search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 03:09
MENU CLOSE

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Τι πραγματικά κέρδισε το ΠΑΣΟΚ – Η απάντηση στην πρόταση Κασσελάκη για συμπόρευση 

09.10.2023 07:55
pasok new

Λόγους για να χαμογελούν έχουν από χθες το βράδυ στην Χαριλάου Τρικούπη μετά τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Το μήνυμα του Νίκου Ανδρουλάκη είναι ενθαρρυντικό για την επόμενη μέρα, καθώς – όπως είπε και στην δήλωσή του – το ΠΑΣΟΚ είναι «είναι ξεκάθαρα με μεγάλη διαφορά η δεύτερη δύναμη στην αυτοδιοίκηση». 

Τι πραγματικά κέρδισε στους δήμους 

Η μεγαλύτερη επιτυχία είναι η συμμετοχή του Χάρη Δούκα – προσωπική επιλογή του Νίκου Ανδρουλάκη – στον δεύτερο γύρο για τον δήμο Αθηναίων.

Ο Καθηγητής του ΕΜΠ όχι μόνο κατάφερε να «εκτοπίσει» τον Κώστα Ζαχαριάδη αλλά βάζει γερά τις βάσεις για μία δύσκολη μάχη στον 2ο γύρο απέναντι στον Κώστα Μπακογιάννη.

Οι πάντες στο ΠΑΣΟΚ γνωρίζουν ότι ο δεύτερος γύρος θα είναι πάρα πολύ δύσκολος, ωστόσο είναι πέρα από σαφές ότι και με την εικόνα που υπήρξε από τις εθνικές εκλογές το Κίνημα βγαίνει ενισχυμένο στην Αθήνα.

Ο Στέλιος Αγγελούδης επίσης στέλεχος του ΠΑΣΟΚ περνά στον δεύτερο γύρο στην Θεσσαλονίκη. Βέβαια, η εικόνα εδώ είναι διαφορετική καθώς μπορεί ο κ. Αγγελούδης να προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο εδώ δεν υπήρξε καθαρή στήριξη από την Χαριλάου Τρικούπη καθώς τα στελέχη του κόμματος στη Θεσσαλονίκη είχαν «μοιραστεί» και στους Ζέρβα και Πέγκα.

Ο Γιάννης Μώραλης στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που είχε υποστηριχτεί σταθερά από το Κίνημα από το 2014, επανεκλέχτηκε δήμαρχος Πειραιά από την Α Κυριακή

Παράλληλα, στους δήμους το ΠΑΣΟΚ κέρδισε ή είναι σε τροχιά νίκης σε πολλαπλάσιους δήμους σε σχέση με το 2019: Μυτιλήνης, Συκεών-Νεάπολης, Καλλιθέας, Αγίου Δημητρίου, Ιλίου, Κοζάνης, Κομοτηνής, Κορίνθου, Πετρουπόλεως, Ρεθύμνου, Σερρών, Χανίων,  Καβάλας, Ιωαννιτών, Θέρμης, Βέροιας, Αιγάλεω, Ηρακλείου Αττικής, Ιεράπετρα. 

Τι πραγματικά κέρδισε στις Περιφέρειες 

Στην Αττική, η ήττα ήταν πανηγυρική καθώς ο Γιάννης Σγουρός δεν κατάφερε να μπει στον 2ο γύρο, μία εικόνα η οποία ήταν σχεδόν αναμενόμενη καθώς το ΠΑΣΟΚ έδωσε στήριξη τελευταία στιγμή καθώς δεν βρέθηκε ο «κατάλληλος».

Στην περιφέρεια Θεσσαλίας πάλι, ο Δημήτρης Κουρέτας (στέλεχος ΠΑΣΟΚ και τομεάρχης Έρευνας το 2016), ο οποίος ανακοινώθηκε πρώτα από το ΠΑΣΟΚ και ακολούθως στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα δώσει τη μάχη στον δεύτερο γύρο.

Παράλληλα, η επιλογή του Νίκου Ανδρουλάκη να «ποντάρει» σε νέα πρόσωπα επίσης απέδωσε σε δυο περιπτώσεις όπως στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας όπου ο Σπύρος Σκιαδαρέσης ήρθε δεύτερος, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ο Νικηφόρος Παπανικόλας επίσης δεύτερος, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο Χρήστος Παπαστεργίου επίσης δεύτερος. Πάρα πολύ απογοητευτικά ήταν τα αποτελέσματα στην Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο, τα Ιόνια Νησιά καθώς και το Βόρειο Αιγαίο. 

Τι πραγματικά κέρδισε στο κόμμα 

Μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και το άγχος που δημιούργησε η εκλογή Κασσελάκη τα χθεσινά αποτελέσματα είναι εξαιρετικά για την ηρεμία του κόμματος.

Μάλιστα, ήδη από τη δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη έγινε ξεκάθαρο ότι πλέον το κόμμα αναπτερώνεται για την επόμενη μάχη, η οποία σύμφωνα με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ είναι οι εθνικές κάλπες. 

«Έχουμε να πετύχουμε πολύ περισσότερα και θα τα πετύχουμε μαζί με τον δημοκρατικό προοδευτικό κόσμο της χώρας γιατί η μεγάλη πρόκληση και ο μεγάλος στόχος είναι ένας: Η παράταξή μας, η δημοκρατική παράταξη, να είναι στις επόμενες εθνικές εκλογές η αξιόπιστη προοδευτική δύναμη, που θα αντιμετωπίσει με επιτυχία τη Νέα Δημοκρατία».

«Καμία συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ» 

Σε ό,τι έχει να κάνει με το… «άνοιγμα» του Στέφανου Κασσελάκη και τα περί ανάγκης για μία νέα μεγάλη προοδευτική παράταξη, στην Χαριλάου Τρικούπη απαντούν αρνητικά, καθώς όπως σημειώνουν στο topontiki.gr κορυφαία στελέχη του Κινήματος απαντούν ότι «η χώρα έχει προοδευτική παράταξη και αυτή εκφράζεται από το ΠΑΣΟΚ». 

«Η αγωνία μας είναι στις επόμενες εθνικές εκλογές, η Νέα Δημοκρατία να έχει έναν αξιόπιστο, αξιόμαχο, ισχυρό αντίπαλο. Και αυτό δεν θα επιτευχθεί με σόου. Αυτό θα επιτευχθεί με αγώνα καθημερινό, με πολιτικό πρόγραμμα συγκροτημένο, με θέσεις μέσα στη Βουλή και έξω από αυτήν. Να είστε σίγουροι ότι αυτή είναι η αγωνία μας.

Είμαι σίγουρος ότι με την ανανέωση, την ενότητα, τον καθαρό λόγο θα τα καταφέρουμε», ανέφερε μάλιστα και στο μήνυμά του ο Νίκος Ανδρουλάκης. 

Διαβάστε επίσης

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Μετά το «7», Μητσοτάκης και ΝΔ πάνε για το «+5»

Μεγάλη άνοδος για το ΚΚΕ σε δήμους και περιφέρειες – Πού περνά στον β’ γύρο

Δήμος Πάτρας: Καθαρή νίκη Πελετίδη από τον πρώτο γύρο δείχνει το exit poll

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 01:19