search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 01:21
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Πίστωση χρόνου λίγων ημερών παίρνει ο Κασσελάκης για τις ανακοινώσεις τομεαρχών

29.09.2023 06:54
kasselakis new

Την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνουν τελικά οι ανακοινώσεις για τις αλλαγές σε τομεάρχες και κοινοβουλευτική ομάδα, και συγκεκριμένα την ερχόμενη Πέμπτη 5 Οκτωβρίου οπότε θα συγκληθεί το όργανο για πρώτη φορά μετά την εκλογή Κασσελάκη. Όπως έγινε γνωστό χθες σε αυτή την συνεδρίαση θα γίνουν οι ανακοινώσεις για τομεάρχες και το προεδρείο της ΚΟ, με την ηγεσία να δείχνει πως χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να συνθέσει το σχήμα με το οποίο αντιπαρατεθεί στην κυβέρνηση.

Μέχρι τότε οι ζυμώσεις και οι διεργασίες στο παρασκήνιο αναμένονται πυκνές προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που φαίνεται πως έχουν μπλοκάρει:

-Ο ρόλος του Παύλου Πολάκη και αν τελικά θα τοποθετηθεί «υπερσυντονιστή» των τομεαρχών ή θα επικρατήσει η άποψη ότι κάτι τέτοιο θα δώσει έντονο χρώμα από το προσωπικό ύφος και στίγμα του βουλευτή Χανίων στην άσκηση της αντιπολιτευτικής τακτικής κάτι που θα επιτρέπει στην κυβέρνηση να απευθύνει κατηγορίες περί «πολακισμού». Ήδη χθες ο Κ. Μητσοτάκης σχολιάζοντας την απουσία Κασσελάκη από τα κοινοβουλευτικά έδρανα σημείωσε ότι θα εκπροσωπείται στη Βουλή από τους Παππά και Πολάκη.

-Ο ή η Γραμματέας, καθώς φαίνεται να επιθυμεί τη μετακίνησή της σε αυτή τη θέση η Θεοδώρα Τζάκρη, οπότε δημιουργείται κενό που θα πρέπει να καλυφθεί δημιουργώντας ενδεχομένως καραμπόλες αλλού

-το ποια θα είναι η τελική τριάδα κοινοβουλευτικών εκπροσώπων καθώς ο μόνος σίγουρος αυτή τη στιγμή θα είναι ο Νίκος Παππάς.

Αποφυγή λαθών στην πρώτη συνέντευξη μετά τη νίκη

Στο μεταξύ, χθες ο Στέφανος Κασσελάκης έδωσε την πρώτη τηλεοπτική του συνέντευξη μετά τις εσωκομματικές εκλογές, στο δελτίο του Star και την Μάρα Ζαχαρέα, η οποία ήταν μαγνητοσκοπημένη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αυτή τη φορά απέφυγε τα λάθη και απάντησε σε θέματα της επικαιρότητας όπως οι πλημμύρες και οι διαχείρισή τους από την κυβέρνηση, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, η ακρίβεια, τα εσωκομματικά και τα εθνικά.

Διεμήνυσε αρκετές φορές ότι εκφράζει μια σύγχρονη πατριωτική αριστερά, αναφέρθηκε στην πρόθεσή του να κάνει τη στρατιωτική θητεία και μάλιστα είπε ότι είναι ενθουσιασμένος σε αυτή την προοπτική και ότι θα ήθελε να υπηρετήσει είτε σε ακριτικό νησί είτε στην παραμεθόριο.

Ανέφερε ότι αυτό θα γίνει σύντομα όταν ολοκληρωθούν οι συνεδριάσεις των οργάνων τον άλλο μήνα.

Όσον αφορά τα εσωκομματικά, επιχείρησε να στείλει ένα μήνυμα ενότητας χαμηλώνοντας αρκετά τις αιχμές.

Δεν απάντησε για το αν βλέπει διαγραφές, ενώ είπε ότι δεν βλέπει διάσπαση. Σημείωσε ότι σέβεται «το Καταστατικό και τα όργανα 100%» αλλά πρόσθεσε ότι τα μέλη και οι οργανώσεις θα πρέπει να συμμετέχουν στην παραγωγή πολιτικής.

