search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 12:54
MENU CLOSE

Metron Analysis για ΣΥΡΙΖΑ: Προβάδισμα στον Κασσελάκη με 8 μονάδες δίνουν όσοι λένε πως θα ψηφίσουν – Ντέρμπι με Αχτσιόγλου στον β’ γύρο

14.09.2023 20:40
syriza

«Ντέρμπι» δείχνει τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ η δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega καθώς η Έφη Αχτσιόγλου και ο Στέφανος Κασσελάκης είναι το δίδυμο που προηγείται μακράν των υπόλοιπων 3 υποψηφίων και μπαίνει στο δεύτερο γύρο.

Έκπληξη αποτελεί το γεγονός ότι σε εκείνους που δηλώνουν πως θα πάνε να ψηφίσουν στις εκλογές την Κυριακή προηγείται ο Στέφανος Κασσελάκης με 8 μονάδες δηλαδή με 39% έναντι 31% που συγκεντρώνει η Έφη Αχτσιόγλου. Στο ερώτημα για τον δεύτερο γύρο ο οποίος είναι πολύ πιθανό να διεξαχθεί και πάλι ο Στέφανος Κασσελάκης καταγράφει ένα οριακό προβάδισμα σε εκείνους που δηλώνουν ότι θα πάνε να ψηφίσουν με 45% έναντι 44% της Έφης Αχτσιόγλου.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε δείγμα 1.001 ερωτώμενων το διάστημα 11.9 – 13.9. Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ αντιστοιχούν σε 134 ερωτώμενους κ αυτοί που «μάλλον» θα πάνε να ψηφίσουν 164.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την «προτίμηση»για τον πρόεδρο η ψαλίδα κλείνει όσο το δείγμα στενεύει και διαψεύδεται μια εντύπωση που υπήρχε πως ο Στέφανος Κασσελάκης τα πάει καλύτερα στο ευρύ κοινό.

Ετσι όσον αφορά την κάλπη της 17ης Σεπτεμβρίου:

-Στο σύνολο του δείγματος, που περιλαμβάνει και τους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων, η Έφη Αχτσιόγλου έχει σαφές προβάδισμα με 35% έναντι 19% του Στέφανου Κασσελάκη και 12% του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ενώ ακολουθούν ο Νίκος Παππάς με 4% και ο Στέφανος Τζουμάκας με 3%.

-Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ προηγείται η Έφη Αχτσιόγλου με 41%, όμως ο Στέφανος Κασσελάκης έχει 35%, και ακολουθούν ο Νίκος Παππάς με 8%, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με 7% και ο Στέφανος Τζουμάκας με 1%.

-σε αυτούς που δηλώνουν ότι θα πάνε να ψηφίσουν προηγείται ο Στέφανος Κασσελάκης με 39%, ακολουθεί η Έφη Αχτσιόγλου με 31%, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με 13%, ο Στέφανος Τζουμάκας με 3% και ο Νίκος Παππάς με 3%.

Στον δεύτερο γύρο, εφόσον αυτός υπάρξει:

-Στο σύνολο του δείγματος έχει προβάδισμα η Έφη Αχτσιόγλου με 52% έναντι του 26% που συγκεντρώνει ο Στέφανος Κασσελάκης.

-Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ η Έφη Αχτσιόγλου συγκεντρώνει το 52% έναντι του 39% που συγκεντρώνει ο Στέφανος Κασσελάκης.

-Σε αυτούς που σίγουρα/πιθανόν θα πάνε να ψηφίσουν καταγράφεται οριακό προβάδισμα του Στέφανου Κασσελάκη με 45% έναντι της Έφη Αχτσιόγλου που συγκεντρώνει το 44% των προτιμήσεων.

Η Έφη Αχτσιόγλου η οποία έρχεται πρώτη στην παράσταση νίκης σε όλα τα κοινά που έχουν μετρηθεί (γενικό κοινό, ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ και όσοι δηλώνουν ότι θα πάνε να ψηφίσουν) θεωρείται πιο ενωτική (σε όλα τα κοινά), ενώ κατά το γενικό κοινό και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να βελτιώσει την εικόνα και τον λόγο του κόμματος και μπορεί να αντιμετωπίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Γενικότερα, δείχνει να εκλαμβάνεται από το ευρύ κοινό ως μια πιο υποψηφιότητα που μπορεί να συγκρατήσει τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογική ήττα.

Ωστόσο ο Στέφανος Κασσελάκης, που καταγράφει χαμηλό σκορ στο ερώτημα περί του πιο ενωτικού υποψηφίου, θεωρείται ότι μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά του κόμματος και να νικήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ειδικά, σε αυτούς που θα πάνε να ψηφίσουν και στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση δείχνει να είναι μια υποψηφιότητα που θεωρείται από το στενό ακροατήριο ως πιο ανταγωνιστική στον σημερινό πρωθυπουργό.

