search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31.05.2024 14:55
MENU CLOSE

Μαρινάκης για συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Καμία συζήτηση για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας

21.09.2023 14:20
pavlos marinakis

Το καλό κλίμα που εξέπεμψε η συνάντηση της Τετάρτης μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου στη Νέα Υόρκη ανέλυσε μια μέρα μετά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επαναλαμβάνοντας, ταυτόχρονα, και τις «κόκκινες γραμμές» της Αθήνας στο πλαίσιο του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Συγκεκριμένα, ο Παύλος Μαρινάκης, αφού επανέλαβε τα όσα συμφωνήθηκαν μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα σήμερα είναι πιο ισχυρή από ποτέ αμυντικά, γεωπολιτικά, διπλωματικά και λειτουργεί πάντοτε με σεβασμό στους κανόνες Διεθνούς Δικαίου. Όπως έχουμε τονίσει ξανά, προσερχόμαστε στο διάλογο με την Τουρκία καλόπιστα. Η βασική διαφορά μας είναι η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Σε όλα τα υπόλοιπα επίπεδα είμαστε γείτονες που μπορούν να συμβιώνουν χωρίς εντάσεις, με αμοιβαίο σεβασμό και να αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις, όπως αυτή της κλιματικής κρίσης».

Παράλληλα, τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία διάθεση ούτε καν συζήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Το τι συζητείται σε αυτό τον κύκλο συζητήσεων και διμερών επαφών, έχει γίνει σαφές, και ποια είναι η ατζέντα είναι ξεκάθαρο», ενώ σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός έθεσε στον Τούρκο πρόεδρο το ζήτημα της Κύπρου, και ότι «επανέλαβε την εθνική θέση, ότι η χώρα μας δεν δέχεται καμία λύση δύο κρατών, υπερασπιζόμαστε ως ένα με την Κύπρο τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για μια λύση ενός κράτους, διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Σ.Α. του ΟΗΕ», ενώ παρέπεμψε για το θέμα και στην ομιλία Μητσοτάκη, μετά τα μεσάνυχτα, ώρα Ελλάδας, στη Γ.Σ. του ΟΗΕ.

Ο Π. Μαρινάκης συμπλήρωσε ότι ο πρωθυπουργός έχει πλειστάκις ξεκαθαρίσει ότι «κυριαρχικά δικαιώματα και άλλα ζητήματα που συνιστούν “κόκκινες γραμμές” για τη χώρα δεν μπαίνουν στο τραπέζι», ενώ αναφερόμενος σε νέες τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, είπε ότι «εμείς προσερχόμαστε σε αυτή τη διαδικασία (σ.σ. του διαλόγου με την Τουρκία) καλόπιστα, πιστεύουμε στο διάλογο, πιστεύουμε στην συνεννόηση. Από εκεί και πέρα, δεν είμαστε αφελείς, ούτε δεν αξιολογούμε κάθε ενέργεια και κάθε κίνηση. Όμως, η πραγματικότητα δείχνει –και αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάζουμε- ότι τους τελευταίους μήνες οι ίδιοι οι αριθμοί μιλούν, η κατάσταση είναι πολύ πιο ήρεμη, πορευόμαστε σε πολύ πιο ήσυχα νερά σε σχέση με την προηγούμενη χρονική περίοδο».

Υπέρ εργασιακού νομοσχεδίου

Κατά τα λοιπά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπερασπίστηκε το εργασιακό νομοσχέδιο που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής, λέγοντας ότι «βασική μας προτεραιότητα είναι η προστασία των εργαζομένων, η διασφάλιση των δικαιωμάτων τους και η βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Το νομοσχέδιο αυτό εξασφαλίζει διαφάνεια και καταπολεμά την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία. Η νομοθέτηση και εφαρμογή του δίνει χώρο στην πρόοδο και τον -καλώς εννοούμενο- ανταγωνισμό στην αγορά εργασίας», φέρνοντας ως παράδειγμα τους εργαζόμενους σε εταιρείες catering και υποστηρίζοντας ότι το νομοσχέδιο λειτουργεί θετικά για τα ωράρια και τις συνθήκες εργασίας τους και ότι καταπολεμά την «μαύρη» εργασία.

Παράλληλα, άφησε αιχμές για την απεργία στο Μετρό και το Τραμ, λέγοντας ότι ενώ είχε συμφωνηθεί η κινητοποίηση να αρχίσει στη μιάμιση το μεσημέρι της Πέμπτης, εντούτοις, συνδικάτα που εκπροσωπούν τους τεχνικούς αποφάσισαν αργά το βράδυ να πραγματοποιήσουν απεργία, για την οποία υπάρχει προσφυγή της ΣΤΑΣΥ, ενώ σημείωσε ότι η απεργία είναι αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων, αλλά «υπάρχουν νόμοι και κανόνες που πρέπει να τηρούνται. Και οι εποχές που το κράτος θα κοιτάει με απάθεια κάποιους οι οποίοι νομίζουν ότι μπορούν να ταλαιπωρούν εκατομμύρια πολίτες, μιλώντας για το Λεκανοπέδιο, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί».

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι οι τριετίες επανέρχονται από 1/1/2024 για όλους και ότι από την κίνηση αυτή της κυβέρνησης δυνητικά μπορούν να ωφεληθούν ως και 1,2 εκατομμύρια εργαζόμενοι, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αν κάποιος ήθελε μερικές ημέρες για να συμπληρώσει τριετία το 2012, μόλις τις συμπληρώσει τον Ιανουάριο του 2024, τότε θα λάβει τη σχετική αύξηση.

Διαβάστε επίσης:

Κόντρα Γεωργιάδη – αντιπολίτευσης για τις διαδηλώσεις

Γεραπετρίτης: Συνεχείς επαφές στη Νέα Υόρκη – Ποιους θα συναντήσει

ΣΥΡΙΖΑ: «Πινγκ πονγκ» Κασσελάκη – Αχτσιόγλου και όλοι εναντίον όλων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31.05.2024 14:55