search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 21:28
MENU CLOSE

Ευρωπαϊκή Ένωση: Στα 256 δισ. ευρώ ο «λογαριασμός» μιας πιθανής διεύρυνσης για 9 νέα μέλη  

04.10.2023 15:54
evropaiki enosi 88- new

Μια πιθανή διεύρυνση της ΕΕ για να συμπεριλάβει εννέα νέα μέλη, μεταξύ των οποίων η Ουκρανία, θα κοστίσει στα υφιστάμενα μέλη του κλαμπ 256 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με υπολογισμούς που έγιναν στις Βρυξέλλες.  Αυτό θα σήμαινε επίσης ότι πολλά κράτη- μέλη που έχουν καθαρό όφελος σήμερα από την συμμετοχή τους στην ΕΕ θα γίνουν κράτη που θα τροφοδοτούν τα νέα μέλη.

Το δυσθεώρητο κόστος μίας πιθανής διεύρυνσης αποκαλύπτεται την ώρα που 51 ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται στη Γρανάδα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα για τις εννέα χώρες που βρίσκονται στην ουρά περιμένοντας το πράσινο φως για να διαβούν το κατώφλι της Ένωσης.

«Όλα τα κράτη μέλη θα υποχρεωθούν να πληρώσουν περισσότερα ποσά και να παίρνουν λιγότερα από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, πολλά κράτη μέλη που σήμερα είναι επωφελούμενα θα γίνουν κράτη-τροφοδότες» για τα νέα μέλη, αναφέρεται σε έγγραφο της γραμματείας του Συμβουλίου της ΕΕ, που διέρρευσε στους Financial Times.

Η Ουκρανία, που θα είναι από τους βασικούς επωφελούμενους από την πιθανή ένταξή της, θα μπορεί να λαμβάνει περίπου 186 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που είναι χαμηλότερο από το υπολογιζόμενο κόστος ανοικοδόμησης της χώρας, που ανέρχεται στα 400 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Η διεύρυνση της ΕΕ είναι ένα από τα θέματα προτεραιότητας για τις Βρυξέλλες, με τους ηγέτες να συναντώνται την Παρασκευή για να συζητήσουν πως θα συνεχιστεί ο διάλογος για θέματα- κλειδιά, όπως είναι ο προϋπολογισμός, η κατανομή των εδρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το μέλλον της κοινής αγροτικής πολιτικής και κατά πόσο θα συνεχιστεί η τακτική της ομοφωνίας στις ψηφοφορίες σε συγκεκριμένα κρίσιμα ζητήματα.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος δήλωσε στο Guardian ότι ο προϋπολογισμός είναι το πιο δύσκολο από τα θέματα που θα συζητηθούν καθώς πρέπει να έχει βρεθεί λύση μέχρι το 2027, όταν ανοίγει ο επόμενος οικονομικός κύκλος της ΕΕ. 

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία στη Βενετία: Βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή που το λεωφορείο πέφτει από τη γέφυρα

Γαλλία: Φρενίτιδα με τους κοριούς – «Δεν σταματάω να ξύνομαι» (video)

Tουρισμός όπως τον ξέρουμε τέλος – Οι ραγδαίες αλλαγές και η νέα πραγματικότητα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 21:22