search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 08:19
MENU CLOSE

Φθινοπωρινή απόδραση σε έναν κρυμμένο παράδεισο των Δαλματικών Ακτών (Videos)

22.09.2023 13:57
bosnia-2058087_1280

Με τα θερμόμετρα να δείχνουν τους 25 βαθμούς Κελσίου, υπάρχει ένας μικρός παράδεισος στις Δαλματικές Ακτές που περιμένει τους επισκέπτες να τον ανακαλύψουν.

Και μάλιστα είναι πολύ πιο φτηνός προορισμός σε σχέση με την Κροατία, που έχει γίνει τουριστικό hot spot τα τελευταία χρόνια.

Ο προορισμός αυτός έχει τα τυπικά χαρακτηριστικά της Δαλματίας- τιρκουάζ νερά, καταπράσινα βουνά και γραφικά χωριά. Και βρίσκεται στην χώρα με την μικρότερη ακτογραμμή στον κόσμο (μετά το Μονακό)- στη Βοσνία Ερζεγοβίνη.

Για την ακρίβεια πρόκειται για την θαλάσσια έξοδο της Βοσνίας Ερζεγοβίνης στην Αδριατική και οι επισκέπτες μπορούν να μεταβούν πολύ εύκολα, από το Ντουμπρόβνικ και το Σπλιτ, στην γειτονική Κροατία.

Στη βοσνιακή ακτή, που έχει μήκος μόλις 12 μιλίων, βρίσκεται η κωμόπολη Νέουμ. 

Το κόστος της στέγης στο Νέουμ είναι το μισό σε σχέση με το Ντουμπρόβνικ και το Σπλιτ, όπως γράφει η Sun, επισημαίνοντας επίσης τις πολύ χαμηλές τιμές στα εστιατόρια και τα μπαρ.

Στα εστιατόρια του Νέουμ ο επισκέπτης βρίσκει τυπικά βοσνιακά και μεσογειακά πιάτα, σε απολύτως λογικές τιμές, τα οποία μπορεί να συνοδεύσει με τις τοπικές μπύρες.

Το Νέουμ δεν έχει αποκτήσει την αίγλη των παραθαλάσσιων θερέτρων στην Κροατία και το Μαυροβούνιο, αφού ένα τμήμα της κωμόπολης δεν έχει αναπτυχθεί καθόλου. Αλλά οι προοπτικές ανάπτυξης είναι σημαντικές.

Οι επιλογές για κολύμπι στο Νέουμ είναι αρκετές, με πιο γνωστή παραλία την Πλάζα Νέουμ, όπου προσφέρονται υπηρεσίες για διάφορα θαλάσσια σπορ σε πολύ προσιτές τιμές.

Το Νέουμ είναι μία αφετηρία για εκδρομές στη νότια Κροατία και στην ενδοχώρα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Η πρωτεύουσα της Ερζεγοβίνης- το Μόσταρ, με την περίφημη οθωμανική γέφυρα, είναι σε απόσταση μόλις μίας ώρας.

Τα καταλύματα στο Μόσταρ είναι σε προσιτές τιμές. Το καλύτερο μέρος για να θαυμάσει ο επισκέπτης την ιστορική ταυτότητα της περιοχής, είναι στην καρδιά της παλιάς πόλης, όπου βρίσκεται το τέμενος Κόσκι Μεχμέτ Πασά, του 17ου αιώνα.

Την πόλη διασχίζει ο ποταμός Νέρετβα, που στις όχθες του υπάρχει ένα φανταστικό σκηνικό που το δημιούργησε η ίδια η φύση.

Αξίζει να επισκεφτείς επίσης το Οθωμανικό Σπίτι Κάζταζ, το Μουσείο Πολέμου και Θυμάτων Γενοκτονίας και το Παλιό Παζάρι.

Αφού περιδιαβείς το κέντρο της πόλης μπορείς να σταματήσεις σε ένα μπαρ, για να θαυμάσεις τους τολμηρούς κολυμβητές που κάνουν βουτιές από την ύψους 24 μέτρων γέφυρα Στάρι Μοστ.

Στα περίχωρα του Μόσταρ βρίσκεται το χωριό Μπλαγκάζ, με τον οίκο των Δερβίσηδων, που είναι χτισμένος σε έναν λόφο πάνω από τον ποταμό Μπούνα.

Σε απόσταση μιας ώρας βρίσκονται οι καταρράχτες Κράβιτσε, η «απάντηση» της Βοσνίας Ερζεγοβίνης στους καταρράκτες του Νιαγάρα.

Αν σας ενδιαφέρει ο οινοτουρισμός, υπάρχουν γραφεία που διοργανώνουν επισκέψεις στους αμπελώνες του Μόσταρ.

Για να φτάσει κάποιος στο Νέουμ, μπορεί να πάρει ένα αεροπλάνο μέχρι το Ντουμπρόβνικ και από εκεί το λεωφορείο που σε μία ώρα φτάνει στο παραθαλάσσιο θέρετρο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Διαβάστε επίσης:

Ιταλία: Ανοιχτός για το κοινό ο Οίκος του Τιβερίου ύστερα από 50 χρόνια (video)

Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Πόσο κοστίζει η απίστευτης αξίας συλλογή έργων τέχνης του μεγιστάνα – «Γεμίζεις ένα μουσείο»

HΠΑ: Ο Τζο Μπάιντεν δημιούργησε νέα υπηρεσία πρόληψης της βίας από τα πυροβόλα όπλα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 08:15