Οι Νίκος Παππάς και Στέφανος Τζουμάκας, καταγράφουν χαμηλά ποσοστά, ενώ καλύτερα τα πηγαίνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος το κοινό του οποίου μπορεί να αποτελέσει μια δεξαμενή για την κ. Αχτσιόγλου στον δεύτερο γύρο.

Δημοτικότητα

Σε ό,τι αφορά τα ποιοτικά στοιχεία σε δείκτες όπως η δημοτικότητα δηλαδή τις θετικές γνώμες που συγκεντρώνουν η Έφη Αχτσιόγλου προηγείται στο κοινό αυτών που θα πάνε να ψηφίσουν με 66% έναντι 62% του Στέφανου Κασσελάκη, με τρίτο στην σειρά τον Ευκλείδη Τσακαλώτο με 48%. Ειδικότερα:

Η Έφη Αχτσιόγλου προηγείται στο γενικό κοινό με 48%, στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ έχει  72% και σε αυτούς που θα πάνε να ψηφίσουν οι θετικές γνώμες είναι στο 66%.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει 35% στο γενικό κοινό, 53% στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και 48% σε αυτούς που θα πάνε να ψηφίσουν.

Ο Στέφανος Κασσελάκης καταγράφει 29% στο γενικό κοινό, 58% στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και 62% αυτούς που θα πάνε να ψηφίσουν.

Ο Νίκος Παππάς έχει 18% στο γενικό κοινό, 46% στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και 41% σε αυτούς που θα πάνε να ψηφίσουν

Ο Στέφανος Τζουμάκας, συγκεντρώνει 12% στο γενικό κοινό, 18 στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και 23% σε αυτούς που θα πάνε να ψηφίσουν.

Παράσταση νίκης

-Στο σύνολο των ερωτηθέντων το 44% εκτιμά ότι θα κερδίσει η Έφη Αχτσιόγλου και το 23% ο Στέφανος Κασσελάκης,

-Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το 49% θεωρεί ότι θα κερδίσει η Έφη Αχτσιόγλου και το 30% ο Στέφανος Κασσελάκης

-Σε αυτούς που θα συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία το 37% βλέπει νίκη Αχτσιόγλου και το 33% νίκη Κασσελάκη.

Ποιος μπορεί είναι πιο ενωτικός

-Στο σύνολο του δείγματος η Έφη Αχτσιόγλου προηγείται με 33% έναντι 13% του Στέφανου Κασσελάκη και 12% του Ευκλείδη Τσακαλώτου

-Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ η Έφη Αχτσιόγλου θεωρείται πιο ενωτική για το 42%, ο Στέφανος Κασσελάκης για το 28% και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για το 9%

Σε αυτούς που θα πάνε να ψηφίσουν και πάλι προηγείται η Έφη Αχτσιόγλου (αν και η ψαλίδα κλείνει) με 35%, ακολουθεί ο Στ. Κασσελάκης με 26% και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με 14%.

Στο ερώτημα ποιος υποψήφιος μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ:

-Στο γενικό κοινό προηγείται η Έφη Αχτσιόγλου με 29%, ακολουθεί ο Στέφανος Κασσελάκης με 22% και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με 9%

-Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ προηγείται ο Στέφανος Κασσελάκης με 39% έναντι 37% η Έφη Αχτσιόγλου (οι υπόλοιποι υποψήφιο καταγράφουν μονοψήφια ποσοστά)

-Σε αυτούς που θα πάνε να ψηφίσουν ο Στέφανος Κασσελάκης προηγείται με 43% έναντι 29% που καταγράφει η Έφη Αχτσιόγλου και 14% ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Στο ερώτημα ποιος θα μπορούσε να κερδίσει στο μέλλον τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι ερωτώμενοι απαντούν ως εξής:

-Στο γενικό κοινό εκτιμούν κατά 21% ότι μπορεί να νικήσει τον Μητσοτάκη η Έφη Αχτσιόγλου έναντι 18% που πιστεύουν ότι μπορεί να τον νικήσει ο Στέφανος Κασσελάκης

Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ προηγείται ο Στέφανος Κασσελάκης με 40% έναντι 33% που εκτιμά ότι η Έφη Αχτσιόγλου μπορεί να νικήσει τον κ. Μητσοτάκη

Σε αυτούς που θα πάνε να ψηφίσουν και πάλι προηγείται ο Στέφανος Κασσελάκης με 40% έναντι 29% που συγκεντρώνει η Έφη Αχτσιόγλου.

Διαβάστε επίσης:

Βουλή: Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση κατά του εργασιακού νομοσχεδίου

Καρδίτσα: Ο αντιπεριφερειάρχης παραδέχεται ότι τελικά έδωσε έγκριση για να σπάσει το ανάχωμα στον Καλέντζη

Ιωάννινα: Ανακοπή και σηπτικό σοκ δείχνουν τα πρώτα στοιχεία για τον θάνατο της 20χρονης φοιτήτριας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 12:54