search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 15:57
MENU CLOSE

Αναλυτικά οι Τριετίες, το Πράσινο Τέλος και όλα όσα ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ…

17.09.2023 15:47
de8_mitsotakis

Το καλάθι στη φετινή ΔΕΘ ήταν πολύ μικρό…  ωστόσο κράταγε τις τριετίες και τα επιδόματα τα οποία  θα «ξεπαγώσουν» την 1η Ιανουαρίου του 2024!

Μάλιστα ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι ήδη το 50% του προγράμματος της κυβέρνησης στην οικονομία έχει υλοποιηθεί και τόνισε πως «δε θα θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας, με νέες παροχές»!

Συγκεκριμένα επισήμανε ότι

  • κατάργησε τα εμπόδια στην ψήφο των αποδήμων
  •  αύξησε μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και τώρα σειρά έχουν μεγάλες αλλαγές
  • σημείωσε ότι έχουμε τώρα το Ταμείο Ανάκαμψης και την επενδυτική βαθμίδα που η κυβέρνηση πέτυχε.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός αναλυτικά είναι:

– Ξεπάγωμα από 1η Ιανουαρίου 2024 των τριετιών και κάθε επίδομα προϋπηρεσίας που βρίσκονταν σε αναστολή απ’ το 2012
– Αύξηση των αμοιβών στο Δημόσιο από 01/01/2024 κατά 10,5%. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν 660.000 υπάλληλοι αποκτούν έναν πρόσθετο μισθό τον χρόνο
– Σε 1.340.000 δηλώσεις το αφορολόγητο αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για παιδιά
– Σε 200.000 πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ μηδενίζεται η συμμετοχή στα φάρμακα
– Νέα μέτρα με στόχο τη διατήρηση σταθερών και μειωμένων τιμών σε βασικά προϊόντα
– Συνέχιση του market pass έως το τέλος του έτους στη Θεσσαλία και στον Έβρο
– Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Απρίλιο
– Αύξηση κατά 8% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος από τον Δεκέμβριο
– Καταβολή έκτακτης αρωγής σε όσους δεν θα πάρουν τη  «προσωπική διαφορά», με έμφαση στους χαμηλοσυνταξιούχους
– Νέα ετήσια αύξηση στους συνταξιούχους τον Ιανουάριο
– Επιστροφή του Ειδικού Φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο
– Συνέχιση του Επιδόματος Θέρμανσης, με έμφαση στις οικογένειες με παιδιά
– Συμπληρωματική πρόνοια για το ρεύμα, για τους πιο ευάλωτους καταναλωτές
– Καταβολή μόνο μίας εισφοράς 10% επί των πρόσθετων αμοιβών από τους συνταξιούχους που εργάζονται, αντί της σημερινής επιβάρυνσης των αποδοχών τους κατά 30%
– Εξυγίανση και ενίσχυση του ανταγωνισμού των πιστωτικών ιδρυμάτων, ανάδειξη και νεου τραπεζικού πυλώνα και παροχή δανείων και από μη τραπεζικούς φορείς
– Κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των κρατικών ομολόγων ως μία νέα εναλλακτική επιλογή αποταμίευσης
– Μείωση στο μισό του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών
– Ανάδειξη της υπηρεσίας IRIS, με την οποία ποσά έως 500 ευρώ ημερησίως διακινούνται χωρίς τραπεζική προμήθεια

Συντάξεις

Ειδικότερα οι αυξήσεις στις συντάξεις, από Γενάρη, θα γίνουν με βάση τη φόρμουλα «ανάπτυξη – πληθωρισμός» και θα είναι λίγο πάνω από το 3,5%. Θα αφορούν 2.500.000 συνταξιούχους. Ωστόσο, το τελικό ύψος της αύξησης θα καθοριστεί και από τη δημοσιονομική συγκυρία, δεδομένων των καταστροφών από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες, αλλά και το κόστος ενέργειας και προϊόντων κατά την διάρκεια του χειμώνα.

 Φόρος για κλίμα και ασφάλιση ακινήτων

Επιβεβαίωσε το νέο φόρο για το κλίμα με πρόσχημα τις φυσικές καταστροφές. Ο πράσινος φόρος θα επιβαρύνει τη διαμονή σε ξενοδοχεία- ενοικιαζόμενα δωμάτια και υπολογίζεται ότι θα συνεισφέρει 300 εκατ. ευρώ, τα οποία θα προστεθούν στον υφιστάμενο ετήσιο κουμπαρά των 300 εκατ. ευρώ για Κρατική Αρωγή, που ενσωματώνει το ΠΔΕ.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού, ο φόρος αυτός θα αυξηθεί από 1 ως 6 ευρώ, κυρίως στα πολυτελή ξενοδοχεία και απομένουν οι διευκρινίσεις για το τι ακριβώς θα ισχύσει από την Πρωτοχρονιά του 2024.

Επιβεβαίωσε επίσης την υποχρεωτική ασφάλιση για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, για φυσικές καταστροφές. Προχωρά και η αναδιάρθρωση της ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής … Όσοι πάντως ασφαλίζουν τα ακίνητα τους θα έχουν έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ, στο πλαίσιο συστήματος κινήτρων και αντικινήτρων που θα ενθαρρύνουν την ασφάλιση.

