search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 10:19
MENU CLOSE

Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ: Έμφαση στις μεταρρυθμίσεις – Στο στόχαστρο η φοροδιαφυγή, αλλαγές στη Δικαιοσύνη

16.09.2023 22:21
mitsotakis_de8

Ακόμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι υπό το βάρος των καταστροφών λόγω των πυρκαγιών και της κακοκαιρίας Daniel, η ομιλία του στην 87η ΔΕΘ θα ήταν διαφορετική από αυτές των προηγούμενων χρόνων.

Έτσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικεντρώθηκε περισσότερο σε διαρθρωτικές παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις – τόνισε, μάλιστα, ότι «έχω εντολή για μεγάλες μεταρρυθμίσεις και αυτές κάνω» – παρά σε μέτρα που επιδρούν στο… πορτοφόλι των πολιτών. Άλλωστε, όπως ανέφερε και ο ίδιος, ήδη η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει σχεδόν το 50% των προεκλογικών της δεσμεύσεων, μέσω του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομίας που ψηφίστηκε το καλοκαίρι.

Το «ξεπάγωμα» των τριετιών

Πάντως, δεν έλειψαν και οι εξαγγελίες περί αυξήσεων, καθώς ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι από 1/1/2024, δύο χρόνια νωρίτερα απ’ όσο προβλεπόταν, ξεπαγώνουν τριετίες και επιδόματα που είχαν τεθεί σε αναστολή από το 2014 και ότι από το Δεκέμβριο αυξάνεται κατά 8% το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Ωστόσο, ο Κ. Μητσοτάκης έθεσε ένα σαφές και σκληρό δημοσιονομικό πλαίσιο – λαμβάνοντας υπόψη και τη συγκυρία – λέγοντας ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ για φέτος είναι «αδιαπραγμάτευτος», όπερ μεταφράζεται, όπως είχε γράψει και το topontiki.gr, ότι νέα μέτρα ελάφρυνσης δεν προβλέπονται ή αν υπάρξουν, θα είναι απολύτως στοχευμένα.

Έτσι, η ομιλία του πρωθυπουργού επικεντρώθηκε περισσότερο σε θεσμικές αλλαγές που θα προωθήσει το αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνηση. Για παράδειγμα, ο Κ. Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά ότι «ανοίγουμε πόλεμο με τους λίγους δικηγόρους να δικαστές που καθυστερούν την απονομή της δικαιοσύνης» (θέμα για το οποίο πιέζει εδώ και χρόνια και η ΕΕ), προαναγγέλοντας παρεμβάσεις όπως ο περιορισμός αναβολής δίκης στη μία, αλλά και αλλαγές στην εκτέλεση ποινών φυλάκισης, με στόχο την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης.

«Φιλελευθερισμός και φοροδιαφυγή λέξεις αντίθετες»

Ταυτόχρονα, στο στόχαστρο του πρωθυπουργού βρέθηκε με μεγάλη έμφαση το πρόβλημα της φοροδιαφυγής – είπε χαρακτηριστικά ότι «φιλελευθερισμός και φοροδιαφυγή είναι λέξεις αντίθετες» – και ανήγγειλε δέσμη δέκα μέτρων, όπως, π.χ., η κατάργηση της χρήσης μετρητών για τις αγοραπωλησίες ακινήτων. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη βραχυχρόνια μίσθωση, λέγοντας ότι από το νέο έτος ιδιοκτήτες διαμερισμάτων τύπου Airbnb που ενοικιάζουν από τρία και πάνω διαμερίσματα, θα πληρώνουν ΦΠΑ και τέλη όπως και τα ξενοδοχεία. Για το θέμα, κυβερνητικές πηγές επισήμαναν ότι αν δεν παρατηρηθεί βελτίωση στο ζήτημα των ενοικίων, θα υπάρξει σε μελλοντικό χρόνο και νέα πιο αυστηρή παρέμβαση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, στον απόηχο του Daniel, είχε η αναφορά του πρωθυπουργού σε ζητήματα ασφάλισης περιουσιών, καθώς προανήγγειλε την υποχρεωτική ασφάλιση για επιχειρήσεις μεγάλου μεγέθους (το οποίο θα προσδιοριστεί με τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία), αλλά και άνοιγμα της συζήτησης περί ασφάλισης όλων των περιουσιών (π.χ. Κατοικιών), η οποία, όμως, δεν πρόκειται να γίνει στην παρούσα φάση.

Τι είπε για τα έργα της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Όσον αφορά στο ζήτημα της Πολιτικής Προστασίας, αξίζει να σημειωθεί ότι ξεκαθάρισε πως πλέον είναι μονόδρομος οι ένοπλες δυνάμεις να συμμετέχουν ενεργά σε αυτή με ειδικά πρωτόκολλα, προφανώς αναφερόμενος στα όσα έγιναν κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας Daniel, αλλά και τονίζοντας ότι η άμυνα της χώρας λαμβάνει το 3% του ΑΕΠ. Επίσης, έκανε ειδική αναφορά στην αξιολόγηση συνολικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ ειδικά για την κακοκαιρία επισήμανε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας έκανε έργα και παρέπεμψε και στην έρευνα της Δικαιοσύνης για την αποτελεσματικότητά τους.

Στο ίδιο πλαίσιο, ανακοίνωσε την ίδρυση Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, ο οποίος θα υπάγεται από κοινού στα υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών και θα λάβει τεχνική βοήθεια και από το εξωτερικό, κάνοντας λόγο για διαχρονικά λάθη.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ήταν, ας πούμε, το «πρώτο πιάτο», καθώς το μεσημέρι της Κυριακής αναμένεται να δώσει ακόμα περισσότερα στοιχεία σχετικά με τις προθέσεις του στη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης από ΔΕΘ: «”Ξεπαγώνουν” οι τριετίες από Ιανουάριο»

ΣΥΡΙΖΑ: Τα τελευταία μηνύματα και δραστηριότητες των υποψηφίων στο παρά ένα της κάλπης

Παππάς: «Έτοιμος να αναλάβω την ευθύνη αναμέτρησης με τη δεξιά του Μητσοτάκη»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 10:18