search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 04:17
MENU CLOSE

Ταπραντζής (Avis): «Μπλόκο» στην ηλεκτροκίνηση λόγω εξάντλησης πόρων στο «Κινούμαι Ηλεκτρικά» – Πώς προχωράει το πλάνο επενδύσεων 1 δισ. ευρώ

19.09.2023 14:30
avis_taprantzis_1909_1460_820_new
credit: pixabay

Μπλοκαρισμένο είναι το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» στο 2ο εξάμηνο του 2023 καθώς οι πόροι που είχαν προϋπολογιστεί για το σύνολο του έτους εξαντλήθηκαν μέσα στο καλοκαίρι.

Αποτέλεσμα είναι να μην προχωρούν οι επενδύσεις στην ηλεκτροκίνηση μετά το καλοκαίρι καθώς πρέπει να απελευθερωθούν νέα κεφάλαια του προγράμματος.

Αυτό ανέφερε ο CEO της Avis Ανδρέας Ταπραντζής στο πλαίσιο του 6ου Συνεδρίου ITC Forum.

Σε ότι αφορά το 5ετές πλάνο επενδύσεων που τρέχει η Avis ύψους 1 δισ. ευρώ για την αγορά οχημάτων ο επικεφαλής της εταιρείας ανέφερε ότι βρίσκεται πιο μπροστά από ότι είχε αρχικά υπολογιστεί καθώς μόνο μέσα στο 2023 έχουν αγοραστεί 10.000 καινούρια οχήματα αξίας περίπου 350 εκατ. ευρώ σε σύνολο 55.000 οχημάτων. Το 40% από αυτά τα νέα οχήματα είναι «πράσινα» και τα μισά από αυτά αμιγώς ηλεκτρικά.

Για τις προοπτικές ανάπτυξης που έχει το leasing στη χώρα μας ο κ. Ταπραντζής τόνισε ότι αν και αναπτύσσεται ήδη με έντονους ρυθμούς υπάρχουν ακόμα πολύ μεγάλα περιθώρια καθώς ενώ στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες τα 8 στα 10 οχήματα είναι leasing στην Ελλάδα έχουμε μόνο 4 στα 10.

Ως ένα χαρακτηριστικό που έχει η ελληνική αγορά leasing και πρέπει να βελτιωθεί, ειδικά σε ότι αφορά τη βραχυχρόνια μίσθωση, είναι η έντονη εποχικότητα.

«Μέσα σε 2,5 μήνες του καλοκαιριού γίνεται το 60% της δραστηριότητας στην βραχυχρόνια μίσθωση οχημάτων», είπε χαρακτηριστικά.

Εκτός από το ζήτημα των πόρων του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά» που έχουν εξαντληθεί και της έντονης εποχικότητας, ο κ. Ταπραντζής αναφέρθηκε και στο ζήτημα των επενδύσεων σε υποδομές που πρέπει να υλοποιηθούν για να μπορέσει αναπτυχθεί η ηλεκτροκίνηση.

Και όπως ο ίδιος είπε δεν αναφέρεται μόνο στους φορτιστές οι οποίοι είναι κάτι σχετικά εύκολο να εγκατασταθούν σε πολλά σημεία, αλλά στην επάρκεια του υφιστάμενου συστήματος να μπορέσει να παράξει την ενέργεια που απαιτείται για να κινηθούν όλα αυτά τα οχήματα.

Δηλαδή ακόμα και αν αύριο όλοι αγόραζαν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο το υφιστάμενο σύστημα δεν θα μπορούσε να «σηκώσει» τις ανάγκες που θα είχαν σε ηλεκτρική ενέργεια. «Θα χρειαστούμε δεκαετίες για να αντικατασταθούν τα 3,5 εκατ. οχήματα που υπάρχουν στην Ελλάδα σε αμιγώς ηλεκτρικά», τόνισε.

Διαβάστε επίσης:

Ποιοι ξένοι αγοράζουν τα περισσότερα σπίτια στην Ελλάδα – Οι προτιμήσεις σε βόρεια – νότια Ελλάδα και Ιόνιο

Lamda Development: Πώς θα γίνει η απόσχιση των Malls και η εισαγωγή στο ΧΑ – Τα σχέδια για τις μαρίνες

ΔΕΗ: Ανέλαβε έργο 1 δισ. ευρώ στη Βόρεια Μακεδονία σε συνεργασία με την Archirodon

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 02:44