search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 07:46
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Κι όμως υπήρξε γκάλοπ που προέβλεψε τα αποτελέσματα – Τι κατέγραψε η Realpolls 6 μέρες πριν τις εκλογές

19.09.2023 11:49
kasselakis_axtsioglou

Κατά ένα περίεργο τρόπο, που δείχνει ακατανόητος με βάση τη σωρεία των γκάλοπ για την εκλογή προέδρου στο ΠΑΣΟΚ, πριν σχεδόν δύο χρόνια, οι μεγάλες εταιρίες ερευνών κοινής γνώμης, απέφυγαν όπως ο διάβολος το λιβάνι να κάνουν δημοσκοπήσεις για την ανάλογη αναμέτρηση στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η επίκληση του επιχειρήματος ότι το δείγμα που μπορεί να συγκεντρωθεί είναι μικρό, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ περιορίστηκε κάτω από 18% στις πρόσφατες εκλογές είναι έωλο, καθώς το ΠΑΣΟΚ εκείνη την περίοδο είχε 8% και άρα ήταν ακόμα πιο δύσκολη τότε η αντίστοιχη διαδικασία.

Πιθανόν, το γεγονός ότι τότε είχαν πέσει σχεδόν όλες οι εταιρίες έξω, προβλέποντας ότι θα κερδίσει ο Ανδρέας Λοβέρδος, τώρα επέλεξαν να φυσήξουν το γιαούρτι και να μην εκτεθούν.

Μία εξαίρεση αποτέλεσε η Metron Analysis που δημοσιοποίησε γκάλοπ την Παρασκευή πριν τον πρώτο γύρο των εκλογών.

Προέβλεψε ότι η Έφη Αχτσιόγλου κερδίζει στο ευρύ κοινό – αλλά ποιο ακριβώς κοινό; – κι ότι στο δείγμα των ανθρώπων που δήλωναν ότι θα πάνε σίγουρα να ψηφίσουν, ο Στέφανος Κασσελάκης προηγούνταν με περίπου 8 μονάδες διαφορά. Αυτό το τελευταίο είναι γεγονός ότι αποδείχθηκε εύστοχη πρόγνωση, αλλά το ότι ήταν σε δείγμα 167 ανθρώπων, εκ των οποίων οι 100 δήλωναν ότι θα πάνε να ψηφίσουν δημιούργησε σε πολλές πλευρές επιφυλάξεις – θεωρείται γενικά μικρό δείγμα για ασφαλή συμπεράσματα σε τέτοιες ειδικές συνθήκες.

Ωστόσο, λίγες μέρες νωρίτερα και συγκεκριμένα τη Δευτέρα πριν τις εκλογές, το topontiki.gr είχε δημοσιεύσει κείμενο με τίτλο «έρχεται γκάλοπ για τη διαδοχή – τι ανατροπές και εκπλήξεις δείχνει, ποιο δίδυμο προηγείται καθαρά».

Και μία μέρα μετά όντως δημοσιεύτηκε (στο militaire.gr) η δημοσκόπηση της εταιρίας Realpolls, στηριζόμενη σε ένα δείγμα 1672 ανθρώπων, που δήλωναν «σίγουρα» και «μάλλον ναι», στο ερώτημα εάν θα πήγαιναν στις κάλπες. Ήταν δηλαδή ένα εξαιρετικά μεγάλο και όπως αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος ασφαλές δείγμα για να έχει κανείς την εικόνα των πραγμάτων. Και των όσων θα έβγαζαν οι κάλπες λίγες μέρες μετά.

Παρότι σχετικά άγνωστη η Realpolls, είχε τολμήσει να ακολουθήσει μία επίπονη μέθοδο και να διεξάγει μία ενδελεχή έρευνα ακριβώς εκεί που έπρεπε: στο δυνητικό εκλογικό σώμα, με ισχυρές ασφαλιστικές δικλείδες όμως.

Το γκάλοπ έδινε προβάδισμα στον Στέφανο Κασσελάκη 8,1%, προβλέποντας ουσιαστικά τη διαφορά που κατέγραψαν οι εκλογές (8,7%).

Τα ποσοστά ήταν λίγο χαμηλότερα από αυτά που έδωσαν οι κάλπες, καθώς φαίνεται ότι τις τελευταίες ημέρες υπήρξε συσπείρωση στους δύο ισχυρότερους παίκτες, αλλά και πάλι με ανάλογο τρόπο.

Ο κ. Κασσελάκης κατέγραφε τότε ποσοστό 42,1% (κατώτερο 31,9% και ανώτερο 37,9%) και η Έφη Αχτσιόγλου 34,2% (χαμηλότερο όριο 40,6%, υψηλότερο 46,7%). Πήραν και οι δύο περίπου δύο μονάδες πάνω και πάλι όμως εντός των ορίων της πρόβλεψης, με βάση τα κατώτερα και ανώτερα όρια, που προσδιορίζονται από το περιθώριο στατιστικού λάθους.

Η Realpolls πέτυχε και τις επιδόσεις των άλλων τριών υποψήφιων προέδρων:   

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος καταγραφόταν μεταξύ 8,4% και 12,4% και πέτυχε 8,93%.

Ο Νίκος Παππάς καταγραφόταν ανάμεσα στο 8,5% και το 11,8% και τελικά έλαβε 8,68%.

Ο Στέφανος Τζουμάκας κινούνταν ανάμεσα στο 0,5% και στο 1,3%. Έλαβε το ανώτερο, 1,3%.

Λογικά, η αμφισβήτηση που διατυπώνουν κάποιοι ότι η εταιρία δεν είναι εγγεγραμμένη στο ΣΕΔΕΑ, δεν έχει καμία αξία με δεδομένο πλέον το εύστοχο των προβλέψεών της για τις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ.

Η δε κριτική από άλλες πλευρές ότι η έρευνα «έγινε με τη μέθοδο μηνυμάτων σε κινητά τηλέφωνα, επομένως, υπάρχει διπλό ζήτημα αξιοπιστίας», δεν μπορεί καν να σταθεί, καθότι τα κινητά τηλέφωνα δεν μπορεί να θεωρηθούν λιγότερο αξιόπιστα από τα σταθερά.

Διαβάστε επίσης:

Market Pass: Είχαν αποφασίσει να το «κόψουν» πριν τις καταστροφές στη Θεσσαλία

Το δώρο του Αλβανού Υπουργού Δημόσιας Τάξης στον Γιάννη Οικονόμου (Video)

ΠΑΣΟΚ: Ποιοι το «ενέπλεξαν» με την νίκη Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ –  Τι απαντούν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 07:45