search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 00:09
MENU CLOSE

Τι γράφει ο ξένος Τύπος για τη νίκη Κασσελάκη – Το αουτσάιντερ και η εντυπωσιακή νίκη (photos)

25.09.2023 11:30
xenostypos_kasselakis

«Αουτσάιντερ», «πολιτικά νεοφώτιστο» και «άπειρο πολιτικά» χαρακτηρίζουν τα διεθνή ΜΜΕ τον Στέφανο Κασσελάκη, που εξελέγη νέος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά από μία «μετεωρική άνοδο» στην κεντρική πολιτική σκηνή.

«Ο Στέφανος Κασσελάκης, το αουτσάιντερ χωρίς προηγούμενη εμπειρία στην πολιτική στην Ελλάδα, αναδείχτηκε θριαμβευτής μετά από μία ηλεκτρισμένη κούρσα», περιγράφει ο Guardian, συμπληρώνοντας ότι η νίκη του χαρακτηρίζεται «εντυπωσιακή και απροσδόκητη».

Ο Guardian επισημαίνει την υπόσχεση Κασσελάκη για εκ βάθρων αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ, «μία προοδευτική συμμαχία που περιλαμβάνει μαρξιστές, ευρωκομμουνιστές, οικολόγους και σοσιαλδημοκράτες» και την άποψη που εκφράζει ότι αν το κόμμα θέλει να γευτεί και πάλι την εξουσία πρέπει να αντιγράψει την αμερικανική συνταγή το συντομότερο δυνατό, με την μεταμόρφωσή του σε μία «μεγάλη σκηνή» στα πρότυπα του Δημοκρατικού Κόμματος στις ΗΠΑ.

Το Politico, αναφέρεται στο φαινόμενο Κασσελάκη με την «μετεωρική άνοδο, υποσχόμενος τα πάντα και τίποτα συγχρόνως». Κατά το Politico το παράδοξο είναι ότι ένα κόμμα που ιδρύθηκε ως πλατφόρμα κατά των τραπεζιτών, εξέλεξε ως αρχηγό ένα πρώην στέλεχος της  Goldman Sachs.

«Ο νεοεισερχόμενος Κασσελάκης εμφανίστηκε από το πουθενά όταν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του στα τέλη Αυγούστου και κατάφερε να ξεπεράσει την πρώην υπουργό Εργασίας, Αχτσιόγλου, την πρώτη γυναίκα που μπήκε στην κούρσα για το αξίωμα και η οποία μέχρι τότε ήταν το φαβορί για να κερδίσει την ηγεσία», γράφει το Politico.

Προστίθεται επίσης ότι «η άνοδος του Κασσελάκη στην κορυφή του πολιτικού τοπίου στην Ελλάδα ήταν σοκαριστικά γρήγορη», σημειώνοντας όμως ότι «οι πολιτικές θέσεις του κάθε άλλο παρά σαφείς είναι».

Στο Euractiv αναφέρεται η εκτίμηση αναλυτών ότι η νίκη Κασσελάκη είναι «φαινόμενο μεταπολιτικής», που αποδίδεται στην έξυπνη εκστρατεία στα social media, που τον έκανε γνωστό στο ευρύ κοινό. «Άλλοι επισημαίνουν ότι η χρήση εκλαϊκευμένης ρητορικής, χωρίς την ξύλινη πολιτική γλώσσα, προσέλκυσε ψηφοφόρους που δηλώνουν κουρασμένοι από τους Έλληνες πολιτικούς», προστίθεται στο άρθρο.

Το Bloomberg επιλέγει να επισημάνει ότι «ένας πρώην συνεργάτης της Goldman Sachs θα ηγηθεί την αντιπολίτευσης», παρόλο που δεν είναι εκλεγμένος βουλευτής.

Η ισπανική El Pais εκτιμά ότι τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ με την ψήφο τους αποφάσισαν να απομακρυνθούν από την παράδοση της ελληνικής αριστεράς.

«Ένας 35χρονος επιχειρηματίας χωρίς πολιτική εμπειρία εξελέγη για να ηγηθεί του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, του αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ. Το όνομά του: Στέφανος Κασσελάκης», περιγράφει τις εξελίξεις η γαλλική Le Monde, συμπληρώνοντας ότι ως «κάτοικος Μαϊάμι ήταν άγνωστος στο ελληνικό κοινό μέχρι που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ» και «19 μέρες μετά το βίντεο με το οποίο συστήθηκε στο κοινό, ο Κασσελάκης ήταν επικεφαλής στον πρώτο γύρο των εκλογών για την ηγεσία».

Η γαλλική Le Figaro, γράφει ότι «ένας πρώην επενδυτής της Goldman Sachs αναλαμβάνει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ», προσθέτει ότι ήταν «άγνωστος στην Ελλάδα μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες και «προκάλεσε γενική έκπληξη» με τη νίκη του.

Στο ίδιο μήκος κύματος η ιταλική La Republicca γράφει ότι στον ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη «ένας Αμερικανός τραπεζίτης για την μετα-Τσίπρα εποχή», σε ένα αποτέλεσμα που χαρακτηρίζεται «συγκλονιστικό».

Το πρακτορείο Associated Press χαρακτηρίζει «νεοφώτιστο πολιτικά» τον Στέφανο Κασσελάκη και το πρακτορείο Reuters σημειώνει ότι «ο Κασσελάκης διαθέτει μικρή πολιτική εμπειρία».

Διαβάστε επίσης:

Guardian: «Η νίκη του Κασσελάκη τον καθιστά έναν από τους ισχυρότερους ανθρώπους στην Ελλάδα»

Κούλογλου για νίκη Κασσελάκη: «Ο ΣΥΡΙΖΑ τελείωσε ως αριστερό κόμμα – Από ροκ συγκρότημα μετεξελίχθηκε σε ελαφρύ ποπ» (video)

Αποστολάκης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα λειτουργεί σαν κόμμα, ούτε τάσεις, ούτε φατρίες –  Όποιος δεν θέλει, ας κάτσει στην άκρη»(video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 00:06