«Δεν πρέπει να παριστάνουμε ότι όλοι ξέρουμε τις λύσεις επειδή είμαστε ένα όργανο σ’ έναν κλειστό χώρο. Αυτό είναι αλαζονεία. Το όργανο στον κλειστό χώρο έχει ευθύνη να παίρνει τα ζητούμενα της κοινωνίας και να τα κάνει πολιτική πρόταση και πρόταση νόμου μετά. σε συνδυασμό με την κοινωνική ομάδα», σημείωσε μεταξύ άλλων. Σε ό,τι αφορά την διεξαγωγή του συνεδρίου παρέπεμψε στην συνεδρίαση των οργάνων το επόμενο διάστημα.

Δεν δείχνουν άνοδο οι πρώτες δημοσκοπήσεις

Επίσης τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα υπήρξαν και οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά την εκλογή Κασσελάκη.

Χθες παρουσιάστηκαν οι δημοσκοπήσεις των εταιρειών Alco, Metron Analysis και Pulse, ενώ προχθές αυτή της Opinion Poll. Με δεδομένο ότι η σύγκριση γίνεται απευθείας με το εκλογικό αποτέλεσμα του Ιουνίου, και καθώς δεν υπάρχουν προηγούμενες μετρήσεις, οι εταιρείες έδωσαν βαρύτητα στην εκτίμηση ψήφου (το σενάριο που κάνει η δημοσκοπική εταιρεία).

Στην εκτίμηση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να κινείται μεταξύ 16,8% και 19% (υπενθυμίζεται το εκλογικό του ποσοστό είναι 17,83%), έναντι της πρόθεσης ψήφου όπου τα ευρήματα κινούνται αρκετά πιο χαμηλά, ερμηνεύονται όμως λόγω της κόπωσης και της αποσυσπείρωσης μετά τις εκλογές.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση κρατάει τα ποσοστά της αν και είναι πλειοψηφική η δυσαρέσκεια για το πώς ξεκίνησε την θητεία της και για την διαχείριση κρίσεων (πυρκαγιές, πλημμύρες, ασφάλεια, κλπ).

Σε κάθε περίπτωση αυτή τη στιγμή δεν προκύπτει κάποια ώθηση στον ΣΥΡΙΖΑ από την αλλαγή ηγεσίας και την εκλογή Κασσελάκη, και η στάση του κόσμου κινείται από την αρνητική γνώμη ή την επιφύλαξη έως την αναμονή. Την ίδια ώρα ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίζεται να έχει μια χαμηλή δημοφιλία στο ευρύ ακροατήριο.

Με τις εταιρείες να επιφυλάσσονται για περισσότερα και πιο ασφαλή ευρήματα στις επόμενες μετρήσεις τους, τα παραπάνω αποτελούν ένα πρώτο δείγμα ότι οι προκλήσεις για τον Στέφανο Κασσελάκη είναι μπροστά.

Τα «φάουλ» ή «αρρυθμίες» συνεχίζονται

Πάντως, τα εσωκομματικά «φάουλ» της νέας ηγεσίας συνεχίζονται, με την Δώρα Αυγέρη να κάνει λόγο για «αρρυθμίες» δεδομένου ότι είναι η πρώτη εβδομάδα.

Χτες το πρωί, ανακοινώθηκε η ημερομηνία συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας αλλά και της Κεντρικής Επιτροπής (5 Οκτωβρίου και 22 Οκτωβρίου αντίστοιχα) από την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο Θεοδώρα Τζάκρη η οποία ενημέρωσε σχετικώς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες. Ωστόσο για την Κεντρική Επιτροπή το τυπικό είναι ότι αποφασίζει η Πολιτική Γραμματεία στην οποία μετέχουν και οι δύο Γραμματείς, μετά από εισήγηση του Προέδρου.

Η είδηση έφερε γκρίνια στο κόμμα οπότε αργότερα το απόγευμα εκδόθηκε επίσημη ανακοίνωση με την οποία επιχειρήθηκε μια διόρθωση.

