search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 02:42
MENU CLOSE

Ρούπερτ Μέρντοχ: Το παρασκήνιο της διαδοχής στον μιντιακό κολοσσό Fox

22.09.2023 13:52
fox-news

Η διαδοχή στον μιντιακό πολυθενικό κολοσσό News Corp από τον πατέρα στον υιό Μέρντοχ έγινε τη στιγμή που έπρεπε και φαίνεται να είχε προετοιμαστεί από καιρό. Απλώς έπρεπε να γίνει στο σωστό timing. Στη κατάλληλη στιγμή. Και αυτή ήταν χθες.

Με την κίνηση του ο Ρούπερτ Μέρντοχ να αφήσει την θέση του προέδρου της Fox Corporation, μητρικής εταιρείας του αμερικανικού δικτύου Fox News και του ειδησεογραφικού ομίλου News Corp, για να αναλάβει ο γιός του Λάχλαν νοηματοδοτεί το τέλος μιας ταραχώδους περιόδου ιδίως για το καλωδιακό δίκτυο του μεγιστάνα.

Ο ίδιος δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί να γνωρίζει το ελληνικό λαϊκό γνωμικό «Ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται», αλλά εκ των υστέρων διαχειρίστηκε σημαντικές κρίσεις στο Fox στο τελευταίο διάστημα της προεδρίας του με αποτελέσματα τα οποία εν τέλει είχαν αμφιλεγόμενο πρόσημο, αν μη τι άλλο.

Αρχές του 2023 το Fox βρέθηκε στη δύνη πολύκροτης υπόθεσης με αφορμή ισχυρισμούς για νοθεία στις προεδρικές εκλογές του 2020. Τότε η εταιρεία μηχανημάτων ηλεκτρονικής καταμέτρησης ψήφων Dominion είχε προσφύγει στα δικαστήρια και ζητούσε αποζημίωση ύψους 1,6 δισ. Δολαρίων από το Fox News για τους ισχυρισμούς του ότι υπήρξε νοθεία στις προεδρικές εκλογές του 2020, με στόχο να πληγεί ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Το Fox στην ανακοίνωσή του, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, ανέφερε ότι «αναγνωρίζει τα ευρήματα του δικαστηρίου, σύμφωνα με τα οποία κάποιοι ισχυρισμοί σχετικά με τη Dominion ήταν ψευδείς». Συγγνώμη πάντως δεν είχε ζητήσει. Στον επίλογο της υπόθεσης η οποία διευθετήθηκε εξωδικαστικά στο «παρα πέντε» βάσει των όρων του διακανονισμού οι παρουσιαστές του Fox News δεν θα χρειαστεί να ζητήσουν συγγνώμη από τους τηλεθεατές ούτε να παραδεχθούν ότι μετέδωσαν ψεύδη. Επίσης ο επικεφαλής ο Ρούπερτ Μέρντοκ, δεν αναγκάστηκε να καταθέσει «στη δίκη για δυσφήμηση του αιώνα», όπως την είχαν χαρακτηρίσει οι New York Times.

Η αμερικανική και διεθνής μιντιακή πιάτσα μιλούσε τότε για «ταπείνωση» του Fox News, στο «δια ταύτα» όμως, με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ο 92χρονος- τότε- επικεφαλής του Fox News Ρούπερτ Μέρντοχ και άλλα ηγετικά στελέχη του καναλιού γλίτωσαν την.. ταλαιπωρία να εμφανιστούν στο δικαστήριο ως μάρτυρες για να απαντήσουν σε επίμονα ερωτήματα που αφορούσαν σε εσωτερικές λειτουργίες της επιχείρησης.

Λίγο μετά από την κρίση αυτή το Fox News βρέθηκε ενώπιον νέας πρόκλησης. «Εκπαραθυρώθηκε» ο δημοσιογράφος- παρουσιαστής, εκ των εμβληματικότερων του δικτύο, Κάρσλον Τάκερ. Χωρίς όμως να λυθεί το μεταξύ τους συμβόλαιο!

