search
ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 20:36
MENU CLOSE

ΕΡΤ: Πάρτι προσλήψεων ενώ μόνιμο προσωπικό βρίσκεται στον «πάγο»

05.10.2023 12:56
ert_new

«Νυν υπέρ πάντων ΕΡΤNews» φαίνεται να είναι το μότο που κυριαρχεί στα κεντρικά του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού και για τούτου οι προσλήψεις δημοσιογράφων συνεχίζονται.

Αυτό κατ’ ανάγκη δεν είναι κακό. Εφόσον ο οργανισμός της ΕΡΤικής ειδησεογραφικής ναυαρχίδας εξελίσσεται, λογικά  θα πρέπει να παρουσιάζονται ανάγκες οι οποίες μάλλον δεν καλύπτονται από τους τουλάχιστον 600 δημοσιογράφους, σύμφωνα με στοιχεία που προέκυπταν από το οργανόγραμμα της εταιρείας προ ΕΡΤNews.

Το σάιτ που έγινε κανάλι, με αφορμή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενάμιση χρόνο αργότερα, εξακολουθεί να έχει ανάγκες σχεδόν παντού, όπως φαίνεται. Γι’ αυτό και εγκρίνονται από το ΔΣ της εταιρείας προσλήψεις, με συμβάσεις έργου, ακόμα και για παρουσίαση εκπομπών. Την ίδια στιγμή, όμως, υπάρχουν δημοσιογράφοι στο μόνιμο προσωπικό του φορέα οι οποίοι έχουν μπει «στον πάγο» ή είναι «απονευρωμένοι», ισχυρίζονται άνθρωποι που γνωρίζουν τα «εν οίκω» του Οργανισμού.

Στη πρόσφατη (28/9) συνεδρίαση του, το ΔΣ της εταιρείας ενέκρινε κατά πλειοψηφία- καθώς οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στην ΕΡΤ εξέφρασαν απορίες και αντιρρήσεις επί της διαδικασίας- οκτώ νέες προσλήψεις για δημοσιογράφους, καταρχάς τρίμηνης διάρκειας (έως 31/12) κάθε μία και με δικαίωμα ανανέωσης. Στο μεταξύ ανανεώθηκαν και συμβάσεις άλλων 14 δημοσιογράφων, με ομόφωνη έγκριση του ΔΣ.

Στην πρόσφατη συνεδρίαση εγκρίθηκε πρόσληψη δημοσιογράφου, ο οποίος ως το τέλος της προηγούμενης σεζόν συμπαρουσίαζε εκπομπή Σαββατοκύριακου σε ιδιωτικό κανάλι, για να παρουσιάζει στο ΕΡΤNews, δίωρη εκπομπή τρεις φορές την εβδομάδα- κατά πληροφορίες από το ΕΡτικό περιβάλλον- έναντι 8.070 ευρώ το τρίμηνο (ή περί τα 2.700 μηνιαίως) χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτό το ποσό εργοδοτικές εισφορές και ΦΠΑ.

Αποφασίστηκε η πρόσληψη τριών δημοσιογράφων για αρχισυνταξία όλων «των κεντρικών δελτίων ειδήσεων τηλεόρασης (προγραμματισμένων ή εκτάκτων), καθώς και ενημερωτικών εκπομπών (προγραμματισμένων ή έκτακτων)». Καθένας για το τρίμηνο αυτό θα λάβει το ποσό των 7.200 ευρώ (ή 2.400 ευρώ ανά μήνα), εννοείται χωρίς εργοδοτικές εισφορές και ΦΠΑ.

Η προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία ενός δημοσιογράφου από τους τρείς, για αρχισυνταξία, είναι κυρίως σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες αθλητικού περιεχομένου, εντός του ίδιου ομίλου ψηφιακών ειδησεογραφικών ΜΜΕ, αντικείμενο εξειδίκευσης τα σόσιαλ μίντια και «push notification» (ειδοποιήσεις για έκτακτες ειδήσεις σε χρήστες/ακόλουθους των συγκεκριμένων ιστοσελίδων), αναφέρουν κύκλοι της Ραδιομεγάρου, μετά λόγου γνώσεως.