Συγκεκριμένα γνωστοποιούνταν η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής ομάδας την ερχόμενη Πέμπτη ωστόσο είχε ανακληθεί η ημερομηνία συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής και αναφερόταν ότι «τη συνεδρίαση της Κ.Ο. θα ακολουθήσει το ερχόμενο διάστημα η συνεδρίαση της Κ.Ε.

Η ατζέντα και η ακριβής ημερομηνία διεξαγωγής της Κ.Ε. θα οριστεί το επόμενο διάστημα. Απόφαση του Προέδρου είναι να συνεδριάσει η Κ.Ε. αμέσως μετά το πέρας των Αυτοδιοικητικών εκλογών».

Η κατ’ ιδίαν συγνώμη σε Καλπάκη

Είχε προηγηθεί η αντικατάσταση του εκπροσώπου Τύπου Στέργιου Καλπάκη από τη Δώρα Αυγέρη και του διευθυντή της ΚΟ Θανάση Θεοχαρόπουλου από τον Γιώργο Τσίπρα με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς τα νέα πρόσωπα να περάσουν από έγκριση στα όργανα και χωρίς οι ενδιαφερόμενοι να ενημερωθούν προηγουμένως – αμφότεροι κατήγγειλαν ότι έμαθαν την αντικατάστασή τους από τις ιστοσελίδες.

Χθες, και μετά τις συγνώμες που «μοίρασε» στα δύο στελέχη, την Τρίτη, για λογαριασμό του προέδρου ο διευθυντής του Πολιτικού του Γραφείου Μανώλης Καπνισάκης, ο Στέφανος Κασσελάκης κάλεσε τον Στέργιο Καλπάκη στη Βουλή προκειμένου να του ζητήσει και ο ίδιος συγνώμη με τον πρώην εκπρόσωπο Τύπου να επισημαίνει ότι η συγνώμη αυτή θα έπρεπε να είναι δημόσια (και όχι κατ’ ιδίαν), καθώς και το ατόπημα έγινε δημόσια.

Εκκρεμεί μια αντίστοιχη συνάντηση με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο.

Επίσης, η βουλευτής Β’ Πειραιά Νίνα Κασιμάτη ανέφερε ότι έμαθε από τον Τύπο περί του ενδεχομένου απομάκρυνσής της από το Συμβούλιο της Ευρώπης και διεμήνυσε ότι κάτι τέτοιο δεν θα το αποδεχτεί και πως είναι casus belli.

Άφησε αιχμές κατά όσων συμβουλεύουν τον Στέφανο Κασσελάκη, λέγοντας πως δεν του προσφέρουν καλές υπηρεσίες και αντί να του φιλτράρουν τις πληροφορίες θα έπρεπε να συγκαλέσει την κοινοβουλευτική ομάδα προκειμένου να αποκτήσει ιδία γνώμη για πρόσωπα και πράγματα.

Εξήγησε ότι κατέχει τη θέση της Προέδρου της Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην οποία εκλέχθηκε, αλλά θα χαθεί αυτοδικαίως με την απομάκρυνσή της.

«Δεν επιτρέπεται να χάσουμε αυτή τη θέση, η χώρα έχει ανάγκη να έχει φωνή», ενώ άφησε και την αιχμή ότι η εισήγηση αυτή έγινε για να ευνοήσει άλλους συναδέλφους της.

Διαβάστε επίσης

Δια της πλαγίας άνοιξε το θέμα της αύξησης των φορολογικών συντελεστών για τους ελεύθερους επαγγελματίες – Το διαψεύδει η κυβέρνηση

Διάδοχος Μενέντεζ: Πρώτο κρας τεστ για τα ελληνοτουρκικά – «Θα εξετάσω την πώληση F- 16 στην Τουρκία»

Τι δείχνουν τρεις δημοσκοπήσεις μετά την εκλογή Κασσελάκη – Ακρίβεια και φυσικές καταστροφές «πληγώνουν» την κυβέρνηση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 00:04