήσει τον Κιμ εκεί.

Είπε ότι είχε το δικό του πρόγραμμα επίσκεψης στον σταθμό εκτόξευσης, προσθέτοντας: «Όταν φτάσω εκεί, θα το μάθετε».

Στενή συνεργασία Ρωσίας – Βόρειας Κορέας

Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της έχουν εκφράσει ανησυχία για τις πρόσφατες ενδείξεις στενότερης στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας που διαθέτει πυρηνικά. Θα είναι η δεύτερη σύνοδος κορυφής του Κιμ με τον Πούτιν, τον οποίο συνάντησε το 2019 στο τελευταίο του ταξίδι στο εξωτερικό.

Η Πιονγκγιάνγκ και η Μόσχα έχουν αρνηθεί ότι η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να προμηθεύσει όπλα στη Ρωσία, η οποία έχει ξοδέψει τεράστια αποθέματα σε περισσότερους από 18 μήνες πολέμου.

Ο Πεσκόφ είπε ότι τα εθνικά συμφέροντα της Ρωσίας θα υπαγορεύσουν τις πολιτικές της.

«Κατά την εφαρμογή των σχέσεών μας με τους γείτονές μας, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Κορέας, τα συμφέροντα των δύο χωρών μας είναι σημαντικά για εμάς και όχι οι προειδοποιήσεις από την Ουάσιγκτον», είπε ο Πεσκόφ σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Η σύνθεση της αντιπροσωπείας του Κιμ, συμπεριλαμβανομένων κορυφαίων αξιωματούχων της αμυντικής βιομηχανίας και του στρατού, με την αξιοσημείωτη παρουσία του Διευθυντή του Τμήματος Βιομηχανίας Πυρομαχικών, Τζο Τσουν Ριόνγκ, υποδηλώνει μια βαριά ατζέντα στη συνεργασία της αμυντικής βιομηχανίας, σύμφωνα με αναλυτές.

Ο Κιμ θα μπορούσε να προσφέρει βολές πυροβολικού από το μεγάλο απόθεμα της Βόρειας Κορέας, το οποίο θα μπορούσε να αναπληρώσει τις δυνατότητες της Ρωσίας βραχυπρόθεσμα.

Το γραφείο του προέδρου της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γιολ είπε ότι πολλές χώρες παρακολουθούν με ανησυχία τη σύνοδο κορυφής μεταξύ «της Βόρειας Κορέας, η οποία έχει εγκριθεί από τα Ηνωμένα Έθνη, και της Ρωσίας, η οποία είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Όπως είπε ο πρόεδρος, «ελπίζουμε ότι η Ρωσία θα ενεργήσει υπεύθυνα ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Τη Δευτέρα, η Ουάσιγκτον προέτρεψε την Πιονγκγιάνγκ να τηρήσει την υπόσχεσή της να μην πουλήσει όπλα στη Ρωσία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο της Ουκρανίας, κάτι που θα παραβίαζε τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η Βόρεια Κορέα είναι μια από τις λίγες χώρες που έχουν υποστηρίξει ανοιχτά τη Ρωσία για τη σύγκρουση στην Ουκρανία και ο Πούτιν δεσμεύτηκε την περασμένη εβδομάδα να «επεκτείνει τους διμερείς δεσμούς από όλες τις απόψεις με προγραμματισμένο τρόπο συνενώνοντας τις προσπάθειες».

Σε μια εντυπωσιακή επίδειξη, ο Κιμ έκανε μια προσωπική ξενάγηση σε μια έκθεση όπλων στον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοιγκού όταν επισκέφθηκε την Πιονγκγιάνγκ τον Ιούλιο και ο Σόιγκου χαιρέτησε όταν απαγορευμένοι βαλλιστικοί πύραυλοι πέρασαν σε μια στρατιωτική παρέλαση.

Τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα υπερψήφισαν ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας μέχρι το 2017 που τιμωρούν την Πιονγκγιάνγκ για εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικές δοκιμές.

Διαβάστε επίσης:

Βρέθηκε πίνακας του Βαν Γκογκ, που είχε κλαπεί στο lockdown (photo)

Μαρόκο – σεισμός: Η Ισπανία στέλνει περισσότερα σωστικά συνεργεία

Επιβάτες «πιάστηκαν» να κάνουν σεξ στην τουαλέτα αεροπλάνου (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 18:30