search
ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 17:51
MENU CLOSE

Amantine, τα ρουμάνικα ρετρό παστάκια μιας άλλης εποχής

03.10.2023 06:02
amantine_new

Οι αμαντίνες είναι ένα παραδοσιακό γλύκισμα της ρουμάνικης ζαχαροπλαστικής που πρωτοδημοσιεύτηκε σε βιβλίο συνταγών για ζαχαροπλαστεία το 1963 στο Βουκουρέστι.

Είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές γλύκισμα που αποτελείται από αφράτο και σιροπιασμένο με καραμέλα παντεσπάνι σοκολάτας, κρέμα σοκολάτας αρωματισμένη με ρούμι και ένα σοκολατένιο γλάσο σαν φοντάν.

Υλικά για τη Συνταγή

Για το παντεσπάνι

6 αυγά, χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια

180 γραμμάρια ζάχαρη

1 πρέζα αλάτι

40 ml σπορέλαιο

3 κουταλιές της σούπας κακάο

130 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ.

Για την κρέμα γκανάζ

200 γραμμάρια μαύρη σοκολάτα κουβερτούρα (60% κακάο), τεμαχισμένη σε κομμάτια

200 ml κρέμα γάλακτος, πλήρης

150 γραμμάρια βούτυρο

1 κουταλιά της σούπας εσάνς ρούμι

Για το σιρόπι

350 ml νερό ζεστό

150 γραμμάρια ζάχαρη

1 κουταλιά της σούπας εσάνς ρούμι

Για το γλάσο

100 γραμμάρια ζάχαρη

100 γραμμάρια νερό

100 γραμμάρια μαύρη σοκολάτα κουβερτούρα τεμαχισμένη

30 γραμμάρια βούτυρο

Εκτέλεση

1. Για το παντεσπάνι, χτυπήστε με το μίξερ τα ασπράδια με μια πρέζα αλάτι και μόλις αφροποιηθούν ξεκινήστε να προσθέτετε λίγη-λίγη τη ζάχαρη, ανακατεύοντας συνεχώς. Χτυπήστε και τους κρόκους με το λάδι και βάλτε τους στα ασπράδια ενσωματώνοντάς τους απαλά με μια σπάτουλα. 

2. Κοσκινίστε το αλεύρι μαζί με το κακάο και ενσωματώστε το κι αυτό, ανακατεύοντας από κάτω προς τα πάνω με ελαφριές κινήσεις μέχρι να απορροφηθεί όλο.

3. Αδειάστε το μίγμα σε ταψί (22 x 30), στρωμένο με λαδόκολλα και ψήστε για 35-40 λεπτά στους 170ο C, σε καλά προθερμασμένο φούρνο. Όταν ψηθεί, αφήστε το να κρυώσει καλά και χωρίστε το οριζόντια σε δύο βάσεις.

4. Για την γκανάζ, ζεστάνετε την κρέμα γάλακτος μέχρι να φτάσει στο σημείο βρασμού, σβήστε τη φωτιά και ρίξτε τα κομμάτια σοκολάτας. Ανακατέψτε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί, βάλτε το βούτυρο και την εσάνς και αφήστε την στην άκρη να κρυώσει (στους 20-25ο C).

5. Στο μεταξύ ετοιμάστε το σιρόπι. Λιώστε προσεκτικά τη ζάχαρη προσέχοντας να μην καεί, συμπληρώστε με το ζεστό νερό και βράστε μέχρι να λιώσει ξανά η ζάχαρη. Όταν κρυώσει καλά, προσθέστε την εσάνς από ρούμι.

6. Για το γλάσο, βάλτε το νερό με τη ζάχαρη στη φωτιά και βράστε για 3-4 λεπτά μέχρι να γίνει ένα ελαφρύ σιρόπι. Αν έχετε θερμόμετρο, μετρήστε τη θερμοκρασία, που θα πρέπει να είναι 105ο C. Προσθέστε τη σοκολάτα και το βούτυρο, ανακατέψτε πολύ καλά να ομογενοποιηθούν και το γλάσο είναι έτοιμο.

7. Στήστε το κέικ, τοποθετώντας τη μια βάση σε μια μεγαλύτερη πιατέλα και περιχύστε την με σιρόπι, αλείψτε την με τημισή κρέμα (κρατήστε 3-4 κουταλιές για διακόσμηση) και ισιώστε την καλά με μια σπάτουλα. Βάλτε τη δεύτερη βάση από πάνω, ραντίστε με το σιρόπι και αλείψτε με την υπόλοιπη κρέμα. 

8. Κόψτε το κέικ σε τετράγωνα κομμάτια και χωρίστε τα το ένα από το άλλο για να μπορέσετε να τα γλασάρετε ξεχωριστά. Ρίξτε με κουτάλι το γλάσο πάνω από το καθένα παστάκι, προσέχοντας να καλυφθεί όσο το δυνατόν περισσότερο από όλες τις πλευρές. Διακοσμήστε με ροζέτες από την κρέμα που έχετε κρατήσει, βάλτε στο ψυγείο για μερικές ώρες και είναι έτοιμα να τα απολαύσετε!!!

Διαβάστε επίσης:

Μπαρμπούνια στο φούρνο με ντρέσινγκ σκόρδου και μαϊντανού

Υγιεινά μπισκότα βρώμης, με μήλο και κανέλα

Φλαμανδικό μοσχαρίσιο ραγού με μαύρη μπίρα (Carbonnade)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 17:49