search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 05:59
MENU CLOSE

Μασούτης: Προβλέψεις για ιστορικό ρεκόρ πωλήσεων το 2023 – Τα σχέδια για εξαγορές, επενδύσεις και νέα καταστήματα

29.09.2023 15:40
masoutis-new-001

Τις υψηλότερες πωλήσεις στην ιστορία της αναμένεται να παρουσιάσει το 2023 η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Μασούτης καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις της διοίκησης ο τζίρος της τρέχουσας χρονιάς θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος προσεγγίζει το 18% όταν η αγορά στο σύνολο της «τρέχει» με 9-10%. Η ανάπτυξη αυτή θα προέλθει κυρίως από την ενσωμάτωση στον τζίρο των πρόσφατων εξαγορών σε Αθήνα και νησιά, ( ΣΥΝΚΑ-πρώην Βιδάλης) και Κέρκυρα (πρώην Γαλαξίας-Δήμητρα και Mercato) αλλά και από το άνοιγμα νέων καταστημάτων. Χωρίς τη συνδρομή των νέων καταστημάτων η ανάπτυξη της αλυσίδας κινείται στον μέσο όρο της αγοράς.

Ανάπτυξη 6,5% το 2022

Σε ότι αφορά την περσινή χρονιά ο κύκλος εργασιών έφτασε τα 940 εκατ. ευρώ με αύξηση 6,5%.

Σύμφωνα με τη διοίκηση το 2022 ήταν μία χρονιά κατά την οποία το περιθώριο κέρδους συμπιέστηκε αρκετά κυρίως λόγω του αυξημένου κόστους στην ενέργεια, στα μεταφορικά και της γενικότερης ακρίβειας στα προϊόντα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το περιθώριο κέρδους έπεσε κάτω από τα επίπεδα του 1% με το ΕΒΙΤ να διαμορφώνεται στα 8,5 εκατ. ευρώ.

Παρόλα αυτά τα ανώτατα στελέχη της εταιρείας θεωρούν ότι το 2023 η κερδοφορία θα ανακάμψει καθώς το κόστος στην ενέργεια έχει εξισορροπηθεί ενώ υπάρχει αισιοδοξία ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει αποκλιμάκωση και στα επιτόκια.

Πάντως οι κινήσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα στο «μέτωπο» των εξαγορών έχουν οδηγήσει στη βελτίωση του μεριδίου της αλυσίδας στην ελληνική αγορά το οποίο αυτή τη στιγμή υπολογίζεται στο 10% το οποίο συνεχίζει να βελτιώνεται.

Επίσης η Μασούτης ρίχνει όλο και μεγαλύτερο βάρος στην ανάπτυξη των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, όπως και στις επενδύσεις σε προσφορές και προωθητικές ενέργειες.

Ειδικα στο private label oi δυο σειρές προϊόντων, «Mr.Grand» και «Aπο τον τόπο μας» αυξάνουν τις πωλήσεις τους με διψήφιους ρυθμούς με αποτέλεσμα η συνεισφορά τους στον συνολικό τζίρο να έχει φτάσει το 16%.

Οι δυο σειρές περιλαμβάνουν πάνω από 1100 προϊόντα, εκ των οποίων περισσότερα από 85 % παράγονται στην Ελλάδα

Νέα καταστήματα

Η αλυσίδα συνεχίζει το πλάνο επενδύσεων περίπου 20 εκατ. ευρώ το χρόνο για την ανάπτυξη του δικτύου καταστημάτων. Μέχρι στιγμής έχουν προστεθεί στο δίκτυο 17 νέα σημεία μέσα στο 2023 σε Βόρεια Ελλάδα, Αττική, και Κυκλάδες, ενώ συνολικά η αλυσίδα αριθμεί 839 καταστήματα σε όλη τη χώρα.

Το επόμενο «μέλος» της αλυσίδας που θα ανοίξει τις πύλες του στο κοινό μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες θα είναι το κατάστημα της Λαμίας (Κύπρου 46) ενώ μέσα στο Νοέμβριο θα εγκαινιαστεί και το πρώτο Grand Mασούτης στην Aττική και πιο συγκεκριμένα στην Γλυφάδα επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης.

Αυτό θα διαθέτει χώρο πωλήσεων 2000 τμ σε δυο επίπεδα και πρόκειται για επένδυση ύψους 3 εκατ. ευρώ. Επίσης μέχρι το τέλος του χρόνου θα τεθεί σε λειτουργία και νέο κατάστημα στην Πλατεία Υψηλών Αλωνιών στην Πάτρα σε ιστορικό κτίριο της πόλης, που ανακαινίστηκε και πρόκειται να φιλοξενεί και κατάστημα της Pepco.

Διαβάστε επίσης:

Κρι Κρι: «Έκρηξη» ζήτησης γιαουρτιού στο εξωτερικό – Σκέψεις για είσοδο στην αγορά παγωτού των ΗΠΑ

Prodea Investments: Εκμίσθωση του Karela Business Park στη Mytilineos – Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας

ΤΑΙΠΕΔ: Στον ΟΛΘ το λιμάνι του Βόλου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 01:32