search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 05:31
MENU CLOSE

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Συμφωνήθηκε εκεχειρία – Ανησυχίες του Γερεβάν για σχέδιο εθνοκάθαρσης (video)

20.09.2023 13:16
nagorno-karabakh_2009_1920-1080_new
credit: AP

Συμφωνήθηκε εκεχειρία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπως μεταδίδει το δίκτυο Sputnik Armenia, αλλά οι όροι για την κατάπαυση του πυρός – σύμφωνα τουλάχιστον με τις πρώτες πληροφορίες είναι ταπεινωτικοί για τους Αρμένιους και μπορεί να αποτελέσουν θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων στο Γερεβάν.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι Αρμένιοι του ορεινού θύλακα στον Καύκασο αποδέχτηκαν το αίτημα του Αζερμπαϊτζάν να σταματήσουν να πολεμούν και να αφοπλιστούν και συμφώνησαν στη διάλυση και τον πλήρη αφοπλισμό του στρατού του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Στη διάρκεια της αζερικής επίθεσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ σκοτώθηκαν περίπου 100 άνθρωποι και εκατοντάδες τραυματίστηκαν.

Το Αζερμπαϊτζάν διακήρυξε από την πρώτη στιγμή ότι η επιχείρηση δεν θα σταματήσει μέχρι να παραδοθούν οι Αρμένιοι του Καραμπάχ. Η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός προφανώς ικανοποιεί το Μπακού, αλλά στο Γερεβάν μπορεί να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου για τον πρωθυπουργό.

Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι «εξουδετερώθηκε» στρατιωτικός εξοπλισμός των αρμενικών ενόπλων δυνάμεων που βρισκόταν στον θύλακο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, μεταξύ αυτών στρατιωτικά οχήματα, μονάδες πυροβολικού και αντιαεροπορικά. Οι Αζέροι υποστηρίζουν ότι πλήττουν μόνο νόμιμους στρατιωτικούς στόχους για να εξουδετερωθούν υψηλής ακρίβειας όπλα που έχουν οι Αρμένιοι.

Οι φόβοι για σχέδιο εθνοκάθαρσης

Το Αζερμπαϊτζάν απαντώντας στις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας, διεμήνυσε ότι είναι έτοιμο για συνομιλίες, αλλά υπό τον όρο ότι «οι παράνομες μονάδες του αρμενικού στρατού θα υψώσουν λευκή σημαία» και θα διαλυθεί «το παράνομο καθεστώς» που υποστηρίζουν στον θύλακο, δηλαδή η κυβέρνηση των Αρμενίων του Καραμπάχ. Αλλά με δεδομένο ότι οι Αρμένιοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ υποχρεώνονται σε αφοπλισμό, για να επιτευχθεί η εκεχειρία, εκφράζονται πλέον ανησυχίες ότι ανοίγει ο δρόμος για την εθνοκάθαρση της περιοχής, δηλαδή την εκδίωξη των Αρμενίων από το Ναγκόρνο Καραμπάχ και την κατάληψη της περιοχής από τους Αζέρους και μάλιστα χωρίς αντίσταση.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν κατηγόρησε το Αζερμπαϊτζάν ότι η χερσαία επιχείρηση έχει στόχο την εθνοκάθαρση της περιοχής, δηλαδή την βίαιη εκδίωξη του αρμενικού πληθυσμού από τα εδάφη του. Η επίθεση των Αζέρων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ έχει πυροδοτήσει πολιτική κρίση στην Αρμενία, με εκατοντάδες άτομα να διαδηλώνουν έξω από το κοινοβούλιο και να ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού Πασινιάν, τον οποίον χαρακτηρίζουν προδότη.

Διαβάστε επίσης:

Έλον Μασκ: Εξασφάλισε το «πράσινο φως» για πειραματική εμφύτευση τσιπ στον εγκέφαλο ασθενών με τετραπληγία

Έξι Παλαιστίνιοι νεκροί από ισραηλινά πυρά – Σήμερα η συνάντηση Μπάιντεν – Νετανιάχου

Δυτική Όχθη: Νέα ισραηλινή επιδρομή στην Τζενίν – Τουλάχιστον 3 Παλαιστίνιοι νεκροί

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 01:50