search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 11:45
MENU CLOSE

Κυβέρνηση: Στροφή στην οικονομία και λόγω… τέλους των επιδομάτων

27.09.2023 06:03
mitsotakis sev 887- new

Την προσπάθεια της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού να επιστρέψουν στο γνώριμο και προνομιακό για την ίδια «γήπεδο» της οικονομίας και της ανάπτυξης μπορεί να σηματοδοτήσει η συνάντησή του το απόγευμα της Τρίτης με μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) στο Μέγαρο Μαξίμου.

Με την κυβέρνηση να αποσύρει σταδιακά τα διάφορα μέτρα ελάφρυνσης των πολιτών από την ακρίβεια (για παράδειγμα, το «market pass» διατηρείται μόνο για τις πληγείσες από την κακοκαιρία Daniel περιοχές) και το οικονομικό επιτελείο να «δείχνει» την… απουσία δημοσιονομικού χώρου για νέες παρεμβάσεις (πολλώ δε μάλλον, μετά και τις τεράστιες καταστροφές στη Θεσσαλία, οι οποίες εκτιμάται ότι θα χρειαστούν επίσης τεράστιες αποζημιώσεις), είναι προφανές ότι μόνο μέσω μιας ισχυρής αναπτυξιακής πορείας αλλά και της ενεργού συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα θα βρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια για συνέχιση της… επεκτατικής πολιτικής.

Άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα στελέχη του ΣΕΒ συζήτησαν τη δυνατότητα του ιδιωτικού τομέα να συνεισφέρει οργανωμένα στην αποκατάσταση των πλημμυροπαθών περιοχών στη Θεσσαλία, συμφωνώντας ότι μέλη του Συνδέσμου μπορούν αφενός να αναλάβουν την επισκευή, ανακατασκευή αλλά και ουσιαστική αναβάθμιση των σχολικών συγκροτημάτων που έχουν υποστεί φθορές, και αφετέρου να συμβάλλουν στο ταμείο της κρατικής αρωγής μέσω του οποίου χρηματοδοτείται η αποκατάσταση κατεστραμμένων σπιτιών.

Από την πλευρά του, ο ΣΕΒ ζήτησε από την κυβέρνηση παρεμβάσεις που αφορούν στην επιχειρηματική μεγέθυνση, τον εκσυγχρονισμό της αγοράς εργασίας, τις επενδύσεις εγχώριας προστιθέμενης αξίας, τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων στην πράσινη μετάβαση, το άλμα μπροστά στην ανάπτυξη ταλέντου, τη ταχύτερη βιομηχανική ανάπτυξη και την καλύτερη λειτουργία του κράτους με δομική πάταξη της γραφειοκρατίας, ήτοι μεταρρυθμίσεις που η κυβέρνηση εμφανίζεται να επιδιώκει να κάνει εντός της νέας θητείας της.

Ωστόσο, η ωμή πραγματικότητα είναι ότι στην παρούσα φάση η κυβέρνηση βρίσκεται «περιχαρακωμένη» στα προαπαιτούμενα από τους Ευρωπαίους για πρωτογενές πλεόνασμα το 2023, αλλά και τις από αγορές, καθώς εντός του Οκτωβρίου αναμένεται η αξιολόγηση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor’s, με την κυβέρνηση να επενδύει σημαντικά στην επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας. Όλα αυτά σημαίνουν κατά βάση «σφιχτή» δημοσιονομική πολιτική και περιορισμένες και στοχευμένες παρεμβάσεις που θα αφορούν αποκλειστικά και μόνο ευάλωτους.

Λίγο-πολύ τα παραπάνω αναμένεται να αποτυπωθούν και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει προς εξέταση στην Κομισιόν μέσα στον Οκτώβριο, οπότε θα φανεί μέχρι ποιο σημείο η κυβέρνηση μπορεί να… απλώσει τα πόδια της, χωρίς να θέσει τη δημοσιονομική σταθερότητα σε κίνδυνο ή αμφιβολία. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, από την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρχει και μια πιο σαφής εικόνα σχετικά με το κόστος των καταστροφών που άφησε πίσω του ο Daniel και πώς η κυβέρνηση θα κινηθεί από τούδε για την ανάταξη των πληγεισών περιοχών.

Όλα αυτά δημιουργούν ένα δύσκολο περιβάλλον, καθώς η ακρίβεια δεν μοιάζει να υποχωρεί και οι πολίτες συνεχίζουν να δυσκολεύονται, ενόψει και του χειμώνα. Η εξίσωση γίνεται όλο και πιο πολυπαραγοντική και μένει να φανεί πώς η κυβέρνηση θα καταφέρει να τη λύσει…

Διαβάστε επίσης:

FT: Η Ελλάδα θα ενσωματώσει 300.000 μετανάστες εν μέσω έλλειψης εργατικού δυναμικού

Μητσοτάκης στον ΣΕΒ: Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις

Κασσελάκης: Στην παρουσίαση του ψηφοδελτίου της Ανοιχτής Πόλης – Θερμή υποδοχή από Ζαχαριάδη (Photos/Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 11:44