Ένας άλλος αρχισυντάκτης (από τους τρείς) κατείχε προηγουμένως θέση ευθύνης στην ΕΡΤ3 (προϊστάμενος υποδιεύθυνσης ενημέρωσης τηλεόρασης) αλλά πλέον μετακινείται στα κεντρικά της ΕΡΤ «για να συντονίζει Αθήνα- Θεσσαλονίκη», σύμφωνα με απάντηση από επιτελικά χείλη σε απορία των εκπροσώπων των εργαζόμενων.

Για ρεπορτάζ σε «κεντρικά δελτία ειδήσεων (προγραμματισμένα ή έκτακτα) τηλεόρασης, ραδιοφώνου και διαδικτύου, καθώς και των ενημερωτικών εκπομπών (προγραμματισμένων ή εκτάκτων)» προσλήφθηκαν δύο δημοσιογράφοι με απολαβές 5.370 ευρώ έκαστος (χώρια οι εργοδοτικές εισφορές και ο ΦΠΑ), ήτοι 1.800 ευρώ μηνιαίως.

Στο τμήμα διεθνών ειδήσεων προστίθεται με απόφαση του ΔΣ δημοσιογράφος με απολαβές τριμήνου 6.270 ευρώ ενώ για το πολιτικό ρεπορτάζ εγκρίθηκε πρόσληψη (πάντα με σύμβαση έργου) για έναν δημοσιογράφο με απολαβές 6.720 ευρώ/τρίμηνο.

Όλα καλά και νομότυπα. Με μια μικρή λεπτομέρεια. Οι προσλήψεις δημοσιογράφων συνεχίζονται ενώ δεν υπάρχει οργανόγραμμα για το νέο κανάλι και κατά συνέπεια δεν είναι διαπιστωμένες οι ανάγκες στελέχωσης του παρότι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων της ΕΡΤ στο Δ.Σ. έχουν ζητήσει κατ’ επανάληψη, όπως υποστηρίζουν, να γίνει καταγραφή- αποτύπωση των αναγκών σε δημοσιογραφικό, τεχνικό, καλλιτεχνικό και άλλων ειδικοτήτων προσωπικό.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, αποσαφηνίζουν ότι δεν είναι αντίθετοι με τις προσλήψεις, εφόσον γίνονται σε ορθολογιστική βάση. Επίσης καταγγέλλουν ότι υπάρχουν εργαζόμενοι στο μόνιμο προσωπικό οι οποίοι χωρίς δική τους υπαιτιότητα, έχουν βρεθεί χωρίς αντικείμενο εργασίας, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που το ρεπορτάζ τους  έχει ανατεθεί σε εξωτερικούς συνεργάτες (δημοσιογράφους με σύμβαση έργου).

Παράλληλα, έπειτα και από τη θέσπιση της δεύτερης απασχόλησης, άρχισαν να παρατηρούνται φαινόμενα στο Ραδιομέγαρο με χαρακτηριστικά που εμπίπτουν στην περιοχή του ασυμβίβαστου, όπως υποστηρίζεται. Εργαζόμενοι δηλαδή στην ΕΡΤ, μεταξύ τους και ορισμένοι σε θέσεις ευθύνης, κάνουν το ίδιο ρεπορτάζ και σε ιδιωτικά ΜΜΕ ή φέρεται να αξιοποιούν στοιχεία ρεπορτάζ συναδέλφων τους στην ΕΡΤ.

Διαβάστε επίσης:

Fame Story: «Λύγισε» ο Δημήτρης – «Όταν ο αδερφός μου πέθανε, ο πατέρας μας εξαφανίστηκε» (Video)

Ταινίες Πρώτης Προβολής: Στους κινηματογράφους το «Αουτσάιντερς» με τον Πιτ Ντέιβιντσον

Μη χάσετε το «Ποντίκι» που κυκλοφορεί την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 20:35