search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 02:29
MENU CLOSE

Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Οργή κατά του πρωθυπουργού στην Αρμενία, κλίμα ευφορίας στο Αζερμπαϊτζάν (photos/videos)

21.09.2023 11:13
armenia_protest2

Συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών ξέσπασαν το βράδυ στην πρωτεύουσα της Αρμενίας, Γερεβάν, όπου χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε αντικυβερνητική διαδήλωση, διαμαρτυρόμενοι για τους χειρισμούς της κυβέρνησης Πασινιάν στην κρίση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Το Αζερμπαϊτζάν διακήρυξε ότι αποκατέστησε την εθνική κυριαρχία στον αρμενικό θύλακα ύστερα από μία αιματηρή στρατιωτική επίθεση που διήρκεσε ένα 24ωρο, ενώ η αρμενική ηγεσία από την άλλη πλευρά κατηγορείται ότι απέτυχε να προστατεύσει τους 120.000 Αρμένιους που ζουν στο Καραμπάχ. 

Σύμφωνα με τον guardian, οι διαδηλωτές στο Γερεβάν κατηγορούν την κυβέρνηση Πασινιάν ότι έχει κάνει πολλές παραχωρήσεις στο Αζερμπαϊτζάν και δεν προστάτευσε τα δικαιώματα των Αρμενίων στον θύλακα του Καραμπάχ και ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού. «Ο Νικόλ είναι προδότης», έγραφαν πολλά πλακάτ που κρατούσαν οι διαδηλωτές, αναφερόμενοι στον πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν.

Οι διαδηλωτές επικρίνουν επίσης την Ρωσία και την Δύση ότι δεν έκαναν τίποτα για να προστατεύουν τους Αρμένιους του Καραμπάχ. Η επιβολή πλήρους ελέγχου των Αζέρων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ προκαλεί πολιτική πίεση στον πρωθυπουργό της Αρμενίας, ο οποίος ήδη αντιμετώπιζε έντονη κριτική για τις υποχωρήσεις που είχε κάνει μετά τον δεύτερο πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, το 2020.

«Χάνουμε την πατρίδα μας, χάνουμε τον λαό μας», υποστήριξε ένας από τους διαδηλωτές στο Γερεβάν, ο 20χρονος Σαργκίς Χαγιάτς, προσθέτοντας: «Ο Πασινιάν πρέπει να φύγει, δεν είναι ικανός να κυβερνά. Κανένας δεν του έδωσε εντολή για την παράδοση του Καραμπάχ».

Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διαλύσει τη διαδήλωση και έκανε πολλές συλλήψεις.

Ευφορία στο Αζερμπαϊτζάν

Την ίδια ώρα στο Μπακού ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγεφ απηύθηνε διάγγελμα στο οποίο ανέφερε ότι η επίθεση απέφερε «την αποκατάσταση της εθνικής κυριαρχίας» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και συνεχάρη τον στρατό που επέτυχε «την πλήρη παράδοση» των Αρμένιων μαχητών.

Στους δρόμους του Μπακού επικρατούσε πανηγυρική ατμόσφαιρα, καθώς οι Αζέροι θεωρούν ότι με την στρατιωτική νίκη σε βάρος των Αρμενίων του Καραμπάχ θα δοθεί οριστικό τέλος στο πρόβλημα για τον έλεγχο της περιοχής.

Ο Αλίγεφ πρόσθεσε ότι οι Αρμένιοι στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ «είχαν ξεχάσει ότι ζουν στο Αζερμπαϊτζάν» και τους διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν αντίποινα σε βάρος τους.

Ωστόσο στο Γερεβάν οι διαδηλωτές εξέφρασαν φόβους ότι οι Αρμένιοι θα υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Στην πρωτεύουσα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Στεπανακέρτ και στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού, πηγές επιβεβαιώνουν ότι εκπρόσωποι των δύο πλευρών θα συναντηθούν σήμερα στο Γεβλάκ του Αζερμπαϊτζάν για διαπραγματεύσεις με αντικείμενο την διάλυση της κυβέρνησης των Αρμένιων του Καραμπάχ και τον έλεγχο της περιοχής από το Αζερμπαϊτζάν.

Διαβάστε επίσης:

Ιταλία – Μελόνι: Καθήκον του ΟΗΕ να εξαπολύσει «ανελέητο πόλεμο» εναντίον των διακινητών μεταναστών

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Ο ρόλος της Ρωσίας και της Τουρκίας

Τεταμένη η ατμόσφαιρα στον ΟΗΕ: Ο Ζελένσκι κατήγγειλε την «επιθετικότητα» της Ρωσίας – Σκληρή αντιπαράθεση Λαβρόφ-Μπλίνκεν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 01:50