Διπλασιάζει ακόμη από το 2024 το Αποθεματικό για Φυσικές Καταστροφές από τα 300 στα 600 εκατομμύρια ευρώ. Το πρόσθετο ποσό θα προέλθει από αύξηση του φόρου ημερήσιας διαμονής από 1 έως 6 ευρώ, ιδίως σε πολυτελή ξενοδοχεία

Φοροδιαφυγή

Για τους φοροφυγάδες είπε ότι θα ανακοινωθούν 10 μέτρα, όπως η σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και η κατάργηση των μετρητών στις αγοραπωλησίες ακινήτων.

Ειδικότερα, ανακοίνωσε:

– Έως την άνοιξη του 2024 οι ταμειακές μηχανές 450.000 επιχειρήσεων θα διασυνδεθούν με τα POS

– Επέκταση ηλεκτρονικών πληρωμών σε όλη τη λιανική αγορά

– Υποχρεωτικά ηλεκτρονικές πληρωμές και στις αγοραπωλησίες ακινήτων, όπου καταργούνται οριστικά τα μετρητά

– Δρομολογούνται τα ψηφιακά τιμολόγια και τα ηλεκτρονικά βιβλία

– Ενεργοποίηση, από τον Ιανουάριο, του Ψηφιακού Δελτίου Αποστολής. Όλα τα στοιχεία του ηλεκτρονικού εμπορίου θα πρέπει να διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ

– Τα περισσότερα προνοιακά επιδόματα θα πληρώνονται μόνο μέσω πιστωτικών καρτών

– Πρόστιμο διπλάσιο του ύψους τους για συναλλαγές άνω των 500 ευρώ με μετρητά

Τριετίες

Σχετικά με το «ξεπάγωμα» των τριετιών από την 1η Ιανουαρίου 2024 και κάθε επιδόματος προϋπηρεσίας που βρισκόταν σε αναστολή από το 2012… σημειώνεται  ότι οι νέοι εργαζόμενοι θα πρέπει να περιμένουν μέχρι το… 2027 για να λάβουν την αύξηση, και αυτό γιατί δεν «μετράνε» τα χρόνια εργασίας μεταξύ 2012 και 2023.

Έτσι οι εργαζόμενοι χάνουν, τουλάχιστον, 11 χρόνια αφού το μέτρο δεν έχει αναδρομική ισχύ αλλά ούτε και αξίωση αναδρομικής ισχύος.

Την ίδια ώρα όσοι εργαζόμενοι είδαν αυξήσεις στους μισθούς ενδιαμέσως από το 2012 έως το 2023, και υπερβαίνουν τα σημερινά ισχύοντα είτε στον κατώτατο είτε σε αυτά που ορίζονται στις ΣΣΕ τότε συμψηφίζονται με τα καταβαλλόμενα.

Δηλαδή ο κατώτατος μισθός που θα πάει γύρω στα 830 ευρώ και στο ενδιάμεσο έχει δοθεί αύξηση στον εργαζόμενο, τότε ο εργοδότης θα προσμετρήσει αυτή την αύξηση στο ποσοστό που θα προκύψει από το δικαίωμα της τριετίας.

Το αποτέλεσμα είναι ότι εάν ένας εργαζόμενος έχει πάρει αύξηση 10% δεν θα δει στο μισθό του αύξηση 10% και από την προσμέτρηση της τριετίας. 

Ειδικότερα παντως  σύμφωνα με αυτά που ανακοινώθηκαν η προσμέτρηση ανοίγει από 1.1.24 και αφορά όλων των ειδών τις προσαυξήσεις της προϋπηρεσίας, δηλαδή 3ετιες στον κατώτατο ή 3ετιες, 5ετιες ή άλλες κλίμακες που ορίζονται σε ενεργές συλλογικές συμβάσεις και συγκεκριμένα:

Εργαζόμενοι μετά τις 14.2.2012

Θα αρχίσουν να χτίζουν το δικαίωμα επιδόματος για πρώτη φορά. Ένας εργαζόμενος που σήμερα αμείβεται με τον κατώτατο από 1.1.24 θα τρέχει ο χρόνος του και θα δικαιούται αναλόγως την προϋπηρεσία του 10% ανά τριετία Δηλαδή 780 ευρώ για 0 ως 3 χρόνια, 858 ευρώ για 3 έως 6 χρόνια, 936 ευρώ για 6 έως 9 χρόνια και 1.014 με πάνω από 9 έτη.

Εργαζόμενοι πριν την 14.2.2012

-Εργαζόμενος με πρόσληψη προ του 2012 και προϋπηρεσία 2 χρόνων: Το δικαίωμα ωρίμανσης της 1ης τριετίας ενεργοποιείται 1.1.24 και καθίσταται πληρωτέο με τη συμπλήρωση τριετίας την 1.1.25 με αύξηση 10% επί του τότε ισχύοντος βασικού μισθού (π.χ. με σημερινές τιμές 780+780×0,1=858)

-Εργαζόμενος με πρόσληψη προ του 2012 και προϋπηρεσία 5 χρόνων: Το δικαίωμα ωρίμανσης της 2ης τριετίας ενεργοποιείται 1.1.24 και καθίσταται πληρωτέο με τη συμπλήρωση εξαετίας την 1.1.25 με αύξηση 20% επί του τότε ισχύοντος βασικού μισθού (π.χ. με σημερινές τιμές 780+780x 0,2=936).

Διαβάστε επίσης:

e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών από για την περίοδο 18-22 Σεπτεμβρίου

Πλειστηριασμοί των πάντων πλην της πρώτης κατοικίας

Market Pass: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα – Ποιοι πρέπει να κάνουν νέα αίτηση 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 15:56