search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 19:10
MENU CLOSE

Νόμπελ Ιατρικής 2023: Απονεμήθηκε στους Katalin Kariko και Drew Weissman

02.10.2023 13:22
nobel

Το Νόμπελ Ιατρικής 2023 απονεμήθηκε στους Katalin Kariko και Drew Weissman, για τις ανακαλύψεις τους σχετικά με τις τροποποιήσεις των νουκλεοσιδικών βάσεων που επέτρεψαν την ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων mRNA κατά του COVID-19.

Οι ανακαλύψεις των δύο επιστημόνων βραβευμένων με Νόμπελ ήταν κρίσιμες για την ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων mRNA κατά του COVID-19 κατά τη διάρκεια της πανδημίας που ξεκίνησε στις αρχές του 2020.

Μέσω των πρωτοποριακών ευρημάτων τους, τα οποία άλλαξαν ριζικά την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το mRNA αλληλεπιδρά με το ανοσοποιητικό μας σύστημα, οι βραβευθέντες συνέβαλαν στον πρωτοφανή ρυθμό ανάπτυξης εμβολίων κατά τη διάρκεια μιας από τις μεγαλύτερες απειλές για την ανθρώπινη υγεία στη σύγχρονη εποχή.

Οι δύο νομπελίστες Ιατρικής 2023 ανακάλυψαν ότι το τροποποιημένο mRNA μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εμποδίσει την ενεργοποίηση των φλεγμονωδών αντιδράσεων και να αυξήσει την παραγωγή πρωτεϊνών όταν το mRNA παραδίδεται στα κύτταρα.

Είχαν δημοσιεύσει τα ευρήματά τους σε μια σημαντική εργασία του 2005, η οποία έτυχε λίγης προσοχής εκείνη την εποχή, αλλά έθεσε τα θεμέλια για κρίσιμα σημαντικές εξελίξεις στην υπηρεσία την ανθρωπότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Τα ευρήματα των Katalin Karikó και Drew Weissman για τη χρήση τροποποιημένων νουκλεοσίδια για να απορροφήσουν τα κύτταρα το mRNA χωρίς να υπάρξει ανοσολογική απόκριση εναντίον του, οδήγησαν στην έγκριση δύο εξαιρετικά επιτυχημένων εμβολίων COVID-19 με βάση το mRNA στα τέλη του 2020.

Διαβάστε επίσης:

Η παράτολμη επίθεση Oυκρανών κομάντος στην Κριμαία – «Ήταν mission impossible» αλλά «η σημαία μας κυμάτισε » (videos)

Τζόρτζια Μελόνι: «Είμαστε αντιμέτωποι με μεταναστευτική πίεση χωρίς προηγούμενο» έγραψε στο Fecebook

Μεξικό: Τουλάχιστον επτά νεκροί σε εκκλησία – Έπεσε η οροφή και τους πλάκωσε (photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 19:09