Το δίκτυο Fox News προτίμησε τότε να καταβάλει 20 εκατ. δολάρια ετησίως στον Κάρλσον έως τη λήξη του συμβολαίου του, παρά να τον αποδεσμεύσει, για να μην πάει να εργαστεί σε άλλο κανάλι. Το συμβόλαιο του Κάρλσον με το Fox λήγει τον Ιανουάριο του 2025– έπειτα από τις προεδρικές εκλογές.

Ο Κάρλσον παρουσίαζε την βραδινή εκπομπή «Tucker Carlson Tonight» με την υψηλότερη τηλεθέαση σε επίπεδο καναλιού, όμως ήταν αμφιλεγόμενος διότι, ως άνθρωπος συντηρητικών πεποιθήσεων και αντιλήψεων, συχνά εξέφραζε ακροδεξιές– για κάποιους εξτρεμιστικές- απόψεις από την εκπομπή του.

Η τηλεθέαση του βραδινού τοκ σόου του σταθμού με τον Μπράιαν Κιλμιντ στη θέση του απολυμένου Κάρλσον, σημείωσε πτώση τηλεθέασης κατά 56%, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ασοσιέιτεντ. Τις ημέρες, έπειτα από την αιφνίδια απόλυση του Κάρλσον, κυκλοφόρησαν ισχυρισμοί ότι ο παρουσιαστής είχε εκφραστεί με απρεπείς χαρακτηρισμούς κατά ανώτατων στελεχών του δικτύου γεγονός που προκάλεσε κρίση στο διοικητική συμβούλιο του, σύμφωνα με τους New York Times, ενώ η Wall Street Journal ανέφερε πως νομικοί εκπρόσωποι του δικτύου είχαν εντοπίσει «τη φορά κατά την οποία ο Κάρλσον έβρισε ανώτατο στέλεχος του σταθμού».

Κλίμα έντονης ανησυχίας είχε διαμορφωθεί στην ενδοχώρα του δικτύου καθώς και άλλοι προβεβλημένοι- Τραμπικοί- παρουσιαστές, ανησυχούσαν ότι ίσως να γίνονταν θύματα «προγραφών».

Οι «κομψευάμενες» ανακοινώσεις του δικτύου («Το Fox News Media και ο Τάκερ Κάρλσον συμφώνησαν να χωρίσουν οι δρόμοι τους») στο πλαίσιο απόπειρας να στρογγυλοποιήσει τα πράγματα στην υπόθεση Κάρσλον δεν είχαν αποτέλεσμα και η κρίση έλαβε χαρακτηριστικά «πολέμου».

Η επικοινωνία των δύο πλευρών συνεχίστηκε το καλοκαίρι, δια νομικών εκπροσώπων, όμως το κλίμα εξακολούθησε να είναι τεταμένο καθώς ο Κάρλσον «πυροβολούσε» μέσα από βίντεο που ανέβαζε στο «Χ» (πρώην Twitter) και το Fox, εξωδίκως αξίωνε να σταματήσει να εκφράζεται δημοσίως από άλλα «κανάλια», «πατώντας» στους όρους της μεταξύ τους σύμβασης, με το νομικό εκπρόσωπο του δημοσιογράφου να επισημαίνει πως «η νομική απειλή του Fox δεν είναι προς το συμφέρον των τηλεθεατών και του δικτύου» και να υπογραμμίζει πως «Ο Τάκερ δεν θα φιμωθεί από κανέναν».

Διαβάστε επίσης:

Ελεονώρα Μελέτη: «Αφού ξέρουμε τα… κακά παιδιά στην τηλεόραση, γιατί δεν τους ξεσκεπάζουν;» (Video)

ΕΡΤ3: Η νέα εκπομπή «Σύνορα» μπαίνει στο πρόγραμμα του καναλιού  

Σασμός: Επιστρέφει με εκπλήξεις και ανατροπές – Τι θα δούμε στα πρώτα επεισόδια (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 02:41